Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.11.2023 00:00 | PR články
PR článok

Najkrajšie slovenské rozprávky pod vianočný stromček

Vianoce bez slovenských rozprávok by sme si len ťažko predstavovali. Na príbehoch o Popoluške či rozprávke O dvanástich mesiačikoch vyrástli celé generácie mladých čitateľov. Ako však poznamenal Milan Rúfus, rozprávka nevznikla, aby sme ňou uspávali deti, ale aby prebúdzala dospelých.

Otcom slovenskej rozprávky je Samuel Reuss, hoci dnes za najvýznamnejšieho a najznámejšieho rozprávkara 19. storočia považujeme Pavla Dobšinského. Reuss ako prvý zo slovenských vzdelancov pochopil, že folklórna rozprávka nie je povera, blud, ako tvrdili osvietenci, ale že je súčasťou autentickej ľudovej rozprávky. Reussove Rozprávky starých Slovákov sa v porovnaní s Dobšinským líšia v mnohých detailoch. Napríklad v rozprávke Lomidrevo kladie Reuss dôraz na družnosť a priateľstvo hlavného hrdinu, kým u Dobšinského je to skôr samoľúby a márnomyseľný silák.

Otvoriť galériu
Rozprávky starých Slovákov ,Samuel Reuss
Zdroj: Vydavateľstvo TATRAN

Čitateľ má vďaka Reussovi možnosť prečítať si slovenské rozprávky v ich najčistejšej a najpôvodnejšej verzii, v akej ešte neboli publikované, a vrátiť sa do dávnych čias, keď Reuss na revúckej fare zapísal do prázdnych zošitov prvé rozprávky a ku každej napísal aj komentár. Čaro jeho rozprávky umocňujú ilustrácie Dávida Ursinyho. Neobyčajne citlivý ilustrátor zobrazuje mýtické témy s fantáziou do najjemnejšieho detailu ako stredovekí majstri.

Otvoriť galériu

Pavol Dobšinský je právom najznámejším slovenským rozprávkarom: celý svoj tvorivý život zasvätil popri iných aktivitách zbieraniu, vydávaniu a vysvetľovaniu významu rozprávok. Hoci sa postaral o vydanie slovenských rozprávok dvomi rozsiahlymi knihami – Slovenskými povesťami (1858 – 1861) a Prostonárodnými slovenskými povesťami (1880 – 1883), mal starosť aj o rukopisné zbierky, na základe ktorých obe knihy pripravil. Krátko pred smrťou napísal Škultétymu naliehavý list, v ktorom ho žiadal, aby tieto zbierky zachoval pre budúce potomstvo.

Otvoriť galériu

Pôvodné Dobšinského texty pred šesťdesiatimi rokmi upravil Eugen Pauliny, toto vydanie však postupne zastaralo a stratilo na čitateľnosti. Vydavateľstva Tatran pri príležitosti sedemdesiateho výročia pristúpilo k vydaniu kompletného trojzväzkového vydania Prostonárodných slovenských rozprávok a novú úpravu pôvodného textu zverili Jane Pácalovej, ktorá sa v Slovenskej akadémii vied venuje rozprávkam a je naslovovzatou odborníčkou. Aby sa čo najviac priblížili k pôvodnému vydaniu, použili rovnakú grafickú úpravu s Benkovými ilustráciami.

Otvoriť galériu

Božena Němcová sa so štúrovcami zoznámila na cestách po Slovensku a cez nich aj so slovenskými rozprávkami. Stretnutie so slovenskými rozprávkami ju inšpirovalo a znovu sa začala venovať ich písaniu. Do Čiech sa vrátila pevne odhodlaná vydať ich v pôvodnej verzii, pretože na Slovensku sa na ich vydanie nenašli peniaze. Pre nezáujem pražských vydavateľov ich nakoniec preložila do češtiny a vydala.

Otvoriť galériu

Božena Němcová bola nielen krásna žena, mala aj nesmierne vnímavú dušu, intelektom a pokrokovými názormi predbehla svoju dobu a nadchýnala českú spoločnosť. Osobnosť spisovateľky sa vďaka jej fantázii, viere a vzdoru stala legendou. Němcová videla v rozprávkach krajší, lepší, spravodlivejší a ideálnejší svet, kam sa čitateľ môže utiahnuť a načerpať z neho silu a dobro. V jej podaní sú slovenské rozprávky trochu iné ako Dobšinského verzie, hoci sčasti prinášajú rovnaké rozprávkové príbehy.

Otvoriť galériu

Pri príležitosti významného výročia Boženy Němcovej pripravilo Vydavateľstvo Tatran kompletné vydanie jej slovenských rozprávok, ktoré edične taktiež zostavila Jana Pácalová-Piroščáková. Luxusné kazetové vydanie Slovenských rozprávok a povestí obsahuje dva zväzky, v ktorých nájdete 60 rozprávok obohatených prekrásnymi ilustráciami akademického maliara Igora Piačku.

Celú ponuku vrátane luxusných limitovaných edícií slovenských klasických rozprávok nájdete TU alebo na stránke www.slovtatran.sk.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V reakcii na útok na Fica česká polícia zvýšila ostražitosť na MS v hokeji.
Útok na Fica ovplyvní aj Majstrovstvá sveta: Česká polícia reaguje, toto sa zmení
Novozvolený prezident Pellegrini navštívil premiéra v nemocnici.
Foto
Pellegrini sa rozprával s Ficom: Smrti unikol o vlások! Toto si na premiérovi všimol
Ilustračné foto
Pravicová strana chce odstrániť vlajku EÚ z verejných úradov: Čo tým chce dosiahnuť?
Novým generálnym riaditeľom Zboru väzenskej a justičnej stráže sa dňom 16.05.2024 stal plk. Mgr. JUDr. Ing. Ľubomír Klištinec.
Zbor väzenskej a justičnej stráže má nového šéfa: Stal sa ním tento muž
Zraneného premiéra držia ochrankári a nakladajú ho do auta.
Slovenský olympijský a športový výbor: Útok na premiéra považuje za neospravedlniteľný čin
Policajti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave I vyšetrujú okolnosti zločinu ublíženia na zdraví.
Poznáte tohto muža? Polícia prosí o pomoc pri hľadaní: Týka sa to závažného zločinu
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Hrozivý incident: Paľba z tanku zasiahla vlastných vojakov! Hlásia mŕtvych
Tlačová konferencia po mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR
Kampaň do eurovolieb po atentáte bude iná: V tomto sa Smer a a Hlas zhodli
(ilustračné foto)
Prekvapenie pre nitrianskych policajtov: Vodič otvoril dvere a hneď ich ovalil podozrivý ZÁPACH!
Podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).
Vicepremiér Kaliňák v súvislosti s atentátom na Fica: Stanovisko k ďalšiemu riadeniu štátu
Robert Fico nikdy netajil svoje sympatie k Viktorovi Orbánovi a z tých fotografií je to aj vidieť.
Orbán po atentáte na Fica: Zarážajúce slová! Maďarsko musí...
Prvý Poliak v NHL odhalil vtipnú príhodu s Pálffym: Ja nedávam góly na bicykli, vieš?