Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.12.2023 00:00 | PR články
PR článok

Zaujímavosti o zákulísí vzniku filmu Perinbaba a dva svety priamo od hercov

Jedna z najočakávanejších filmových snímok súčasnosti a zároveň veľkolepá filmová rozlúčka s režisérskou legendou Jurajom Jakubiskom vstúpila v týchto dňoch do kín. Magický príbeh Perinbaba a dva svety je plný fantázie, náročných trikov i humoru. O tom, ako prebiehalo nakrúcanie sme sa porozprávali s herečkami Petrou Vančíkovou, Valériou Frištikovou a s hercami Lukášom Frlajsom a Reném Štúrom.

Predstavte nám svoje postavy...

Lukáš Frlajs: Moja postava sa volá Lukáš, teda takisto, ako ja. Je to mladý chlapec, ktorý ide objavovať svet, život, možno nájde lásku. Zistí, že svet nie je úplne priateľský voči nemu, ale všetko uvidíte vo filme. Je to krásny príbeh o tom, ako sa hľadá šťastie a miesto na svete.

René Štúr: Ja som náčelník krkavčích bojovníkov. Bolo nás sedem – magické číslo v Perinbabe a dvoch svetoch. Moja postava je lump, zloduch, a so svojou bandou terorizujeme a držíme v nevedomosti jeden svet, ten mužský. Potom príde Lukáš, ktorý osvetlí, že tí chlapi mali aj ženy, mali aj deti a urobí to vďaka takémuto ovociu, volá sa čerina, má zázračne semiačka, ktoré rozpamätávajú. Takže to je moja postava zloducha. Hralo sa mi to výborne.

Valéria Frištik: Vo filme Perinbaba a dva svety stvárnim postavu Lucie, ktorá žije v začarovanej krajine a tam čaká na Lukáša, kým ju oslobodí a ďalej sa nechajte prekvapiť sami, čo uvidíte vo filme.

Petra, aká je Alžbetka v pokračovaní Perinbaby?

Petra Vančíková: Aká je Alžbetka? Alžbetka, pevne verím, zostala Alžbetkou vo svojom vnútri tak, ako sa ľudia veľmi nemenia, nemenila sa ani ona. Uchovala si, čo bolo na nej to najkrajšie. Uchovala si schopnosť nekonečnej lásky, čistého srdca, úprimnosť. Toto všetko dáva svojmu synovi.

Otvoriť galériu
Zdroj: Monika Laurincová

Ako sa vám spolupracovalo s režisérom Jurajom Jakubiskom?

Lukáš Frlajs: Práca s pánom Jakubiskom bola absolútne výnimočná a niečo, čo v živote pravdepodobne už s nikým nezažijem, pretože pán Jakubisko bol nesmierne talentovaný človek, úžasný výtvarník, režisér, všetko v jednom. Ja som si s ním naozaj rozumel až na takej kamarátskej úrovni. Ako sme nakrúcali film, nebol to len taký bežný vzťah režiséra a herca, ale naozaj sme spolu trávili všetok čas. Vypočul som si tak množstvo úžasných historiek a mohol som ho sledovať pri práci, aj keď som momentálne nenakrúcal. To bolo niečo naozaj výnimočné a som veľmi rád a hrdý, že som mohol byť pri tom.

Petra Vančíková: Spolupráca s Jurajom na dvojke bola neuveriteľným zážitkom. Prichádzala som trošku v napätí a očakávaní, aké to bude po toľkých rokoch, aj teda s ohľadom na to, že ja už som sa v tom čase herectvu veľmi dlho nevenovala. Musím povedať, že hneď ako ma obliekli do kostýmu, hneď ako ma nalíčili, ja som prišla na pľac a zbadala som tam Juraja, tak sa mi dodnes zdá, že v tom momente sa vrátil čas. My sme sa vrátili o tých x rokov dozadu a všetko bolo také, ako predtým.

René Štúr: S pánom Jakubiskom bola vždy česť pracovať a som veľmi rád, že dokonca päťkrát som s ním mohol pracovať na projektoch – Hosť do domu v Radošinskom divadle, Chaplin, Báthory, divadelné predstavenie Cigáni idú do neba a nakoniec Perinbaba a dva svety. Je mi veľmi ľúto, že pán Jakubisko sa nedožil premiéry, dúfame, že sa na nás bude pozerať zhora a ďakujem mu, že som si mohol s ním zahrať. Veľmi rád som s ním robil na Perinbabe, pretože som mal pocit, akoby som videl tú jeho víziu, ktorú nám načrtol, a zároveň nám dával voľnú ruku v herectve. On si len korigoval, či viac, či menej a mne sa s takými režisérmi veľmi dobre pracuje. Bolo to náročné. Robili sme v noci, cez deň, v zime, vo vode, v blate. On bol úžasný. Bol prvý na pľaci a posledný z pľacu. Spalo sa málo, robilo sa veľa, ale vždy s ním bola radosť pracovať.

Valéria Frištik: Spolupráca s pánom režisérom bola naozaj pre mňa veľmi obohacujúca a veľmi rada na to spomínam. Boli to naozaj krásne zážitky.

Otvoriť galériu
Zdroj: Monika Laurincová

Čo je podľa vás posolstvo filmu?

Lukáš Frlajs: Posolstiev vo filme Perinbaba a dva svety je niekoľko. Postava Lukáša hľadá svoje miesto vo svete, ako každý z nás. Hľadá lásku, teda on ju skôr nájde, než by ju hľadal. Celé je to o tom, že za všetko dobré treba bojovať, aj keď sa stane niečo zlé, treba si to vedieť priznať a poučiť sa z vlastných chýb a ísť jednoducho ďalej, nevzdať sa a hľadať šťastie.

