Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.12.2023 12:00 | Špeciálne projekty
Špeciálny projekt

Dobré správy v digitálnej dobe – výchova detí k pohybu a športu v roku 2023 napredovala

Nie je žiadnou novinkou, že pohyb a šport hrá u detí a mladých dôležitú rolu ako prevencia pred nástrahami digitálnej doby. Hoci sú do všadeprítomného sveta internetu, mobilov a počítačových hier vťahovaní už aj tí najmenší, je vidno snahu s touto situáciou niečo robiť.

Svoju rolu v tom hrajú nielen uvedomelí a aktívni rodičia a učitelia ale aj firmy, ktoré sa snažia užitočné projekty v prospech malých športovcov podporovať.

Jedným z príkladov, ako sa to dá, je aj iniciatíva Slovanet Impact. Tá vznikla pred tromi rokmi so zámerom, aby mali deti a tínedžeri čo najviac príležitostí hýbať sa spôsobom, ako ich to baví. Jej cieľom je tiež vyhľadávať mladé športové talenty, ktoré majú „našliapnuté“ na sľubnú budúcnosť, a byť takisto oporou pre šikovných športovcov, ktorí idú za svojimi métami a pri tom zdolávajú prekážky navyše kvôli svojmu hendikepu. Finančná aj morálna vzpruha z tejto iniciatívy v roku 2023 opäť výrazne narástla. Na podporu detí, mladých ľudí a združení putovalo takmer 50-tisíc eur, čo je o dve tretiny viac než vlani. Aj vďaka tomu sa mohli po celom Slovensku písať príbehy, z ktorých tu niekoľko vyberáme.

Rodený talent na bicykli má veľké sny

V Svätom Jure pri Bratislave vyrastá veľká nádej slovenskej terénnej cyklistiky. Dnes 9-ročný Dárius Breyer patrí medzi najúspešnejších malých cyklistov v disciplínach BMX Race a pumptrack. Chlapca odmalička priťahovali kolesá, odrážadlo osedlal tesne potom, ako sa naučil chodiť. „Darko nemal ešte ani dva roky a už absolvoval svoje prvé preteky - Detskú Tour Petra Sagana – a v troch rokoch sme vymenili odrážadlo za detský bicykel. Prvý bicykel, určený na bikros a pumptrack, sme mu kúpili, keď mal päť a pol roka,“ opisuje športové začiatky aktuálneho majstra Slovenska jeho mama.

„V roku 2020 sme počas pandémie postupne absolvovali viacero pumptrack pretekov a prvé bikrosové preteky. Všetky ponúkli možnosť závodenia aj neregistrovaným pretekárom bez licencie, čo je veľmi dobrá a vhodná forma,“ spomína Katarína Breyerová. V roku 2021 Dárius vstúpil do cyklistického klubu BMX Klub Rača, čím sa dostavili aj prvé väčšie úspechy. Tréningy má trikrát do týždňa, ročne absolvuje viac ako 30 pretekov.

Otvoriť galériu

To všetko viedlo k tomu, že malý cyklista získal v roku 2022 tituly majstra Slovenska v disciplínach bikros a tiež pumptrack v kategórii 8-ročných. Titul si obhájil aj tento rok v lete, keď si pripísal ďalšie 1. miesto medzi bikros cyklistami vo svojej vekovej kategórii. „Primárne sa však nechceme orientovať na získavanie titulov či umiestnení. Snažíme sa to robiť tak, aby to bola zábava, aby to Darka bavilo, aby sa venoval športu a aby žil cyklistikou.“

Cyklistické disciplíny BMX Race či pumptrack patria medzi pomerne finančne náročné. „Športová príprava si vyžaduje materiálne vybavenie, cestovanie, tréningy. Podpora od Slovanetu výraznou mierou prispieva k tomu, aby Dárius mohol absolvovať viac tréningov a napredovať,“ približuje jeho mama. Práve z programu Slovanet Impact sa mohol cyklista zúčastniť aj tréningových kempov pred letnými majstrovstvami Slovenska.

