Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.12.2023 14:49 | Správy | Politika

Regulácia cien potravín podľa vlády nie je potrebná: Pomôže však toto

Súčasný vývoj cien neodôvodňuje priamu cenovú reguláciu konkrétnych druhov potravín. Vzhľadom na dôležitosť udržania cenovej stability a dostupnosti základných potravín však vláda môže vykonať viacero opatrení, ktorými je možné zabrániť špekulatívnemu konaniu a zneužívaniu mimozákonných postupov podnikateľských subjektov.

Vyplýva to z Analýzy cenového vývoja základných druhov potravín z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktorú v stredu s pripomienkou schválila vláda. Rezort v materiáli navrhol viaceré opatrenia. Ide napríklad o vykonanie cenovej kontroly u predávajúcich vybraných druhov potravín v maloobchode, vyžiadanie cenových informácií v rozsahu výkazu ziskov a strát na pravidelnej báze, vyžiadanie cenových informácií a cenovej evidencie vybraných druhov potravín na účely ich preskúmania, zriadenie webového sídla na porovnanie cien potravín predávajúcich v maloobchode či zváženie potreby posilnenia cenových orgánov po personálnej, informačno-technologickej a organizačnej stránke.

Tempo rastu cien potravín na Slovensku sa podľa analýzy v roku 2023 stabilizovalo, k čomu prispel pokles cien energií a poľnohospodárskych komodít na svetových trhoch. "Od apríla sú tak spotrebiteľské ceny potravín na Slovensku v priemere nezmenené. Medzinárodné porovnanie cien vo vertikále však naznačuje na Slovensku nezvyčajne vysokú cenu masla, vajec a syru Eidam," priblížilo ministerstvo.

Rast cien na Slovensku podľa analýzy dosiahol vrchol v marci 2023 a odvtedy potravinová inflácia postupne spomaľuje. Kým v období od januára 2022 do marca 2023 ceny potravín, bez alkoholických nápojov a tabaku, rástli v priemere o 2,1 % mesačne, od apríla do októbra tohto roka priemerne klesli o 0,1 % mesačne. Ceny viac ako 60 % spotrebného koša potravín aktuálne klesajú a zvyšných 40 % nerastie rýchlejšie ako 1 % mesačne. Za časť tohto vývoja je zodpovedné sezónne zlacnenie zeleniny a ovocia.

Svetový šok do cien agrokomodít a energií navýšil podľa analýzy nielen náklady, ale aj ziskovosť najmä v poľnohospodárstve. Ziskovosť vo výrobe potravín a v maloobchode je taktiež nad úrovňami rokov 2018 a 2019. "Vzhľadom na tieto zistenia odporúčame vykonať cenové kontroly u predávajúcich a výrobcov vybraných druhov potravín," konštatoval rezort financií.

Cieľom analýzy bolo zistenie existencie mimoriadnej trhovej situácie s priamym vplyvom na ceny základných potravín na tuzemskom trhu, ohrozujúcim ich cenovú stabilitu alebo dostupnosť. Analýza preukázala, že nie je ohrozená dostupnosť a spotreba základných potravín.

Cenová regulácia musí byť odôvodnená a opodstatnená, zdôraznilo MF. "Realizuje sa obvykle v prípadoch prirodzených monopolov alebo ťažkých zlyhaní trhov, čomu súčasný stav v potravinovej vertikále nenasvedčuje. Hoci cenová regulácia môže mať krátkodobý pozitívny efekt, z dlhodobého hľadiska ide o zásah do prirodzeného fungovania trhov," dodal rezort.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fregata triedy Admirál Gorškov ruského námorníctva opúšťa kubánske hlavné mesto Havanu.
Rusi provokujú USA tak, ako to už nebolo desiatky rokov! Svet na prahu novej studenej vojny?
Na snímke novozvolený prezident SR Peter Pellegrini.
Pellegrini na summite EÚ zaskočil za premiéra Fica: Hlavnou témou sa stal Šefčovič! TOTO pre neho žiada
Neskutočné, ako niekto zaparkoval svoje auto pred predajňou domácich potrieb v Topoľčanoch.
FotoVáš Tip
Toto ste ešte na parkovisku nevideli: Vodič z Topoľčian nechal svoje auto priamo pred... Vrchol ignorancie!
Česká ministerka obrany Jana Černochová
Kto stojí za výbuchom vojenského priestoru v Česku? Ministerka odhalila prvotné výsledky
Foto
Kráska má veľmi zvláštnu záľubu: Šialené, čo má doma! FOTO prekvapia aj vás
Český premiér Petr Fiala
Českého premiéra čaká náročná úloha: Fiala vyhlásil, o čo mu pôjde na summite EÚ
ONLINE: Absolútna senzácia! Slováci šokovali Belgicko, dvakrát im pomohol VAR
Nela Pocisková
Foto
Elite Model Look 2024 zlákal známe tváre: Nela Pocisková totálne žiarila, prekonal ju niekto?
Rozbúrená voda si so sebou vzala ľudské životy.
Desivé zábery: Prívalová voda brala so sebou všetko! Hrozivé, koľko napršalo za jeden deň
Slovenskí priaznivci vo fanzóne pred futbalovým zápasom Slovensko - Belgicko.
Danko spôsobil ošiaľ vo Frankfurte: Záujem o selfíčka nemal konca!
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán.
Hľadá spojencov? Orbán sa pred summitom EÚ stretol s lídrom dôležitej krajiny
Slovenskí fanúšikovia sa už nemôžu dočkať.
Je to tu! V tejto zostave nastúpia naši reprezentanti proti Belgicku