Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.12.2023 07:00 | Špeciálne projekty
Špeciálny projekt

Tipy ako osláviť Nový rok v Amsterdame

Amsterdam, jedinečné mesto s bohatou históriou a pulzujúcim nočným životom, je vynikajúcou voľbou pre oslavu Silvestra a Nového roku s rodinou či priateľmi.

S jeho ikonickými kanálmi a útulnými kaviarňami vytvára perfektnú atmosféru pre nezabudnuteľný večer. Môžete sa tešiť na veľkolepé ohňostroje, ktoré osvetlia oblohu nad mnohými mostami, námestiami, na živú hudbu a tance v uliciach. Počas sviatočných dní Amsterdam ponúka rôzne aktivity, ako sú plavby po kanáloch, návštevy svetoznámych múzeí a prechádzky krásnymi historickými štvrťami.

Počasie počas Nového roka

Ak plánujete stráviť Silvestra v uliciach Amsterdamu, myslite na to, že počasie je v tomto období typicky chladné a vlhké. Priemerné teploty sa pohybujú okolo 2 až 6 °C. Často môže pršať, preto je vhodné sa pripraviť na možný dážď. Vzhľadom na počasie je odporúčané obliecť sa teplo – nepremokavá bunda s kapucňou, hrubé ponožky, čiapka a rukavice.

Otvoriť galériu

Zopár užitočných slov a fráz

Pred cestou do Amsterdamu vám môže pomôcť zopár slov a fráz, ktoré sa rýchlo naučíte. Môžu vám pomôcť pri objednávaní jedla, návštevy obchodov alebo len jednoducho obohatíte svoju slovnú zásobu novými slovami a jazykom. Veď, ako aj jedna stará pravda hovorí: „Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom“.

Hallo – [halóu] Ahoj                
Goedemorgen [chuden mórche] – Dobré ráno
Goedendag  [chuden dag] – Dobrý deň
Goedenavond [chuden ávond] – Dobrý večer
Dag [dách] – Dovidenia        
Dank u wel [dank y vel] – Ďakujem veľmi pekne
Pardon [párdon] – Prepáčte            
Ja/Nee [ja/né] – Áno/Nie
Ik snap het niet [ik snap het nít] – Nerozumiem    
Ik heet... [ik heit] – Volám sa…
Mag ik een koffie, alstublieft? [mach ik en kofí, alstyblíft?] – Môžem dostať kávu, prosím?
Mag ik de rekening, alstublieft? [mach ik d rékening, alstyblíft?] – Môžem dostať účet, prosím?

Otvoriť galériu
Námestie Dam Square
Zdroj: CK DAKA

Tradície Holanďanov

Oliebollen a Appelflappen – Tieto fritované koláče sú neoddeliteľnou súčasťou osláv Nového roka v Holandsku. Oliebollen sú guličky z kysnutého cesta vysmážané v oleji a posypané práškovým cukrom. Appelflappen sú fritované jablkové taštičky. Tieto mastné pochúťky sa jedávajú v Holandsku okolo Vianoc a Silvestra už po stáročia.

Ohňostroje – Podobne ako v mnohých iných krajinách, aj v Holandsku sa Nový rok oslavuje pôsobivými ohňostrojmi. Ľudia často odpaľujú ohňostroje už 3 dni pred Silvestrom. 

Nieuwjaarsduik (Novoročné potápanie) – Tradičná udalosť v Holandsku, ktorá sa koná každoročne 1. januára, spočíva v tom, že tisíce ľudí vrátane domácich obyvateľov aj turistov sa ponoria do studených vôd. Nieuwjaarsduik je nielen oslavou Nového roka, ale aj prejavom odvahy a odhodlania vrhnúť do nových výziev a príležitostí.

Oudejaarslot – V období pred Novým rokom sa predáva špeciálny druh lotériového lístka.  Lotéria sa koná každoročne 31. decembra a je veľmi populárnou súčasťou osláv konca roka v Holandsku. Každý sa môže zapojiť a hrať o milióny eur.

Otvoriť galériu

Ako stráviť Nový rok v Amsterdame

Pouličné oslavy – Ulice Amsterdamu ožívajú hudbou, tancami a oslavami. Mnoho ľudí sa zúčastňuje pouličných osláv na námestí Dam Square, ktoré je obklopené impozantnými budovami ako Kráľovský palác a kostol Nieuwe Kerk. Ulice okolo námestia sú plné stánkov s jedlom a nápojmi, ponúkajúcich ako tradičné holandské pochúťky, tak aj medzinárodné špeciality. Okrem námestia Dam Square, pouličné oslavy sa konajú aj na námestiach Rembrandtplein a Nieuwmarkt.