A aké má nádejný športový talent plány a sny do budúcnosti? „V budúcej sezóne plánujeme absolvovať viac pretekov a postupne pridávať na ich náročnosti a obtiažnosti, najmä v zahraničí. Darko sa chce stále zlepšovať a pracovať na sebe. A má v tom celkom jasno - chce byť majster sveta v BMX aj pumptracku,“ uzatvára s úsmevom Katarína Breyerová.

Otvoriť galériu

Viac pohybu pre deti na školách

Viesť školákov na čerstvý vzduch a zapájať ich do pohybových aktivít, pri ktorých si užijú kopec zábavy, sa darí aj vďaka práci OZ Šinter. Okrem tréningov, hier a súťaži mimo vyučovania na základných školách sa klub venuje aj organizovaniu basketbalových turnajov medzi deviatimi ZŠ. Pod tento projekt sa v roku 2023 hrdo podpísal svojou podporou aj Slovanet. To sa týka aj myšlienky letného týždenného tábora pre malých a veľkých futbalistov z klubu Slovan Ivanka pri Dunaji, či podpory myšlienky Olympijského dňa na Špeciálnej základnej škole v Jarovniciach, počas ktorého zažilo radosť zo zábavných súťaží takmer 300 detí.

„Uvedomujeme si, že riziko nezdravého fyzického aj psychického vývoja detí a dospievajúcich ľudí je dnes priamo úmerne tomu, koľko času trávia uzavretí vo svete sociálnych sietí a virtuálnych hier. Ako poskytovateľ online a smart produktov a služieb chceme o týchto rizikách hovoriť a najmä podporovať konkrétne kroky, aby sme svojím dielom pomohli túto situáciu zlepšiť,“ uvádza generálny riaditeľ spoločnosti Slovanet Peter Máčaj. Práve to bol jeden z hlavných dôvodov, prečo vznikla pred tromi rokmi iniciatíva Slovanet Impact.

Otvoriť galériu

„Viesť deti, vyrastajúce v digitálnej dobe k pohybu a športu považujeme za najlepšiu formu prevencie pred závislosťami a zdravotnými komplikáciami v neskoršom veku. A vidíme, že prináša ovocie už tu a teraz. Všetky podporené aktivity ukazujú, koľko radosti a emócií dokáže šport vzbudiť, a tiež ako zdravo vie fyzicky vyšťaviť. Teší nás, že myšlienka Slovanet Impact zanecháva z roka na rok pozitívnu stopu v životoch stále viac detí aj dospelých,“ hodnotí Peter Máčaj a vysvetľuje, že táto iniciatíva má aj ďalší zmysel. „Pod túto strechu zahŕňame aj podporu tých, ktorým osud nadelil sťažené podmienky a pre ktorých môže byť práve šport cestou, ako sa nepozerať na limity svojho hendikepu a tešiť sa z posunu vpred.“

Plavkyňa Vanda prekonáva samú seba

Inšpiratívnym príkladom takejto športovkyne je aj 21-ročná Vanda Kračunová, plavkyňa s Downovým syndrómom, ktorá sa zaraďuje do plaveckej špičky medzi športovcami s intelektuálnym znevýhodnením. Pre rodáčku z Gemeru je voda prirodzené prostredie, v ktorom sa naplno prejavuje jej unikátny vrodený talent. Dôkazom sú už dve zlaté medaily zo Svetových hier Špeciálnych olympiád z roku 2019, ku ktorým pribudli po štyroch rokoch z tohto vrcholového podujatia v Berlíne pre športovcov s intelektuálnym znevýhodnením ďalšie dva bronzové kovy.