Petra Vančíková: Myslím si, že posolstvom, ktoré budeme vedieť nájsť v obidvoch filmoch je to, aby sme nezabudli byť ľuďmi. Aby sme nezabudli, čo sú naše najväčšie hodnoty, aby sme sa nezabudli navzájom nezištne ľúbiť, aby sme si nezabudli pomáhať, aby sme nestratili nádej a vieru aj v tých najhorších životných situáciách.

René Štúr: Každý Jakubiskov film, či dielo malo nejaké svoje posolstvo. Vnímal veci inak, tým bol špecifický. Vnímal veci cez obrázky, akoby mal aj také cirkusové videnie, že svet je jeden obrovský cirkus – od rôznych principálov cez balóny, periny. Bolo to vždy veľmi veselé a pestré, ako je život sám. A poslanie? Vždy by sme mali nájsť správny smer, máme sa rozpamätať odkiaľ sme a kam kráčame.

Otvoriť galériu
Zdroj: Monika Laurincová

Lukáš, v dlho očakávanom pokračovaní Perinbaby stvárňuješ hlavnú postavu, ako si ju získal?

Lukáš Frlajs: Dosť štandardnou cestou, nebolo to ničím zjednodušené, naozaj prebiehalo niekoľko kôl castingu, či už na Slovensku alebo v Prahe. Dozvedel som sa, že bolo tam celkom dosť hercov kvôli tejto úlohe a nejakým zázrakom mi to vyšlo. Prosto, dovtedy som chodil do Prahy, kým si ma nezavolali naspäť a finálne mi nepovedali, že úloha Lukáša je moja.

Petra čo prinieslo účinkovanie v Perinbabe a jej pokračovaní do vášho života?

Petra Vančíková: Perinbaba bola pre mňa asi zlomovým momentom v mojom živote, pretože mi priniesla do života niečo, čo si veľmi vážim, čo je veľmi cenné – obdiv a vďaku divákov. To, že Perinbabu si diváci tak strašne obľúbili, považujem za jednu z najkrajších veci, ktorá sa mi mohla v živote stať.

Otvoriť galériu
Zdroj: Monika Laurincová

Veríte v mágiu?

Lukáš Frlajs: Neviem, či úplne verím v mágiu. Verím v niečo, ako vesmírne pravidlá. Myslím si, že v niečo podobné veril Lukáš aj napriek tomu, že tam je Perinbaba. Myslím, že všetko má nejaký význam a zmysel.

René Štúr: Áno verím v mágiu. Verím aj v niečo nadpozemské. Verím, že každý máme svedomie, ktoré je naším ukazovateľom, a je jedno aké máme náboženstvo, ale každý na tú pyramídu kráčame z jednej strany a vrchná kocka je láska k blížnemu. To je to magické, čo máme všetci v sebe.

Petra Vančíková: Ja si myslím, že každý z nás verí v mágiu, každý po svojom. Keďže si myslím, že som jeden z normálnych, obyčajných ľudí, tak áno, verím.

Valéria Frištik: Či verím v mágiu? Áno, samozrejme, veď tá je tu všade.

Otvoriť galériu
Zdroj: Monika Laurincová

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V Belgicku obvinili troch cudzincov: Desivé, čo mali plánovať! Mohlo to skončiť veľmi zle
Bývalý americký prezident Donald Trump (vľavo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo).
Trump sa stretol s Netanjahuom: Máme veľmi dobrý vzťah, skonštatoval
Rusi si doma olympiádu v Paríži nepozrú.
Foto
Rusi dali najavo svoj jasný postoj k olympiáde: Po 40 rokoch sa opakuje história!
Šedé pitie je oblasť medzi sociálnym pitím a úplnou závislosťou od alkoholu.
Doprajete si pohárik alkoholu? V rizikovej skupine môžete byť aj vy: Pozorne čítajte a ostanete prekvapení
Emotional woman sharing her story during support session for addicts, close up on gesticulating hands
Smutný prieskum medzi občanmi EÚ: Máme STRACH, číslo neveští nič dobré
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Zadržali troch Bulharov, ktorí vyčíňali v Paríži: Smutné, čo majú mať za ušami
Young man holding his genitals; concept of pee holding, lack of toilet, prostate cancer, UTI or urinary tract infection
Keď muž prišiel do nemocnice s ukrutnou bolesťou, už bolo ZLE: Lekári siahli na jeho pýchu!
Burning asteroid moving through the Earth. Digital illustration.
Vedec NASA vyriekol desivé slová: Varovanie pred ASTEROIDOM! Môže mať obrovské následky
Close-up of hand of senior on hand of dying elderly person as sign of support during sickness
Nový liek na Alzheimerovu chorobu zmietli zo stola: Európska agentúra pre lieky vysvetľuje
Americký hudobný skladateľ Philip Glass.
Americký skladateľ pení: Prstom ukazuje na krymské divadlo! Naozaj si TOTO dovolili?
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Veľké dopravné obmedzenie na R1: Vodiči, zbystrite pozornosť! TADIAĽTO cez víkend neprejdete
Redaktorka Gabika vysokotlakovým čističom spláchla hrubú špinu v bazéne aj v stajni.
FotoVáš Tip
Gabika z Nového Času pomáhala v bratislavskej zoo: Pravda o hrošíkoch! Takáto nehoda sa môže stať návštevníkom