Kluby a diskotéky – Amsterdam, známy bohatým nočným životom a rozmanitosťou klubov, ponúka niečo pre každého, či už ide o fanúšikov elektronickej hudby, hip-hopu, popu, alebo iných žánrov. Niektoré kluby organizujú špeciálne tematické párty alebo ponúkajú VIP lístky, kde je v cene rezervovaný stôl a fľaša prémiového sektu. Lístky si treba kúpiť v predstihu, nakoľko novoročné párty v kluboch sú v Amsterdame veľmi obľúbené.

Večera v reštaurácii s výhľadom – Ak hľadáte romantiku, mnoho reštaurácií ponúka novoročné špeciálne menu, ktoré si môžete vychutnať na terase s výhľadom na ohňostroj. Takto strávený Silvester je veľmi populárny, preto si treba zarezervovať stôl čím skôr.

Otvoriť galériu
Novoročná párty
Zdroj: CK DAKA

Zažite Amsterdam počas Silvestra

CK DAKA ponúka 5-dňový silvestrovský autobusový zájazd do Amsterdamu v hoteli s vlastným sociálnym zariadením, raňajkami, profesionálnym sprievodcom a zákonným poistením CK.

Okrem Amsterdamu budete mať možnosť navštíviť Brusel s celodennou prehliadkou tých najkrajších pamiatok. Navštívite impozantný Královský palác, Katedrálu sv. Michala a Guduly, námestie Grande Place s radnicou či Atomium a park Mini Europe s približne 350 modelmi známych budov Európy.

V holandskej štvrti Zaanse Schans ochutnáte čerstvé syry na farme, ktoré si môžete aj zakúpiť. Navštívite brúsiareň diamantov, národné múzeum Rijksmuseum alebo múzeum Vincenta van Gogha. Nevynecháte ani jednu z najznámejších štvrtí Red Light District (štvrť červených svetiel), ktorá je plná verejných domov, striptízových klubov a sexshopov.

Ak túžite po niečom výnimočnom a nezabudnuteľnom, CK DAKA ponúka silvestrovský Amsterdam za skvelých 249 €. Oslávte príchod Nového roku v dynamickom duchu Amsterdamu.

S výberom toho najlepšieho silvestrovského zájazdu vám ochotne poradia v CK DAKA vo všetkých svojich pobočkách naprieč celým Slovenskom. Kompletnú ponuku nielen silvestrovských zájazdov nájdete na www.ckdaka.sk.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenská výprava na otváracom ceremoniáli OH 2024.
Foto
Historický otvárací ceremoniál v Paríži: Nechýbal ani prezident Pellegrini so známy mužom
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V Belgicku obvinili troch cudzincov: Desivé, čo mali plánovať! Mohlo to skončiť veľmi zle
Bývalý americký prezident Donald Trump (vľavo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo).
Trump sa stretol s Netanjahuom: Máme veľmi dobrý vzťah, skonštatoval
Rusi si doma olympiádu v Paríži nepozrú.
Foto
Rusi dali najavo svoj jasný postoj k olympiáde: Po 40 rokoch sa opakuje história!
Šedé pitie je oblasť medzi sociálnym pitím a úplnou závislosťou od alkoholu.
Doprajete si pohárik alkoholu? V rizikovej skupine môžete byť aj vy: Pozorne čítajte a ostanete prekvapení
Emotional woman sharing her story during support session for addicts, close up on gesticulating hands
Smutný prieskum medzi občanmi EÚ: Máme STRACH, číslo neveští nič dobré
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Zadržali troch Bulharov, ktorí vyčíňali v Paríži: Smutné, čo majú mať za ušami
Young man holding his genitals; concept of pee holding, lack of toilet, prostate cancer, UTI or urinary tract infection
Keď muž prišiel do nemocnice s ukrutnou bolesťou, už bolo ZLE: Lekári siahli na jeho pýchu!
Burning asteroid moving through the Earth. Digital illustration.
Vedec NASA vyriekol desivé slová: Varovanie pred ASTEROIDOM! Môže mať obrovské následky
Close-up of hand of senior on hand of dying elderly person as sign of support during sickness
Nový liek na Alzheimerovu chorobu zmietli zo stola: Európska agentúra pre lieky vysvetľuje
Americký hudobný skladateľ Philip Glass.
Americký skladateľ pení: Prstom ukazuje na krymské divadlo! Naozaj si TOTO dovolili?
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Veľké dopravné obmedzenie na R1: Vodiči, zbystrite pozornosť! TADIAĽTO cez víkend neprejdete