„Príprava Vandy bola tento rok prerušovaná zdravotnými problémami, ktoré si vyžiadali nasadenie biologickej liečby a stratu výkonnosti o zhruba 10 %. Tri týždne pred olympiádou sme liečbu dočasne vysadili a výsledok sa dostavil. Vande sa podarilo v Berlíne zaplávať svoje nové osobné rekordy. Veľmi nás tešili dosiahnuté časy a s odstupom času aj umiestnenie na treťom mieste v disciplíne 100 a 200 m voľným spôsobom,“ hovorí Martin Kračun, otec a zároveň tréner talentovanej športovkyne a pokračuje: „Vzhľadom na to, že Vanda bola zaradená v najvyšších divíziách, patrí do absolútnej svetovej špičky, čo nás zaväzuje ďalej pracovať a zlepšovať sa.“

Otvoriť galériu

Otec výnimočnej športovkyne považuje za najväčší úspech svojej dcéry, že sa v živote realizuje tým, čo ju baví a napĺňa. Je príkladom veľkej sebadisciplíny, nepozerá na to, čo dokážu druhí, ale ide jej v prvom rade o to, aby si stále zlepšovala svoj osobný výkon. Aby mala Vanda podľa možností čo najpriaznivejšie podmienky pre svoj rozvoj, založili rodičia aj vlastné OZ Vanda Team. „Rok 2023, kedy sme museli zápasiť aj so zdravotnými komplikáciami Vandy, opäť ukázal, akou výraznou pomocou sú pre jej profesionálnu športovú prípravu partneri nášho združenia,“ vyjadruje Martin Kračun.

Spolu 39 medailí zo Špeciálnych olympiád – radosť však bola ďaleko väčšia

Vanda Kračunová je jedna z mnohých mladých športovcov s intelektuálnym znevýhodnením, ktorí dostali šancu posunúť svoje limity a uvidieť svet. Rok 2023 sa u nich niesol v znamení Svetových hier Špeciálnych olympiád, na ktorých sa zúčastnila doposiaľ najväčšia výprava zo Slovenska – tá mala až 76 členov. Slovenky a Slováci zapadli medzi 7-tisíc športovcov zo 187 krajín sveta, v rebríčkoch výkonov sa však rozhodne nestratili. Domov priniesli spolu 11 zlatých, 15 strieborných a 13 bronzových medailí.

Otvoriť galériu

Tohtoročné Svetové hry Špeciálnych olympiád Berlín 2023 sa nedajú hodnotiť inak ako pozitívne. Získali sme historicky najväčší počet medailí a naši športovci si ich vybojovali väčšinou v najvyššej divízii. Pre mňa však malo oveľa väčšiu cenu to, ako si ich športovci užili. Spolu tvorili jeden tím a rovnako skvele fungovala inklúzia medzi športovcami a unifikovanými partnermi. Povzbudzovanie sa medzi sebou, medzi športami, medzi tímami bolo jedinečné. Bola to určite jedna krásna jazda, kde športovci ukázali svoje veľké tímové srdce,“ hodnotí prezidentka organizácie Špeciálne olympiády Slovensko Dominika Nestarcová.

Účasť na celosvetovej udalosti roka pre športovcov s intelektuálnym znevýhodnením nebola ani zďaleka jedinou príležitosťou, ktorá bola pre nich „hnacím motorom“. Vďaka organizácii Špeciálne olympiády Slovensko, ktorá združuje až 1800 malých aj veľkých členov z celej krajiny, sa konali tento rok Majstrovstvá Slovenska v 22 športoch či množstvo ďalších súťaží, projektov a tréningových programov. Vďaka príspevku z iniciatívy Slovanet Impact na prenájom hál a bazénov sa mohli desiatky detí a mladých ľudí zúčastňovať pravidelne organizovaných tanečných, gymnastických, atletických či plaveckých tréningov. „Hlavým významom všetkých týchto aktivít je dodávať deťom a mladým ľuďom s intelektuálnym znevýhodnením radosť aj viac odvahy a pomáhať im budovať priateľstvá na celý život,“ zhŕňa Dominika Nestarcová.

Otvoriť galériu

Na svoj vrchol siahajú aj ďalší parašportovci

Rok 2023 priniesol aj ďalšie príbehy, v ktorých víťazí sila a nezdolnosť športovcov, ktorí sa narodili so zdravotným znevýhodnením alebo ich o zdravie pripravila nešťastná udalosť. Skvelé 2. miesto na medzinárodnom turnaji Prometeus Cup 2023 v športe boccia dosiahol Peter Minarech, 29-ročný športovec, ktorého detská mozgová obrna pripútala na invalidný vozík. Na turnaj do Poľska sa dostal aj vďaka finančnej podpore od Slovanet Impact. Tá tento rok posunula o kúsok vpred aj 17-ročnú Alexandru Rexovú, držiteľku zlatej a bronzovej medaily z paralympijských hier v Pekingu 2022. Mladá paralyžiarka prezentuje svoj talent svetu aj napriek vzácnemu genetickému ochoreniu, ktoré spôsobuje postupnú stratu centrálneho videnia.

Program podpory Slovanetu je veľkou oporou už tretí rok po sebe aj pre Jaroslava Šalaváryho – jedného z najlepších hráčov v rebríčku hendikepovaných golfistov na Slovensku. Ten je živým dôkazom toho, ako veľmi dokáže pohyb a fyzická aktivita v kombinácií s vytrvalosťou a silou vôle prinavrátiť človeka späť do kondície. A to aj napriek vážnej autonehode, pri ktorej hrozilo, že dnes 45-ročný rodák zo Zlatých Moraviec už nikdy nebude chodiť a hýbať rukou. Húževnatý Jaro sa popri viacerých medzinárodných golfových turnajoch, vrátane prestížneho podujatia Scotland Links Open v kolíske golfu v Škótsku, zúčastnil aj ďalšieho ročníka domáceho turnaja Slovanet Impact Golf Cup. Okrem tohto už tradičného podujatia spoločnosť Slovanet podporila aj organizáciu špeciálneho golfového turnaja, z ktorého výťažok putoval do občianskeho združenia Amazonky na pomoc ženám – bojovníčkam s rakovinou prsníka.

Otvoriť galériu

Všetky príbehy a výsledky podporených športovcov a podujatí počas roka 2023 nájdete aj na stránke www.slovanetimpact.sk.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Moderátor Nikodým zažíva poriadne trpké chvíle: V chlade, bez sprchy s ubúdajúcim kyslíkom!
Ilustračné foto
Obrovská CHYBA lekárov: Mužovi namiesto obyčajného zákroku amputovali... To si robia srandu?!
Ilustračné foto
V Maďarsku protestovali proti návšteve iránskeho exprezidenta: Čoho sa dopustil? Tak to snáď nie!
Propalestínsky symbol na ruke švédskeho speváka poznačil semifinále Eurovízie.
Najkontroverznejší čin Eurovízie? Na semifinále vystúpil spevák s palestínskou symbolikou! Organizátori reagujú
Predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka.
Šimečka pripomenul dôležitosť súčasti Slovenska v EÚ a NATO: Vďaka tomu je hrôza vojny len spomienkou!
Shakira má pred súdom čo vysvetľovať.
Unikne Shakira obvineniam z daňových podvodov? Prokuratúra žiada o odloženie vyšetrovania!
Strana Sloboda a Sloidarita.
Opozičná SaS verejne prehovorila o ideológií fašizmu: Ani po 79 rokoch sa z našej spoločnosti nevytratila!
Budúci prezident nevníma mier ako za samozrejmosť: Teraz stojíme pred zásadnou výzvou!
Francúzsky herec Gérard Depardieu čelí ďalšej žalobe za sexuálne napadnutie
Kontroverzný herec Depardieu: Po prepustení z väzby utekal do Česka! Aha, s kým ho prichytili
(ilustračné foto)
Slová vedcov vás prekvapia: Padnete na zadok, čo všetko dokáže a ako funguje náš mozog!
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Vláda rozhodla o osude ministerky zdravotníctva: Ako dopadlo odvolávanie Dolinkovej?
(ilustračná fotografia).
Deti sa vo štvrtok vrátia do školských lavíc: Ako vidí bombovú hrozbu ministerstvo vnútra?