Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.12.2023 10:04 | Správy

Zálohované obaly výrazne pomohli životnému prostrediu: Kedysi tvorili štvrtinu žltých kontajnerov! Teraz ich tam už nenájdete

Zálohované obaly už z triedeného zberu takmer vymizli. Ich množstvo pokleslo o viac ako 90 percent. Kedysi tvorili takmer štvrtinu obsahu žltých kontajnerov, dnes sú to približne dve percentá.

Pokles u plechoviek je ešte výraznejší, ich zastúpenie pokleslo takmer o 95 percent. Ich hmotnosť v triedenom zbere klesla pod 0,4 percenta. Pre TASR to uviedol riaditeľ pre komunikáciu a marketing organizácie zodpovednosti výrobcov Natur-Pack Marek Brinzík. Organizácia spolu so Správcom zálohového systému urobili analýzu obsahu triedeného zberu.

"Pred spustením zálohovania v kontajneroch a vreciach na triedený zber zistených v priemere 21,58 percenta hmotnosti tvorili nápojové obaly z plastov, v analýzach z roku 2022 ich výskyt poklesol na necelé tri percentá a v roku 2023 sme sa dostali k hodnote dvoch percent," priblížil správca.

Brinzík pripomína, že časť plastových fliaš naďalej patrí do tradičného triedeného zberu. Sú to napríklad PET fľaše od mlieka, mliečnych alternatív, sirupu, octu a oleja. "Ak sa v tradičnom systéme triedeného zberu ocitnú aj zálohované fľaše, podobne ako tie nezálohované putujú k recyklátorovi," poznamenal.

Natur-Pack odporúča ľuďom vracať zálohované obaly späť do zálohového systému. "Ak sa však niekto rozhodne nezapojiť, tak je dôležité, aby tie cenné zdroje surovín nekončili v zmesových kontajnerov, ale v tých na triedený zber," skonštatoval Brinzík.

Ak sa zálohované fľaše a plechovky dostanú do kontajnera na triedený zber, často tam dôjde k ich postláčaniu či znečisteniu iným druhmi odpadov v danom kontajneri. Takéto fľaše je podľa Brinzíka potom problém vrátiť, a to aj v prípade, že ich niekto z kontajnera vytiahne. V uliciach dnes už je mnoho tzv. zberačov, ktorí z triedeného zberu tie nepoškodené kusy vyberajú a vracajú do zálohového systému.

Od spustenia systému sa vyzbieralo viac ako 1,8 miliardy zálohovaných nápojových obalov na približne 3250 odberných miestach po celom Slovensku. Cieľom zálohového systému je dosiahnuť 90-percentnú návratnosť predaných nápojových obalov do roku 2025.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Herečka minulý rok zvíťazila.
Šokujúce priznanie vždy veselej Kovalčíkovej: Liečba u psychológov!
Foto
Totálny výbuch Juraja Slafkovského: Takéto slová by nechcel nikto počuť!
Foto
Česká expertka si rýpla do Slafkovského: Riešite ho, akoby neexistovali iní hráči!
Medzi bratmi Harrym a Williamom vládnu napäté vzťahy.
Karol zasadil Harrymu ďalšiu ranu: To, čo William dostal od kráľa, brat ťažko predýcha
Ruský prezident Vladimir Putin
Putinov prejav odhalil aj to, čo chcel ukryť: Stačil malý detail a ľudia spozorneli
Foto
Hnev slovenských hráčov po prehre s Nemeckom, Hudáček: Takýto zápas už nemôžeme odohrať!
cropped view of senior man playing with puzzles
13 zvykov, pri ktorých hrozí zvýšené riziko demencie: Sú celkom bežné! Tomuto sa určite vyhnite
Ilustračné foto
Afganistan zasiahli ničivé záplavy: Hlásia desiatky obetí, počet môže ešte narásť
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Ako dopadlo hlasovanie OSN o posilnení Palestíny? Za toto hlasovalo Slovensko!
Americký prezident Joe Biden
Správa, ktorú potrebujú ako soľ: Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu
Na Harryho tvári bolo vidieť, že ho prítomnosť jeho rodiny veľmi teší.
Foto
Harry sa dočkal vrúcnych OBJATÍ od členov rodiny! Nedalo sa prehliadnuť, kto princa NEPODPORIL
Foto
Veľká dráma na úvod MS: Slováci siahali po obrate, no nevyšlo to!