Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.11.2023 07:00 | Správy | Politika

Bývalý minister spravodlivosti Tomáš Borec: Súdy by mali využívať alternatívne tresty!

Budú mať čo robiť. Bývalý minister spravodlivosti Tomáš Borec (56) v rozhovore pre Nový Čas hovorí, ako si predstavuje fungovanie novej vlády v oblasti justície. Vysvetľuje, že súdna mapa, ktorá sa spustila len tento rok, bude mať negatívny výsledok pre občanov, aj keď jej pôvodný zámer bol dobrý.

V programovom vyhlásení vlády sa odvolávajú na ústavu, ktorá konštatuje, že len súd rozhoduje o vine a treste za trestné činy. Bavíme sa o prezumpcii neviny, ktorá bola v posledných rokoch výrazne pošliapaná, o čom svedčia desiatky nálezov Ústavného súdu. Aký je váš názor na tému prezumpcie neviny?

- Som celý život advokát a vnímam to citlivo. Prezumpcia neviny je jedným zo základných práv každého občana a tento princíp je univerzálny celosvetovo, čo sa týka vyspelých demokracií. U nás v rámci nášho systému fungovania trestného práva prebieha dosť dlhý čas od momentu vznesenia obvinenia, resp. uvalenia väzby až do momentu právoplatného odsúdenia. Prípravné konanie je zásadne neverejné a mali by sa dodržiavať princípy neverejnosti a OČTK neinformujú o trestnom konaní, lebo by to mohlo narušiť priebeh v neprospech obžaloby. Prekáža mi, keď osoby, ktoré nevieme identifikovať, vynášajú informácie zo spisov, ktoré sú tajné, tak sa stáva to, že je to v rozpore s princípom prezumpcie neviny.

Ako sa dá tomu predísť?

- To je otázka na príslušného ministra. Predpokladám, že dôraz bude kladený na to, aby sa technicky zabránilo únikom zo spisov. Skôr si myslím, že to budú legislatívne opatrenia, ktoré budú na programe dňa, ale nedovolím si predikovať.

V poslednej dobe sme boli svedkami nadužívania väzobného konania, čo tiež konštatujú nálezy Ústavného súdu. Čo treba urobiť, aby väzba nebola náhradou za výkon trestu?

- Je tam celý rad vecí, ktoré by bolo potrebné urobiť. Máme obrovský dlh v prípade humanizácie väzníc - väzobných aj výkonu trestu. Väzba nie je výkon trestu, je len opatrenie, ktoré má zákonom vymedzené dôvody, ktoré majú za účel spriechodniť trestné stíhanie, obmedziť obžalovaného na slobode na krátku nevyhnutnú dobu. Bohužiaľ, verejnosť má nízke právne povedomie, a keď je na niekoho uvalená väzba, tak prebehne rýchly súd a hovorí sa o tom, akoby bol odsúdený.

V roku 2015 za vášho pôsobenia bol prijatý zákon o používaní elektronických náramkov predovšetkým pri domácom väzení. V programovom vyhlásení vlády sa hovorí o stave väzníc, kde je príliš veľa väzňov. Náramky by mohli humanizovať tresty. Ako sa pozeráte na tento projekt?

- Socialistické trestné právo bolo v roku 2005 rekodifikované a malo mať za cieľ posilniť nápravnú funkciu trestného práva. Faktom bol opak, pribudli trestné sadzby, pribudli skutkové podstaty nových trestných činov a výsledkom bolo, že nezačal fungovať systém alternatívnych trestov ako trest domáceho väzenia, hoci sa zakotvil do zákona, no neboli naň technické prostriedky. Väznice sa začali plniť a v dnešnej dobe sme krajinou s druhým najväčším počtom väznených osôb na 100-tisíc obyvateľov v EÚ. Domáce väzenie je psychicky veľmi závažný trest, ktorý má miesto v našom systéme.

Vláda chce prispôsobiť novú súdnu mapu. Ako vnímate jej efektivitu?

- Ciele súdnej mapy boli správne a dobré, ja som ich podporoval aj ako predseda advokátskej komory. Žiaľ, došlo k tomu, že spôsob, akým nakoniec došlo k presadeniu, sa minul účinkom.

 

K akým zmenám musí dôjsť?

- Nie je možné ju nejako zásadne prekopávať, lebo tvorí súčasť plánu obnovy. Pokiaľ by súdna mapa nefungovala a nenaplnili sa ciele, tak prídeme o veľké finančné prostriedky. Pôvodný plán bol osekaný o mnoho súčastí a vzniklo niečo iné ako predpokladali. Bude to mať negatívny dosah najbližšie roky na rýchlosť súdneho konania.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Soňa Bullová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenská výprava na otváracom ceremoniáli OH 2024.
Foto
Historický otvárací ceremoniál v Paríži: Nechýbal ani prezident Pellegrini so známy mužom
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V Belgicku obvinili troch cudzincov: Desivé, čo mali plánovať! Mohlo to skončiť veľmi zle
Bývalý americký prezident Donald Trump (vľavo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo).
Trump sa stretol s Netanjahuom: Máme veľmi dobrý vzťah, skonštatoval
Rusi si doma olympiádu v Paríži nepozrú.
Foto
Rusi dali najavo svoj jasný postoj k olympiáde: Po 40 rokoch sa opakuje história!
Šedé pitie je oblasť medzi sociálnym pitím a úplnou závislosťou od alkoholu.
Doprajete si pohárik alkoholu? V rizikovej skupine môžete byť aj vy: Pozorne čítajte a ostanete prekvapení
Emotional woman sharing her story during support session for addicts, close up on gesticulating hands
Smutný prieskum medzi občanmi EÚ: Máme STRACH, číslo neveští nič dobré
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Zadržali troch Bulharov, ktorí vyčíňali v Paríži: Smutné, čo majú mať za ušami
Young man holding his genitals; concept of pee holding, lack of toilet, prostate cancer, UTI or urinary tract infection
Keď muž prišiel do nemocnice s ukrutnou bolesťou, už bolo ZLE: Lekári siahli na jeho pýchu!
Burning asteroid moving through the Earth. Digital illustration.
Vedec NASA vyriekol desivé slová: Varovanie pred ASTEROIDOM! Môže mať obrovské následky
Close-up of hand of senior on hand of dying elderly person as sign of support during sickness
Nový liek na Alzheimerovu chorobu zmietli zo stola: Európska agentúra pre lieky vysvetľuje
Americký hudobný skladateľ Philip Glass.
Americký skladateľ pení: Prstom ukazuje na krymské divadlo! Naozaj si TOTO dovolili?
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Veľké dopravné obmedzenie na R1: Vodiči, zbystrite pozornosť! TADIAĽTO cez víkend neprejdete