Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.12.2023 00:00 | PR články
PR článok

Zaostrené na žlčník a pankreas

Trápia vás alebo vašich blízkych ochorenia žlčníka a pankreasu? Chceli by ste si bez obáv vybrať vhodný druh potravín a určiť jeho množstvo?

Žlčník je najčastejšie postihnutý žlčovými kameňmi. Ak sa žlčové kamene vytvoria v žlčových cestách (žlčovodoch) alebo do nich vycestujú zo žlčníka, vyskytujú sa kamene v pečeňovom žlčovode alebo v spoločnom žlčovode. Kamene v žlčníku majú najčastejšie cholesterolový základ (cholesterolové žlčové kamene) a tvoria okolo 80 % zo všetkých žlčových kameňov. Zvyšok kamienkov sa tvorí na podklade žlčových pigmentov (pigmentové žlčové kamene). Pigment, z ktorého sa tieto kamene tvoria, je odpadovým materiálom pri zániku červených krviniek (erytrocyty).

Žlčové kamene sú väčšinou drobné kamienky pevnej konzistencie (niekoľkomilimetrové) niekedy však môžu kamene dorásť do úctyhodných rozmerov (2 cm aj viac). V žlčníku môže byť 1 konkrement (solitér, solitárna litiáza) alebo ich je tam niekoľko a niekedy je celý žlčník vyplnený veľkým množstvom drobných kamienkov, prípadne aj väčších kameňov (viacpočetná litiáza). Občas sa v žlčníku nachádza skôr piesok alebo blato než sformované kamene pevnej konzistencie. Žlčové kamene sú častejšie u ľudí starších (aj keď ani mladých celkom neobchádzajú) a vyskytujú sa skôr u žien, a to viac u tých, ktoré trpia nadváhou alebo obezitou. V niektorých rodinách sa cholelitiáza vyskytuje častejšie než v iných.

Žlčové kamene sa môžu vytvoriť aj pri radikálnejších redukčných diétach alebo iných procedúrach. V praxi to býva nielen pri nerozumných, jednostranných a trvale neudržateľných „diétach“, ktoré neodporúčame aplikovať, ale aj pri iných ráznych opatreniach, ktoré môžu byť súčasťou dobre uvážených a medicínsky oprávnených a indikovaných postupov. Medzi takéto procedúry patria diéty s veľmi nízkym obsahom energie (VLCD) alebo chirurgické liečebné zákroky obezity (bariatrické operácie). Podobne je zvýšené riziko vytvorenia žlčových kameňov aj pri cyklickom a opakovanom chudnutí a opätovnom priberaní telesnej hmotnosti (známe jojo efekty). Čím väčšie sú hmotnostné výkyvy nahor i nadol, tým väčšia je šanca na získanie kameňov. Pomalšie znižovanie nadváhy je preto bezpečnejšie a navyše je spojené aj s väčšou šancou na dlhodobú udržateľnosť optimálnejšej nižšej telesnej hmotnosti. Šance na získanie žlčových kameňov počas znižovania nadváhy však možno znížiť aj podávaním špeciálnych liekov (UDCA – kyselina ursodeoxycholová). Asi vás bude zaujímať, že v indikovaných prípadoch sa liek dá predpísať aj na recept.

Ak sme pri receptoch, ako každé ochorenie, aj ochorenia žlčníka a pankreasu si vyžadujú správne upravenú stravu. Vedeli ste napríklad, že až z 50 % je to práve strava, ktorá má vplyv na tom, ako sa cítime, resp. až z polovice ovplyvňuje náš zdravotný stav?

Otvoriť galériu
Zdroj: Pr článok

Ak sa chcete stravovať v súlade s ochorením vášho žlčníka a pankreasu, pomocnú ruku vám podáva zbierka až 100 receptov špeciálne vytvorených pre pacientov s ochoreniami žlčníka s pankreasu.
Kniha známeho gastroenterológa Petra Minárika s receptami a vzorovými jedálničkami výživovej poradkyne Evy Blaho prináša potrebné odporúčania nielen tým, čo trpia niektorým z ochorení žlčníka a pankreasu, ale aj tým, ktorí chcú týmto ochoreniam predísť, prípadne, ktorí chcú minimalizovať následky svojich občasných „zakopnutí“.

Dlhodobé skúsenosti v klinickej práci totiž potvrdzujú, že pacienti hľadajú a veľmi radi prijímajú pokyny a rady, týkajúce sa diétneho stravovania a liečebnej výživy. K tomu kontrastuje fakt, že publikácií v slovenskom jazyku, venujúcich sa tejto problematike je na našom trhu už dlhodobo nedostatok. Diéta pri ochoreniach žlčníka a pankreasu okrem dôležitých poznatkov o ochoreniach a žlčníka a pankreasu o diagnostike a ich liečbe, obsahuje aj pokyny k diétnemu stravovaniu.

Pomôže vám: vybrať si vhodný druh potravín, určiť si ich množstvo, vybrať si adekvátnu tepelnú prípravu pri jednotlivých typoch diét.

Súčasťou knihy je vyše 100 receptov. Ide o:

raňajkové jedlá ako sú nátierky, kaše a palacinky,
polievky,
šaláty,
jedlá z mäsa a rýb,
chutné dezerty a
rozmanité prílohy k jedlám.

Každý recept obsahuje informáciu o vhodnosti pre konkrétnu diétu (podľa množstva použitého tuku).

Knihu si pod stromček môžete objednať TU.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V Belgicku obvinili troch cudzincov: Desivé, čo mali plánovať! Mohlo to skončiť veľmi zle
Bývalý americký prezident Donald Trump (vľavo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo).
Trump sa stretol s Netanjahuom: Máme veľmi dobrý vzťah, skonštatoval
Rusi si doma olympiádu v Paríži nepozrú.
Foto
Rusi dali najavo svoj jasný postoj k olympiáde: Po 40 rokoch sa opakuje história!
Šedé pitie je oblasť medzi sociálnym pitím a úplnou závislosťou od alkoholu.
Doprajete si pohárik alkoholu? V rizikovej skupine môžete byť aj vy: Pozorne čítajte a ostanete prekvapení
Emotional woman sharing her story during support session for addicts, close up on gesticulating hands
Smutný prieskum medzi občanmi EÚ: Máme STRACH, číslo neveští nič dobré
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Zadržali troch Bulharov, ktorí vyčíňali v Paríži: Smutné, čo majú mať za ušami
Young man holding his genitals; concept of pee holding, lack of toilet, prostate cancer, UTI or urinary tract infection
Keď muž prišiel do nemocnice s ukrutnou bolesťou, už bolo ZLE: Lekári siahli na jeho pýchu!
Burning asteroid moving through the Earth. Digital illustration.
Vedec NASA vyriekol desivé slová: Varovanie pred ASTEROIDOM! Môže mať obrovské následky
Close-up of hand of senior on hand of dying elderly person as sign of support during sickness
Nový liek na Alzheimerovu chorobu zmietli zo stola: Európska agentúra pre lieky vysvetľuje
Americký hudobný skladateľ Philip Glass.
Americký skladateľ pení: Prstom ukazuje na krymské divadlo! Naozaj si TOTO dovolili?
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Veľké dopravné obmedzenie na R1: Vodiči, zbystrite pozornosť! TADIAĽTO cez víkend neprejdete
Redaktorka Gabika vysokotlakovým čističom spláchla hrubú špinu v bazéne aj v stajni.
FotoVáš Tip
Gabika z Nového Času pomáhala v bratislavskej zoo: Pravda o hrošíkoch! Takáto nehoda sa môže stať návštevníkom