Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.12.2023 08:00 | Špeciálne projekty
Špeciálny projekt

Tip na darček: Potešte hráča hier novým herným notebookom

Rozhodujete sa, aký darček kúpiť pod vianočný stromček alebo ku sviatku? Urobte radosť hráčovi hier a kúpte mu prenosný herný notebook.

Poradíme vám, ako vybrať ten najvhodnejší herný notebook pre každého hráča.

Čo je vhodné ujasniť si pred kúpou nového herného notebooku

Výber správneho herného notebooku pod vianočný stromček alebo k sviatku nie je úplne jednoduchá záležitosť. Záleží na tom, či osoba, ktorú chcete potešiť herným notebookom, si potrpí na najnovšie herné tituly vo vysokých detailoch, alebo mu stačí si zahrať väčšinu hier na hrateľných detailoch.

Pred kúpou je preto potrebné zvážiť požiadavky na výkon nového stroja a finančný obnos, ktorý ste ochotní investovať. Notebooky nižšej strednej cenovej kategórie budú mať svoje limity, s ktorými treba počítať. Odporúčame investovať aspoň do strednej cenovej kategórie, ktorá sa začína na hranici približne 600 eur.

Aby ste si zahrali najnovšie hry na vyšších detailoch, tak je potrebné investovať do drahšieho a výkonného herného stroja. Na druhej strane, notebooky nekupujete na rok a na drahšom zariadení spustíte väčšinu hier aj o niekoľko rokov.

Herné notebooky sú univerzálne zariadenia a okrem hrania hier ho môže obdarovaný využiť aj na prácu v náročných grafických programoch i na strihanie videa, ktoré výkonný stroj hravo zvládne.

V hernom notebooku je najdôležitejšia grafická karta, RAM a procesor

Aby sme vôbec mohli hovoriť o notebooku, že je herný, tak musí mať dedikovanú grafickú kartu. Je srdcom každého herného notebooku a najmä od nej závisí úroveň detailov v hre. Menej náročné alebo staršie hry spustíte na grafických kartách nižších radov AMD RX alebo Nvidia GTX.

Na hranie náročnejších či najnovších herných titulov vo vyšších detailoch budete potrebovať trochu viac výkonu, a preto vyberajte notebook s vyššími radmi AMD RX alebo Nvidie RTX.

Veľmi dôležitú úlohu vo výkone herného notebooku hrá procesor, ktorý zabezpečuje všetky potrebné operácie. Zjednodušene sa dá povedať, že na staršie a menej náročné hry vám postačí procesor radu Intel Core i5 alebo AMD Ryzen 5. Náročnejší hráči by mali mať vo svojom hernom notebooku výkonnejší procesor Intel Core i7 alebo AMD Ryzen 7 a vyššie.

Ruka v ruke s grafickou kartou a procesorom ide pamäť RAM. Dnešné nutné minimum u herného notebooku je 8 GB RAM. Hry sú stále náročnejšie a viac ako 16 GB RAM vám poskytne väčšiu istotu, že notebook zostane rýchly aj výkonný aj v nadchádzajúcich rokoch.

Otvoriť galériu

Kvalitný displej a veľká uhlopriečka zaručia zážitok z hry

Aj v tomto bode je najlepšie zistiť potreby obdarovaného, či bude herný notebook využívať predovšetkým doma, alebo ho bude často brať na cesty.

Pre domáce využitie sa najviac hodí herný notebook so 17,3 “ uhlopriečkou displeja, ktorý ponúka dostatočný herný zážitok, ale aj vysokú hmotnosť.

Na cestách hráč najviac ocení nižšiu hmotnosť, čo vám ponúka väčšina herných notebookov s uhlopriečkou displeja do 15,6 “, tie najmenšie majú 13,3“.

Herný zážitok tiež veľmi ovplyvní rozlíšenie displeja. V herných notebookoch s uhlopriečkou do 15,6 “ si bohato vystačíte s FULL HD a pri väčších notebookoch siahnite po 2K rozlíšení, ktoré poskytne detailný obraz.

U bežného kancelárskeho notebooku vám postačí štandardná 60 Hz obnovovacia frekvencia displeja, ale u herných notebookov platia iné zákony. Rýchle akčné scény vyžadujú viac hertzov, preto minimum je 120 Hz, ale čím viac, tým lepšie.

Hry zaberajú stále viac miesta, vyberajte herné notebooky s veľkým diskom

V herných notebookoch sa môžete stretnúť s pojmami SSDHDD. Druhý menovaný SSD disk by mal obsahovať každý herný notebook kvôli tomu, že je rýchlejší a spoľahlivejší ako klasický HDD. Môžete sa stretnúť aj s kombináciou SSD a HDD, keď na rýchlejšom disku odporúčame mať nainštalovaný operačný systém a najnáročnejšie hry, pričom ostatné súbory budete mať na druhom HDD.

Veľkosť počítačových hier sa každým rokom navyšuje. 512 GB priestoru je dnes štandard, ale pre hranie niekoľkých AAA hier je optimálnejšie siahnuť po disku s kapacitou 1 TB a viac.

Vyberajte herné modelové rady od renomovaných výrobcov ako sú herné Lenovo notebooky Legion, Asus RogTUF Gaming alebo Acer PredatorNitro.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenská výprava na otváracom ceremoniáli OH 2024.
Foto
Historický otvárací ceremoniál v Paríži: Nechýbal ani prezident Pellegrini so známy mužom
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V Belgicku obvinili troch cudzincov: Desivé, čo mali plánovať! Mohlo to skončiť veľmi zle
Bývalý americký prezident Donald Trump (vľavo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo).
Trump sa stretol s Netanjahuom: Máme veľmi dobrý vzťah, skonštatoval
Rusi si doma olympiádu v Paríži nepozrú.
Foto
Rusi dali najavo svoj jasný postoj k olympiáde: Po 40 rokoch sa opakuje história!
Šedé pitie je oblasť medzi sociálnym pitím a úplnou závislosťou od alkoholu.
Doprajete si pohárik alkoholu? V rizikovej skupine môžete byť aj vy: Pozorne čítajte a ostanete prekvapení
Emotional woman sharing her story during support session for addicts, close up on gesticulating hands
Smutný prieskum medzi občanmi EÚ: Máme STRACH, číslo neveští nič dobré
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Zadržali troch Bulharov, ktorí vyčíňali v Paríži: Smutné, čo majú mať za ušami
Young man holding his genitals; concept of pee holding, lack of toilet, prostate cancer, UTI or urinary tract infection
Keď muž prišiel do nemocnice s ukrutnou bolesťou, už bolo ZLE: Lekári siahli na jeho pýchu!
Burning asteroid moving through the Earth. Digital illustration.
Vedec NASA vyriekol desivé slová: Varovanie pred ASTEROIDOM! Môže mať obrovské následky
Close-up of hand of senior on hand of dying elderly person as sign of support during sickness
Nový liek na Alzheimerovu chorobu zmietli zo stola: Európska agentúra pre lieky vysvetľuje
Americký hudobný skladateľ Philip Glass.
Americký skladateľ pení: Prstom ukazuje na krymské divadlo! Naozaj si TOTO dovolili?
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Veľké dopravné obmedzenie na R1: Vodiči, zbystrite pozornosť! TADIAĽTO cez víkend neprejdete