Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.12.2023 10:00 | Tip od Vás | Vaše horúce tipy
Váš Tip

Veľká pocta pre Banskú Bystricu: Betlehem pre mesto vyrezal rezbár ocenený vo Vatikáne! Čím je výnimočný?

Rezbár Peter Zoričák, ktorého diela boli prezentované doma i v zahraničí a ocenené napríklad aj vo Vatikáne, vyrezal pre mesto pod Urpínom betlehem.

Ako informoval Miroslav Strelec z kancelárie primátora, nový betlehem pribudne v priestore medzi Barbakánom a Farským kostolom Nanebovzatia Panny Márie 9. decembra. Kremnický rezbár sa tvorbe venuje už takmer polstoročie a jeho diela sú viditeľné v humenskom skanzene, Čiernom Balogu či v areáli Folklórneho festivalu Východná.

Betlehemov som doteraz vyrobil stovky. Vo väčšine boli však reliéfne a z lipového dreva. Minulý rok už pribudli aj betlehemy s vyrezávanými postavami. Mojou snahou je, aby každá socha mala svoju dušu, aby každého, kto sa na ňu pozerá, vedela osloviť. Niektoré postavy majú v sebe výraz veselosti, iné zas smútku a oduševnenia. Aj to je môj spôsob vyjadrenia sa. Pre Banskú Bystricu som vyrezal prvý veľký betlehem, ktorého súčasťou sú sochy Svätej rodiny v pozadí s anjelom. V budúcom roku ešte pribudnú traja králi,“ hovorí Zoričák, ktorému bol pred viac ako dvoma desaťročiami udelený ÚĽUV-om a Ministerstvom kultúry SR titul majster ľudovej umeleckej výroby.

Tvaru dreva prispôsobil v betleheme aj postavy Panny Márie a svätého Jozefa, ktorých zhotovil kľačiacich. Stojaci anjel má priemer približne 45 centimetrov a výšku okolo 170 centimetrov. Pripravovaní traja králi majú byť vysokí takmer 180 centimetrov. Kremnického rezbára ocenili v januári 2018 aj vo Vatikáne počas 42. ročníka výstavy „100 jasličiek“. V najmenšom štáte sveta vystavoval betlehem zložený z dvoch častí a vyfarbený temperovými farbami. V konkurencii 150 betlehemov z 13 talianskych regiónov a z vyše 30 krajín získal so svojím dielom druhé miesto v kategórii zahraničné jasličky.

„V priestore medzi Barbakánom a Farským kostolom Nanebovzatia Panny Márie pribudne počas tohtoročných vianočných sviatkov betlehem. Pre Banskobystričanov a návštevníkov mesta ho inštalujeme 9. decembra. Veríme, že dielu od autora oceňovaného nielen doma, ale aj v zahraničí, sa potešia malí i veľkí, a stane sa jedným zo symbolov vianočnej atmosféry v našom meste,“ dodala Jana Očenášová, vedúca oddelenia kultúry.

S tvorbou Petra Zoričáka sa budú môcť Banskobystričania, ako aj návštevníci mesta zoznámiť na výstave s názvom Drevené betlehemy. Sprístupnená bude od 4. decembra 2023 do 8. januára 2024 vo foyer historickej Radnice na Námestí SNP 1.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


 Americký minister obrany Lloyd Austin
Amerika pozastavila dodávku bômb: Vážne obavy! Čo sa deje?
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár.
Blanár odišiel na pracovnú cestu na Cyprus: S kým sa tam stretne?
(ilustračné foto).
Počasie bude opäť blázniť: Čakajú Slovensko opäť mrazy?!
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
Poľsko oznámilo nové hekerské útoky skupiny spojenej s Ruskom
Britský minister zahraničných vecí James Cleverly.
Británia vyhostí ruského úradníka: Tvrdí, že je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky
Kto mu dal vodičák? Šofér chcel obehnúť auto sprava, no doplatil na to. Mal šťastie, že prežil
Vodič sa chcel vyhnúť kolóne nevyberaným spôsobom: Uvidíte, ako skončil, nebudete ho ľutovať!
Milan Majerský - predseda KDH
Majerský ku Dňu víťazstva nad fašizmom: Násilie a nenávisť mať v našej spoločnosti miesto
Ray Houghton
Foto
65-ročný kulturista si nechal potetovať celé svoje telo: Nechal si začierniť aj ... Penis?!
Európsky parlament v Štrasburgu
Vzdala to! Jedna kandidátka odstúpila z boja o europarlament
Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová.
Švédska aktivistkaThunbergová má opäť opletačky s políciou: Čoho sa tentokrát dopustila?
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Hrozivá správa od Svetovej zdravotníckej organizácie: Nemocnice v Pásme Gazy majú palivo len na tri dni
Foto
Slováci už dorazili do Ostravy! Pozrite si prvé FOTO z dejiska šampionátu