Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.12.2023 15:06 | Správy | Politika

SNS chce vlastného kandidáta, bude ním Danko? Pellegrini sa im nepozdáva! Takto to vidí PS

Vicepremiér a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) si myslí, že predseda národniarov Andrej Danko bude kandidovať na prezidenta. Opozičné PS podľa jeho šéfa a podpredsedu parlamentu Michala Šimečku podporí kandidatúru Ivana Korčoka. Uviedli to v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo.

"SNS vzhľadom na to, že je historicky najstaršia strana, by mala mať vlastného kandidáta," povedal Taraba s tým, že Danko by mohol rozhodnutie o kandidatúre oznámiť do konca roka. Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) by podľa neho nebol pre voličov SNS ideálny kandidát do prvého kola volieb. Šimečka zopakoval, že progresívci nenominujú vlastného kandidáta na prezidenta. "Rozhodli sme sa, že podporíme Ivana Korčoka," podotkol. Prvým dôvodom je zachovanie politickej rovnováhy a druhým Korčokova osobnosť.

V súvislosti s návrhom na zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry Taraba uviedol, že jeho existencia je európskou anomáliou. "Nevidíme žiadny dôvod, aby sme mali orgán, na čele ktorého stojí dlho aktívny politik," zdôraznil. Poukázal na to, že Špecializovaný trestný súd (ŠTS) zostane zachovaný. "ŠTS nerušíme z toho dôvodu, že tam sú kauzy, ktoré sú v nejakom štádiu posudzovania," dodal.

Šimečka kritizuje nielen návrh na zrušenie špeciálnej prokuratúry, ale aj znižovanie trestných sadzieb. Legislatívu považuje za šitú na mieru niektorým osobám. Kritizuje aj zámer na skrátenie premlčacích lehôt a navrhované skrátené legislatívne konanie. "Človek nemusí byť odborník na trestné právo, aby videl, že ide o majetkové trestné činy, podvody, prijímanie úplatku, korupciu, ktoré sú v státisícoch a miliónoch. A tam znižujete trestné sadzby," podotkol. Taraba nerozumie tomu, prečo by mali byť na Slovensku vyššie trestné sadzby ako v iných štátoch.

Šéf progresívcov vylúčil lobing za pozastavenie eurofondov v súvislosti s navrhovanou novelou trestnej politiky a zrušením špeciálnej prokuratúry. Do konfliktu s Európskou komisiou ide podľa neho vláda. Taraba hovorí v súvislosti s činnosťou špeciálnej prokuratúry o porušovaní ľudských práv. Šimečka to považuje za účelovú argumentáciu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (štvrtý vľavo) a americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (tretí vpravo) počas stretnutia v stredu 6. septembra 2023 v Kyjeve.
Urýchlená akcia zo strany USA! Na Ukrajinu mieri niečo neuveriteľné: Stojí pred veľkým rozhodnutím
ÚVZ varuje pred nebezpečnou kozmetikou!
Foto
NEBEZPEČNÁ kozmetika: Obľúbené sprchové gély, voňavky či farby na vlasy predstavujú riziko!
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Nemyslite si, že Izrael sa zastaví v Gaze, hovorí turecký prezident: Skôr či neskôr sa zameria na...
Sanitka opúšťa po závale uhoľnú baňu Myslowice-Wesola na juhu Poľska.
Zával v uhoľnej bani skončil tragicky: Zásah záchranárov odhalil ďalšiu obeť
Na snímke prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj gestikuluje počas pietnej ceremónie v ukrajinskom meste Buča v Kyjevskej oblasti
Ostreľovanie v Charkove si vybralo svoju daň: Volodymyr Zelenskyj odkladá všetko, čo sa dá!
Ide o prípad prvej demonštratívnej mafiánskej vraždy v bratislavskom podsvetí z júla 1995.
Vražda mafiána Tutiho, ktorého sa bála celá Bratislava: Kauza po 29 rokoch ožíva!
Niektorým vodičom by rýchlostné úseky zadarmo uľahčili život.
Foto
Diaľničné obchvaty zadarmo?! Vodičom pri veľkých mestách pripravujú novinku: TOTO si o tom myslia
V Pásme Gazy vládne napätie už dlhé roky (ilustračné foto).
Izrael bude zúriť: Tieto európske krajiny chcú uznať palestínsky štát
Požiar v Moste pri Bratislave.
Váš Tip
Bratislavčanov večer vystrašil hustý dym: Policajti vyšetrujú požiar v blízkej obci
(ilustračné foto)
Rusko na pokraji obrovského úspechu: Ak sa im to podarí... Mrazivé správy
Mzdy rastú, ale rastú aj výdavky.
Priepastný rozdiel v platoch Slovákov! Títo pracujúci zarobia o 600 eur menej
Na snímke maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó
Maďarsko si duplo: Bruselu nepodľahneme! Toto odmietajú spraviť