Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.11.2023 00:00 | Nové Časy | Cestovanie
Sponzorované

Najlepší Silvester! Top 3 krajiny, kde sa oplatí koncom roka vycestovať

Odpáľte tento rok Silvestra štýlovo a nezabudnuteľne. Prskavku v rukách vymeňte za mapu a prejdite sa miestami, ktorých múry by vedeli rozprávať. Pozrite sa na svet optikou dobrodruha a nechajte na seba pôsobiť magickú prírodu počas safari v Tanzánii. Spoznajte svojráznych a jedinečných Masajov. Ochutnajte počas plavby po Níle výborný falafel alebo sa prejdite kubánskymi miestami, ktoré kedysi zdravil sám Ernest Hemingway či Che Guevara.

TANZÁNIA sa vám cez dobrodružné safari vryje pod kožu, a to už natrvalo

Pozrite sa na svet optikou dobrodruha a nechajte na seba pôsobiť magickú, africkú prírodu. Navnímajte krajinu strednej Afriky cez stred svojho tela, cez svoje srdce. Ochutnajte grilované jahňacie mäso alebo dajte za pravdu swahilskej kuchyni plnej korenín, ktorá v sebe mieša indické, arabské aj európske prvky. Doprajte si nezabudnuteľné zážitky priamo v divočine, kde vás na nočný spánok do lodge vyprevadia rančeri s baterkou, ale aj zvuky hrochov vychádzajúce z jazera.

Zaleťte si počas Silvestra na Zanzibar a spoznajte tiež NP Saadani v Tanzánii, kde si svet safari a relax na pláži podali ruky. Tu sa divočina na rozlohe 1 100 km² snúbi s dokonalým plážovým životom. Národný park je jediným miestom, kde sa divoké slony ťarbavo prechádzajú po pláži. Okrem slonov tu môžete zočiť ďalších troch členov „veľkej 5“, teda levy, leopardy a byvoly.

Aj ostatná zver, či už žirafy, hrochy, krokodíly, opice alebo vtáky, parku Saadani vravia domov. Darí sa tu ohrozenému druhu zelených, morských korytnačiek a miestni si tu s úctou ochraňujú mangrovové lesy. Navyše, pobrežný les tohto jedinečného parku ukrýva vzácne druhy čiernobielych Colobus opíc.

Dobrodružstvo počas safari v srdci parku nestačí? Naskočte na zážitkovú plavbu a pozorujte hrochy či krokodíly. Dajte NP Saadani šancu aj vo večerných hodinách a ubytujte sa v safari lodge na mieste, kde je pestrý ekosystém s morským aj suchozemským biotopom v kontraste s bielymi plážami prevoňanými Indickým oceánom.

Vedeli ste, že...

Zložitý koreňový systém mangrovových lesov tvoria prirodzenú ochranu pred búrkami a hurikánmi. Zároveň vytvára domov pre ryby a iné organizmy, ktoré hľadajú potravu a úkryt pred predátormi. Spoznajte svet Tanzánie počas Silvestra.

Otvoriť galériu

EGYPT, to je fascinujúci a jediný div sveta zo staroveku, ale aj vôňa shishe

Plavte sa po rieke Níl na miesto najzachovalejších starovekých pamiatok sveta. Tajomné, veľké múzeum pod holým nebom vás vtiahne do pulzu staroveku. Prejdite sa alejou sfíng, ktorá vás zavedie k chrámu najvyššieho boha Amona v Karnaku. Skúste zrátať 134 kolosálnych stĺpov a dekódovať aspoň jeden zo štvrť milióna umelecky vytesaných znakov.

Údolie kráľov vás pozve do „ríše mŕtvych“. Najznámejším nebožtíkom je Zlatý chlapec, teda Tutanchamón. Mladík s údajným predkusom a konskou nohou, dieťa incestu. Pod slávnou, pozlátenou posmrtnou maskou sa skrývala tvár len devätnásťročného panovníka Egypta. A prečo ho prezývajú Zlatý chlapec? Vnútornú rakvu trojdielneho sarkofágu mu vyrobili zo zlata.

Plavte sa po Níle ďalej, odhaľujte jeho poklady a zistite tiež, aké náročné bolo pre ženu, faraónku, kedysi obstáť vo svete mužov. Svoje by vedela povedať Hatšepsut. Ľudom obdivovaná, nevlastným synom však nenávidená. Aby vo svete mužov obstála, hovorila o sebe v mužskom rode, na verejnosti sa ukazovala v mužskom oblečení a s tzv. božskou bradou. Unikátny, 3400 rokov starý, zádušný chrám v Dér el-Bahrí je zasvätený práve tejto panovníčke.

Miestnym preletom do Káhiry sa presuňte k jedinému existujúcemu divu zo staroveku, k pyramídam v Gíze. A ktože je zodpovedný za veľkolepú stavbu všetkých čias, Veľkú pyramídu? Cheops alebo Chufu, vládca s vášňou pre mágiu. Výstavba majestátneho, technologicky zvládnutého diela si vybrala tú najvyššiu daň, a to životy množstva Egypťanov potĺkajúcich sa v okolí stavby. Despotický Chufu si maslo na hlave neuznal a s chladnou precíznosťou nasledoval svoju víziu o vysokej pyramíde.

Vedeli ste, že...

Veľká, Cheopsova pyramída v Gíze bola s výškou 147 metrov najvyššou budovou sveta zhruba 3800 rokov, a to je už čo povedať. Dajte za pravdu archeologickému, kultúrnemu a historickému bohatstvu Egypta aj počas Silvestra.

Otvoriť galériu

KUBA, to je temperamentná salsa, ale aj miesto, kde tvoril Hemingway

Kuba je viac, než len leňošenie na bielych plážach. Farebný, živelný, hrdý a zároveň najväčší, to je ostrov v Karibskom mori. Ak ste si mysleli, že Cuba libre je len názov nápoja, tak máte pravdu iba z polovice. "Cuba territorio libre de America" je presne to, čo Kubu a jej obyvateľov do bodky vystihuje.

Kubánci by mohli porozprávať o svojich dávnych, ale aj nedávnych časoch, no oni vám to radšej zaspievajú a zatancujú. Na hudbu sa vrtí od batoliat až po zanovitých hráčov domina v rokoch. Degustujte kubánsky rum v malej skupinke cestovateľov a naučte sa tancovať do rytmu salsy, merenque aj cha-cha-cha. To najdôležitejšie, čo vás Kuba naučí, je milovať život v celej jeho pestrosti.

Kvalitní slovenskí sprievodcovia vás vtiahnu do víru minulosti cez Havanu a ukážu vám dve tváre mesta. Moderná univerzita a Námestie revolúcie v kontraste s UNESCO chránenou štvrťou Staré mesto. Prejdite sa havanskými miestami, ktoré kedysi zdravil sám Ernest Hemingway. Navštívte miestneho výrobcu tabaku v Piňar del Rio a spoznajte miesto posledného odpočinku Che Guevaru v Santa Clare. Romantický a koloniálny Trinidad (UNESCO) z karibskej strany vám odhalí pestrofarebné uličky bez áut, plné posedkávajúcich domácich a konských povozov. „Perla juhu“ Cienfuegos vás privíta zmesou kultivovaného francúzskeho ducha s prívetivým karibským štýlom.

Vedeli ste, že...

Na Silvestra mnohí Kubánci pália handrové bábiky „monigoty“ v životnej veľkosti ako spôsob rozlúčky so starým rokom. Ďalším novoročným zvykom je potretie sa surovým vajíčkom. Popri rozbíjaní vajíčka vyslovujú Kubánci svoje novoročné priania. Spoznajte Kubu cez zaujímavé rozprávanie aj miesta počas Silvestra.

Otvoriť galériu

 

Zažite si nové chute či zážitky a vycestujte už počas tohtoročného Silvestra do blízkych aj vzdialených krajín. Profesionálni sprievodcovia pre vás zostavili dokonalý program. Ukážu vám miestne špeciality, lokality aj zvyklosti, ktoré ani v bedekroch nenájdete. Počas poznávania sú k dispozícii 24 hodín denne. Postarajú sa nielen o program nabitý zaujímavosťami, ale aj o váš komfort. Vám stačí iba pobaliť sa.

Náš tip

Zamyslite sa nad vianočným darčekom v predstihu a obdarujte svojich milovaných zážitkom. Doprajte im vycestovať do vysnívanej krajiny alebo zvoľte darčekovú poukážku podľa svojho výberu. Viac info na www.satur.sk.

Otvoriť galériu

Splňte si sen a spoznajte viac krajín, ktoré vás očaria, alebo si v ponuke nájdite ten svoj, vysnívaný kus zeme.

5 dôvodov, prečo cestovať s CK Satur:

uvedené ceny sú konečné
malé skupinky (max. 16 osôb pri leteckých zájazdoch)
premium balík vstupov
single cestujúci bez doplatku
deti cestujú zdarma

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Adrián podľa spoluhráčov zomrel nečakane.
Nečakane zomrel mladý športovec z Považskej Bystrice! Zronení spoluhráči: Aďo, budeš nám chýbať
Diaľnica D1 smerom na Brno pod vodou.
Foto
Česko je na nohách! Prívalové dažde im komplikujú život: Pripravujú sa na najhoršie
Ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezidenta Emmanuel Macron.
Rusko si zavolalo na koberček francúzskeho veľvyslanca: Slová Macrona ich pobúrili
Ryan († 25) zomrel iba pár hodín po svadbe s Rosie.
Foto
Plánovali spolu veľkú budúcnosť, osud to videl inak: Posledné želanie snúbenca († 25) vám zlomí srdce
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
To, čo chce Izrael od ľudí v Rafahu, pobúrilo OSN: Okamžite reagujú! Je to nehumánne, tvrdia
Na snímke zľava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) nad obcou Stavanisko.
Ministri hovorili pod Poľanou o návrhu zákona o ochrane prírody: Slovensko má výborné podmienky na ...
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Pneuservis v Rimavskej Robote zachvátili plamene: Zasahovať muselo vyše 30 hasičov!
Mužovi už pomôcť nedokázali.
Foto
Na Záhorí vedľa cesty našli ležať muža († 54): Záhadné okolnosti nešťastia
Foto
Nová hymna slovenských hokejistov: Na rockovom hite Tublatanky sa podieľal aj Šatan!
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
PREHOVORILA žena, ktorá priviezla do banky mŕtveho strýka († 68): Nie som monštrum!
Americký prezident Joe Biden a izraelský prezident Benjamin Netanjahu.
Biden o útoku na Rafah: Nalieha na Izrael, s týmto musia podľa neho skoncovať
Obľúbená herečka Jennifer Aniston.
Foto
Jennifer Aniston zobrala fanúšikov do kúpeľne: Ukázala oveľa VIAC! Nespustíte z nej oči