Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.01.2024 12:00 | Správy | Krimi | Nehody
Foto

Michaela († 54) so synom Ondrejom († 25) vleteli pod vlak: Stroj ich tlačil 300 metrov! Kam sa ponáhľali?

Naposledy vydýchli spolu... Nehoda na železničnom priecestí pri Šuranoch (okr. Nové Zámky) pripravila o život Michaelu († 54) a jej syna Ondreja († 25). Osudným sa im zrejme stal fakt, že sa ponáhľali domov napriek spusteným závorám.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Zrážku s rýchlikom nemali šancu prežiť a ich blízkym tak zostali len oči pre plač a množstvo nezodpovedaných otázok. Ako opísali posledné sekundy ich života svedkovia nehody a ako si na nich spomínajú v obci, kde žili?

Nedeľný večer sa navždy zapíše do pamäti blízkych Michaely a Ondreja čiernymi písmenami. Obaja žili jeden pre druhého a mali ten najkrajší vzťah, aký len mama so svojím dieťaťom môže mať. Podľa našich informácií sa v osudný večer mali vracať od priateľa Michaely, domov do Trenčianskeho Jastrabia však už nikdy nedorazili. Nikto si nevie vysvetliť, čo sa odohralo v posledných minútach ich života, zo slov svedkov nehody však behá mráz po chrbte.

„Auto predbiehalo kolónu, ktorá stála pred priecestím. Bola červená a závory boli spustené,“ krúti hlavou jeden z vodičov, ktorý nikdy nezabudne na to, čo v ten večer videl. „Vošli na koľajnice a tam akoby sa zasekli, vlak vrazil priamo do auta a ešte ho tlačil, kým ubrzdil. Bolo to príšerné, ten náraz... Nemohol som tomu uveriť,“ dodáva so slzami v očiach svedok.

Otvoriť galériu

Nemali šancu

Rýchlik smerujúci z Bratislavy do Banskej Bystrice ich auto tlačil ešte asi 300 metrov. Na miesto boli okamžite privolané všetky záchranné zložky. „Na mieste sa nachádzali dve osoby, 54-ročná žena a 25-ročný muž, žiaľ, utrpeli zranenia nezlučiteľné so životom,“ povedala Petra Klimešová, hovorkyňa záchranárov.

Prečo sa tak ponáhľali, nikto netuší. Aj podľa železníc patrí toto priecestie medzi tie bezpečné. „Je viditeľné z diaľky, cesta je rovná, vlak v týchto miestach pri smere z Palárikova vychádza z oblúka a je viditeľný na veľkú diaľku. Priecestné zabezpečovacie zariadenie nebolo poškodené a bolo komisionálne preskúšané za prítomnosti príslušníkov PZ SR,“ uviedla hovorkyňa Vladimíra Bahýlová s tým, že rušňovodič išiel v okamihu zrážky rýchlosťou približne 85 – 90 km/h a nebol u neho zistený alkohol.

Otvoriť galériu

Milovala život

Tragickú nehodu už majú v rukách muži zákona. „Okolnosti, miera zavinenia a presná príčina sú predmetom vyšetrovania polície,“ informovala Viktória Borloková, krajská policajná hovorkyňa v Nitre. Otázka prečo bude v hlavách príbuzných zrejme do konca ich života. „Nemôžem tomu uveriť, ona bola príkladom pozitívneho myslenia, neverím tomu,“ nechápavo krúti hlavou jej kamarátka. Prečo tak riskovala, nevie ani ona a nechápe to, keďže Miška bola známa tým, že veľmi milovala život, starala sa o seba, športovala a udržiavala sa v kondícii.


Nesplnený sen

Veľkú stratu prežíva aj hudobná obec. Ondrej bol totiž známy producent a DJ a jeho doménou bola elektronická hudba. Poslucháči ho registrovali pod prezývkou Elýščítat. „V roku 2017 mu vyšiel prvý štúdiový album a dokonca bol nominovaný na Radio Head Awards v kategórii Debut roka. Momentálne chystal svoj ďalší album,“ povedal známy Ondreja. Smútok ovládol aj obec Trenčianske Jastrabie, kde žil s mamou v nájomnom obecnom byte.

„Bola to šokujúca správa pre našu obec a nechcel som tomu veriť. Ešte pred pár týždňami som sa s Ondrejom rozprával. Michaela a Ondrej boli našimi riadnymi občanmi dlhé roky a zostanú v mojich spomienkach. Vyjadrujem úprimnú sústrasť celej rodine,“ povedal pre Nový Čas starosta obce Marek Brožek.

 

Otvoriť galériu
Ako došlo k nehode
Zdroj: infografika NČ

1. Auto obišlo kolónu áut pred priecestím

2.Napriek signalizácii a rampe prešli na trať

3.Na trati ich zachytil rýchlik, ktorý brzdil s autom pred sebou 300 m

Riskovali a doplatili na to

Jozef Drahovský, dopravný analytik

Otvoriť galériu
Jozef Drahovský
Zdroj: anc

Pri nehodách na železničných priecestiach je to súbeh viacerých faktorov, jednak nerešpektovanie svetelnej signalizácie zo strany vodičov, ale aj zle zaistené priecestia. V tomto prípade si zrejme neuvedomili, že sa blížia k železničnému priecestiu a obiehali kolónu áut, hoci je to značené. Povinnosťou vodiča je postaviť sa na koniec kolóny, lebo tam môže byť dopravná nehoda, padnutý most, čokoľvek. Zrejme sa ponáhľali, riskovali a doplatili na to. Na Slovensku máme dva druhy priecestí, jedny bezpečné, kde je dobrá viditeľnosť, svetelná signalizácia aj rampy, ale máme aj také, ktoré sú nebezpečné, lebo nevidno signalizáciu, napríklad pri špecifickom počasí. Ja osobne učím vodičov hľadať na signalizácii biele svetlo, nie červené. Každý rok máme takéto tragické nehody. Najtragickejšia bola zatiaľ udalosť na priecestí v Polomke, kde došlo k zrážke autobusu s vlakom. Ak by boli všade na železniciach plné závory, možno by to znížilo nehodovosť, ale v Čechách boli na obidvoch stranách a uzavrelo tam kamión a došlo k zrážke. Čiže mala by sa zatvoriť najprv rampa na vstupe a na výstupe ešte nechať pár sekúnd otvorenú závoru.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mf, kuk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hasiči zasahujú v obytnej štvrti po ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Charkov.
OSN prišlo s prekvapujúcim tvrdením o útoku v Charkove: To, o čom sa špekulovalo, je už jasné
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Elitní izraelskí vojaci čelia hnevu USA: Hrozia sankcie! Aha, z čoho ich vinia
(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
László Solymos
Sólymos kritizuje rozhodnutie ministerstva: Kvôli čomu sa naťahujú s Tarabom? V ohrození je naša voda!
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami