Streda 28. 2.
Zlatica
01.12.2023 13:21 | Správy | Domáce správy

ÚDZS má vážne obavy: Chystá sa Dolinková porušiť programové vyhlásenie vlády?!

Vládou schválený návrh novely kompetenčného zákona, ktorým sa zásadne mení aj vymenúvanie a odvolávanie predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZD), je krokom k oslabeniu nezávislosti tejto dôležitej verejnej inštitúcie. Úrad má teraz obdobnú nezávislosť ako Najvyšší kontrolný úrad SR alebo Protimonopolný úrad SR. Upozorňuje na to ÚDZS.

Ak doteraz predsedu úradu vymenúval a odvolával prezident na návrh vlády, a to po schválení parlamentom, po novom má túto právomoc vykonávať už len vláda na návrh ministerky zdravotníctva. Prezident SR aj Národná rada SR sa majú z tohto procesu vylúčiť, navyše, presne stanovené dôvody na odvolanie sa majú doplniť o vágnu formulu, „ak existujú iné závažné dôvody, najmä v prípade konania, ktoré vyvoláva alebo je spôsobilé vyvolať pochybnosti o osobnostných, morálnych alebo odborných predpokladoch na výkon jeho funkcie“.

„Tento nový dôvod, pre ktorý je možné odvolať predsedu alebo predsedníčku úradu prakticky kedykoľvek, znamená politizáciu verejnej správy na úkor jej nestrannosti a profesionálnej odbornosti a vychádza v ústrety záujmom finančných skupín, ktoré získavajú z verejných zdrojov v zdravotníctve nezaslúženú rentu a na pomery v EÚ nevídanú dominanciu," upozorňuje ÚDZS.

Podľa úradu je to prekvapujúce o to viac, že vo svojom čerstvo schválenom Programovom vyhlásení v oblasti zdravotnej politiky vláda Roberta Fica tvrdí, že jej „ambíciou je odpolitizovanie rezortu zdravotníctva“ a zároveň v tom istom dokumente konkretizuje, že „zabezpečí, aby Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou bol spôsobilý adresne vykonávať dohľad a kontrolu nad hospodárnosťou, účelnosťou a efektivitou využívania zdrojov verejného zdravotného poistenia“.

Ministerstvo zdravotníctva túto zmenu vysvetľuje cez médiá tak, že ide o návrat k právnej úprave, ktorá bola dlhoročne zaužívaná. „Chýbajú však akékoľvek argumenty. Pritom práve počas neslávnej dlhoročnej éry, v ktorej bol úrad podriadený Ministerstvu zdravotníctva SR, sa spojili zdravotné poisťovne Dôvera a Apollo," upozorňuje úrad. Úrad v tom zohral kľúčovú rolu a následne schválil aj bankové úvery na vyplatenie stoviek miliónov eur z verejného zdravotného poistenia v prospech akcionárov Penty.

Viac k téme:
Autor: SITA

Mia a Alex sú nerozlučná dvojica.
Po zásnubách jej prišla správa od budúceho svokra: Keď to uvidela, neubránila sa slzám
Vedci odhalili desivé vedľajšie účinky očkovania proti koronavírusu.
Vedľajšie účinky vakcíny proti covidu ODHALENÉ! Znepokojivé správy: Slová vedcov vás vydesia
Polizei (Police) sign on a vehicle in front of Vienna Rathaus (City hall)
Vražda matky († 51) s dcérou († 13) vo Viedni má záhadné zauzlenie: Našli telo podozrivého
Speváčka Jennifer Lopez.
Jennifer Lopez sa zrútila pred zrakmi divákov: Uplakaná a strapatá! Takto ste ju ešte nevideli
captured Russian tank in the Ukrainian army stock photo
Pripravujú sa na najhoršie? Nemecko objednalo zbrane za stovky miliónov: Toto chcú mať vo výbave
Taylor Swift
Taylor Swift a SATANISTKA?! Pozrite sa lepšie, vyzýva ľudí známy hudobník
Americký prezident Joe Biden.
Je rozhodnuté: Pošlú USA svojich vojakov na Ukrajinu? Biely dom to povedal na plné ústa
Nórsky kráľ Harald V.
Nórsky kráľ skončil v nemocnici! Dovolenka sa zvrtla nečakaným spôsobom: Čo sa stalo?
Alain Delon
Desivý objav v dome Alaina Delona: Preboha, čo chorý herec plánoval?!
Petr Janda oslávil 80-narodeniny
Petr Janda pozdravuje z Kalifornie: Oči vám vypadnú, čo má spevák na hlave!
Nepochopiteľné, čo spravila žena malému psíkovi.
Boli v tom, že ich pes zomrel v spánku: Hororové ZÁBERY odhalili zlovestnú pravdu
Ilustračné foto
Slováci, pozor na falošné E-SHOPY! Neuveríte, ako ľahko vás pripravia o peniaze: Na toto si dávajte pozor