Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.12.2023 10:41 | Správy | Domáce správy

Kažimír o účinkoch vládneho balíčka na infláciu: Môžu sa slovenské domácnosti začať radovať?

Najväčší očakávaný vplyv vládneho balíčka na infláciu je v roku 2024. Dotovanie regulovaných cien energií stlmí infláciu na 2,5 %. Podporí to reálne príjmy domácností, ktorým zostane viac prostriedkov na spotrebu. Uviedol to v utorok guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír na tlačovej besede Ekonomický a menový vývoj - zima 2023.

"V ďalších dvoch rokoch predpokladáme, že sa ceny energií pre domácnosti postupne priblížia trhovým cenám. Zvýšilo by to infláciu, ktorá by tak poskočila na úrovne okolo 4 %. Plány vlády na ďalšie roky však ešte neboli oznámené," priblížil Kažimír.

Opatrenia z vládneho balíčka podľa neho výraznejšie neovplyvnia situáciu na trhu práce. Zamestnanosť by mala mierne rásť. Počty voľných pracovných miest sú stále vysoké a okrem domácich nezamestnaných bude musieť prúdiť na Slovensko aj stále viac zahraničných pracovníkov.

"Odhadujeme, že deficit verejných financií sa v roku 2023 takmer strojnásobí a dosiahne takmer 5,6 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo bude najvyššia hodnota od roku 2010," upozornil Kažimír.

V ďalších rokoch bude podľa neho deficit klesať pomaly. "V roku 2024 očakávame ďalšie zvýšenie deficitu, ťahané najmä dodávkami vojenskej techniky, pričom v ďalších rokoch sa pri absencii prorastových opatrení deficit môže priblížiť k 4 % HDP," podčiarkol.

Dlh by mal podľa guvernéra NBS v roku 2026 prekročiť hranicu 60 % HDP. "Pri zmienených úrovniach deficitu bude verejné zadlženie kontinuálne narastať, z úrovne 57 % HDP v tomto roku na vyše 60 % HDP na konci horizontu prognózy, a to aj pri predpokladanom výraznom poklese hotovostných rezerv vlády. Dlh by sa tak mal nachádzať takmer 9 percentuálnych bodov (p. b.) HDP nad najvyšším sankčným pásmom dlhovej brzdy," zdôraznil Kažimír.

Doplnil, že vládny balíček o rozpočtových opatreniach zásadným spôsobom nemení výhľad pre verejné financie. Ohlásený vládny balíček obsahuje opatrenia, ktoré výrazne zvyšujú príjmy verejných financií. Na druhej strane, v rozpočte na budúci rok sa objavilo viacero výdavkových opatrení, ktoré verejné financie zhoršujú. Je to najmä dotovanie cien energií, podpora dôchodcov a hypotekárnych dlžníkov.

"Pozitívny efekt týchto opatrení na ekonomiku bude dočasný. Rast hospodárstva sa vďaka nim zrýchli o 0,5 p. b. v roku 2024. To viac ako vykompenzuje stratu zo slabšieho zahraničného dopytu. Avšak na konci horizontu predikcie by mali byť reálne príjmy domácností, ako aj celá ekonomika, nepatrne horšie. Vláda za cenu vyššieho zadlženia odďaľuje problém s dorovnaním cien energií na trhové úrovne a zároveň spomaľuje tempo ozdravenia verejných financií," dodal guvernér NBS.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa  zranilo 30 ľudí.
Vlečka ťahaná traktorom sa prevrátila: Zranilo sa viacero mladíkov, niektorí vážne
Police in hi-visibility jackets policing crowd control
Hrôza na škole! Násťročný mladík chcel vraždiť: Sila, čo malo byť útočnou zbraňou
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!
Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!
Zničená infraštruktúra v Pásme Gaza.
Strašné, čo sa deje v Pásme Gazy: Je to ešte horšie ako na Ukrajine!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Orbánov Fidesz von der Leyenovú totálne znemožnil: Prekvapujúci odkaz šéfky Európskej komisie
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pohrozil Iránu.
USA sú bezradné, čoskoro má vypuknúť PEKLO: Izrael pripravuje desivú operáciu!
Beautiful young woman measuring her waist with a measuring tape in the living room at home.
TIETO potraviny v supermarkete NIKDY nekupujte! Známa dietologička radí, ako ostať fit
Young unhappy woman eating pizza due to her depression at home.
Pociťujete TIETO 3 príznaky už vyše mesiaca? Volajte doktorovi, môže ísť o RAKOVINU
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Von der Leyenová sa v Bruseli pristavila aj pri slovenskej vlajke: Veľavravné slová
Male mouth with protruding tongue with a yellow coating at the base
Telo sa vás snaží varovať! Tieto FARBY vášho jazyka môžu znamenať vážne CHOROBY