Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.01.2024 10:27 | Správy | Domáce správy

Súčasná ekonomika núti Slovákov meniť svoje zvyky: Takto to ďalej nejde! Odteraz je vzácne každé euro

Dve tretiny obyvateľov Slovenska plánujú v novom roku zmeniť svoje finančné a investičné správanie. Dôvodom je najmä vysoká inflácia. Polovica chce v novom roku viac sporiť, takmer polovica plánuje viac šetriť na výdavkoch a viac ako štvrtina hovorí, že chce viac investovať. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu agentúry Ipsos pre finančnú spoločnosť Ozios.

Vysoká inflácia viedla väčšinu Slovákov (52 %) k zmene finančného správania už v priebehu minulého roka. Úspory vlani hľadalo 44 % obyvateľov a 8 % začalo viac investovať. Naopak, 48 % respondentov prieskumu nezmenilo svoje finančné hospodárenie. Ako dôvod 22 % Slovákov uviedlo, že nemá dostatok voľných prostriedkov pre investovanie, 18 % neuviedlo špecifický dôvod a 7 % respondentov argumentovalo tým, že sa už zabezpečili proti inflácii.

V roku 2024 sa chystá zmeniť svoje finančné správanie podľa prieskumu takmer 67 % obyvateľov Slovenska. Naopak, tretina neplánuje na svojom prístupe k financiám nič meniť. Z ľudí, ktorí chcú inak pristupovať k financiám, chce 46 % ešte viac šetriť na výdavkoch. Polovica oslovených chce zmeniť svoj prístup k financiám tým, že začne viac sporiť.

"Zmena správania Slovákov v reakcii na infláciu bude pôsobiť proti ekonomickému rastu, a to nielen z dôvodu zníženia spotreby. Polovica obyvateľov má v úmysle viac šetriť, takže prostriedky budú ležať na účtoch, a nie zvyšovať výdavky na spotrebu alebo investície," zhodnotil analytik spoločnosti Ozios Adam Austera.

Celkovo 27 % z ľudí, ktorí plánujú v tomto roku zmeniť svoje finančné správanie, chce viac investovať. Z hľadiska investícií sa viac ako pätina (21,5 %) plánuje najviac zamerať na podielové fondy, 17,9 % na akcie a dlhopisy, nasledujú nehnuteľnosti, zlato a iné drahé kovy. Vyše 8 % obyvateľov chce investovať do kryptomien.

"Podľa dostupných dát investuje na finančných trhoch približne 15 % obyvateľov Slovenska. Výsledky prieskumu naznačujú, že tento počet by mohol v tomto roku narásť. To je bezpochyby pozitívna správa, keďže investovanie na finančných trhoch je dnes jediný spôsob, ako zhodnotiť svoje úspory," dodal Austera.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Man sitting by the street
Opitý Američan sa vlámal do detskej knižnice: Súd mu klepol po prstoch!
Český zlodej ukradol náprsný šperk bývalého pápeža Benedikta XVI.
Čech mal lepkavé prsty: Ukradol šperk pápeža Benedikta XVI. († 95)! Kde sa vzácnosť nachádza teraz?
Julija Navaľná sa stala veľkým kritikom Putina.
Podľa Julije Navaľnej boj proti Putinovmu režimu nesmie utíchnuť: Je to klamár, zlodej a vrah, odkazuje
Ruský prezident Vladimir Putin, v pozadí hovorca Kremľa Dmitrij Peskov
Ruská vláda podnikla rázny krok: Podala demisiu! Čo pripustil Peskov
The Lotte World Tower in Seoul South Korea is one of the tallest skyscrapers in the world. Surrounded by smaller buildings and a the Han River.
TOTO neveští nič dobré: Mimoriadne otepľovanie prekonáva 50-ročné merania!
Slovenský reprezentant na odchode zo zámoria? Mal sa dohodnúť so slávnym klubom
Speváčka Monika Bagárová.
Čo sa stalo? Šokujúci krok Bagárovej: TAJOMNÉ vyhlásenie! Ľudí prosí o odpustenie
Boeing 737 MAX 9 spoločnosti Alaska Airlines
Lietadlá Boeing pod drobnohľadom úradov: Viacnásobné incidenty zdvihli vlnu podozrenia!
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Zrušia sa poplatky za objednanie k lekárovi? Takto rozhodli poslanci
Ruský prezident Vladimir Putin.
Vladimir Putin zložil prezidentský sľub: Záverečná VETA, ktorá môže ovplyvniť celý svet!
Concept education congratulation and Graduation Ceremony. Congratulated the graduates in University during commencement,backside graduation black hats during commencement success graduates of the university,
Tragédia na promóciách: Smrteľný pád ochromil študentov! Strohé vyjadrenie univerzity
Lela Ceterová nebola so svojimi perami spokojná.
Foto
FOTO Lela Ceterová si dala opäť NAPICHAŤ pery: Drsná KRITIKA a nepochopiteľný argument blondínky