Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.12.2023 21:45 | Správy | Kultúra

Zverejnili nominácie na Zlaté glóbusy: Tento ročník ovládli dva komerčné trháky

Filmy Barbie a Oppenheimer získali v pondelok najviac nominácií na tohoročné filmové a televízne ocenenia Zlatý glóbus, ktoré každoročne udeľuje Hollywoodska asociácia zahraničných novinárov (HFPA).

TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA. V rebríčku tesne vedie feministicko-satirická snímka Barbie režisérky Greta Gerwigovej s deviatimi nomináciami vrátane kategórií ako najlepšia filmová komédia alebo muzikál, najlepšia réžia, scenár, herečka aj najlepší herec. Za Barbie nasleduje kritikmi oceňovaná dráma Oppenheimer od režiséra Christophera Nolana, o rovnomennom vynálezcovi atómovej bomby, s ôsmimi nomináciami, a to vrátane kategórií ako najlepšia filmová dráma či najlepšia réžia.

Oba zmienené filmy, ktoré bývajú spoločne nazývané aj "Barbenheimer" z dôvodu, že ich uvedenie do kín pripadlo na rovnaký júlový termín, sa stali komerčnými trhákmi. Nomináciami na Zlaté glóbusy si zabezpečili silný štart do sezóny hollywoodskych filmových ocenení, ktorá vyvrcholí marcovým udeľovaním Oscarov.

Väčší počet, a to konkrétne sedem nominácií, získali aj filmy Vrahovia mesiaca kvetov (Killers of the Flower Moon) prominentného režiséra Martina Scorseseho a sfi-ci Chudiatko (Poor Things). Päť nominácií, o ktorých hlasujú členovia HFPA, sa ušlo aj americko-kórejskej romantickej dráme Minulé životy (Past Lives). Nominácie boli ohlásené aj v televíznych kategóriách, kde v dramatickej sekcii dominoval seriál Boj o moc (Succession), a v komediálnej zase Medveď (The Bear) a Iba vraždy v budove (Only Murders in the Building).

Zlaté glóbusy sú po Oscaroch — cene americkej Akadémie filmových umení a vied — druhým najvýznamnejším filmovým ocenením v USA. Asociácia HFPA, ktorá ich každoročne udeľuje, však od roku 2021 čelí rozsiahlej kritike a obvineniam z rasizmu, sexizmu, zastrašovania a korupcie. Aj z týchto dôvodov televízia NBC odovzdávanie Zlatých glóbusov predvlani odvysielať odmietla, hoci tak robila od roku 1996. O rok na to síce odovzdávanie cien opäť vysielala, neskôr však s HFPA ukončila dohodu a novým "domovom" Glóbusov sa stala televízia CBS. V poradí už 81. ročník odovzdávania Zlatých glóbusov sa uskutoční v Beverly Hills 7. januára.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka Čaputová o ďalšej kariére: Prezradila, kde chce pracovať
Kariéru mu ukončili chuligáni, brankár v smutnej spovedi: Lekári povedali, že zomieram
Jasmina Alagič na druhom kole Let's Dance.
Foto
Jasmina ukázala OTCA: Tento FEŠÁK že má skoro 70? Wau, pozrite sa, ako vyzerá
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Rozhodnutie, na ktoré čakal celý svet: Izraelský premiér o UKONČENÍ vojny
Andrea Verešová v Dubaji oslňuje dokonalou postavičkou.
Foto
Sexi Verešová výnimočne ukázala súkromie: Vášnivé BOZKY a ruka šmátralka!
Foto
Ramsay robí čistky v kádri pred MS: Prichádzajú nové posily!
Chorý kráľ spraví, čo už nik nečakal: Musí byť splnená JEDNA podmienka
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka prezradila, ktorú krajinu navštívi poslednú: V rámci rozlúčky navštevuje všetky susedné štáty
Na snímke Andrej Danko a Branislav Gröhling.
Atmosféra v koalícii: Gröhling hovorí o jej kríze, podľa Danka je všetko v poriadku
(ilustračné foto)
Ovládate chorvátčinu? KVÍZ pre pravých dovolenkárov: 10 fráz, ktoré MUSÍTE vedieť!
Súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom.
Poslanci koalície i opozície: Harabin by sa nemal stať členom súdnej rady
Barbora Švidraňová
Foto
Barbora Švidraňová PREZRADILA, s kým by išla na dobrú večeru: Takú ODPOVEĎ by ste nečakali!