Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.12.2023 00:00 | PR články
PR článok

Nový Yaris Cross: Vyšší výkon a viac technológií s pridaným štýlom

Nová limitovaná edícia Yaris Cross Premiere Edition s najvyššou špecifikáciou a exkluzívnym lakom Sivá – Khaki. Prvé vozidlá sa na slovenskom trhu objavia v júni 2024.

Spoločnosť Toyota posilňuje všetky kľúčové aspekty obľúbeného modelu Yaris Cross, pričom stavia na kvalitách, ktoré tomuto kompaktnému SUV priniesli v priebehu prvého roka predaja okrem množstva ďalších ocenení aj titul Najlepšie mestské auto na svete (World Urban Car).

Ide o prvé kolo vylepšení modelu a zameriava sa na najdôležitejšie kritériá, ktoré zákazníci zvažujú pri kúpe vozidla v tomto segmente, čo je zárukou, že Yaris Cross si zachová pre kupujúcich všestrannú príťažlivosť. Od svojho uvedenia na trh v roku 2021 sa model rýchlo etabloval ako silný a mimoriadne konkurencieschopný vyzývateľ na rýchlo rastúcom európskom trhu vozidiel segmentu B-SUV a do dnešného dňa si na ňom zachováva vedúce postavenie.

Nový Yaris Cross prináša silnejší a uspokojivejší výkon vďaka svojmu hybridnému elektrickému pohonu, bezpečnejšiu a jednoduchšiu jazdu vďaka najnovším bezpečnostným a asistenčným systémom Toyota T-Mate, plne digitálne používateľské prostredie a štýlové detaily, ktoré zvýrazňujú jeho moderný mestský štýl. Jeho uvedením na trh sa završuje kompletná revízia zostavy malých automobilov značky Toyota, ktorej súčasťou je nový model Aygo X a hatchback Yaris. Nový Yaris Cross spolu s hatchbackom a čisto výkonným modelom GR Yaris zároveň tvorí súčasť novej výkonnej rodiny vozidiel Yaris.

Otvoriť galériu
Zdroj: Toyota

Výkon a potešenie z jazdy

Rovnako ako jeho súrodenec, hatchback Yaris, aj Yaris Cross prichádza s novou „duálnou“ ponukou hybridného hnacieho ústrojenstva, ktoré využíva piatu generáciu hybridnej technológie od spoločnosti Toyota v podobe novej možnosti pohonu s názvom „Hybrid 130“. Novým zákazníkom segmentu B prichádzajúcim z vyšších segmentov tak ponúka širšie možnosti výberu bez toho, aby museli obetovať výkon.

Zavedená 1,5-litrová plne hybridná elektrická sústava je vybavená novým medzinápravovým hybridným prevodovým ústrojenstvom, ktoré obsahuje väčší a výkonnejší elektrický motorgenerátor (MG1). Ten spolu s úpravami riadiacej jednotky (PCU) prináša 14-percentné zvýšenie celkového výstupného výkonu systému z 116 k (DIN)/85 kW na 132 k (DIN)/97 kW. Zároveň sa zvýšil krútiaci moment elektromotora MG2 v celom rozsahu otáčok, pričom maximálna hodnota vzrástla o 30 percent, zo 141 na 185 Nm.

Výsledkom je rýchlejšia akcelerácia, kde sa čas zrýchlenia z nuly na 100 km/h skrátil o polovicu sekundy na 10,7 sekundy a referenčná hodnota času zrýchlenia z 80 na 120 km/h pri predbiehaní sa skrátila o 0,4 sekundy na 8,9 sekundy. Pokiaľ ide o emisie CO2, vplyv nového systému je mierny, keďže dosahuje najlepší parameter v triede, 103 – 122 g/km.

Otvoriť galériu
Zdroj: Toyota

Tichšia jazda s nižšiu hladinou hluku a vibrácií

Nový Yaris Cross využíva výhody celej škály ďalších opatrení na zníženie hluku a vibrácií.

Pokiaľ ide o hluk motora, vylepšenia sa sústredili na štyri kľúčové oblasti: na ľavý držiak motora sa pridal dynamický tlmič, na nasávaciu hadicu sa namontoval rezonátor, vnútorný tlmič hluku na prístrojovej doske sa zmenil z jednovrstvovej na trojvrstvovú konštrukciu a na tlmič horného krytu prívodu vzduchu pod čelným sklom sa pridala ďalšia vrstva plsti.

Na boj s hlukom vetra a hlukom z vozovky sa použilo hrubšie sklo na čelnom skle, ako aj na predných a zadných bočných oknách.

Plne digitálne používateľské prostredie

Prístup k informáciám, konektivita a zábava prešli zmenou vďaka zavedeniu úplne nového plne digitálneho používateľského prostredia. Jeho súčasťou je digitálny displej prístroja vodiča, ktorý si môže vodič nakonfigurovať a nastaviť podľa vlastných preferencií, ako aj multimediálny systém, ktorý je teraz výkonnejší, rýchlejšie reaguje a ponúka širšiu škálu funkcií. Displeje majú najlepšie rozmery v triede: v závislosti od stupňa výbavy má kombimeter vodiča uhlopriečku sedem alebo 12,3 palca a dotyková obrazovka multimediálneho systému má deväť alebo 10,5 palca.

Multimediálny systém Toyota Smart Connect so zvýšeným výpočtovým výkonom je určený na jednoduché a intuitívne používanie s rýchlejšou odozvou. Medzi jeho funkcie patrí cloudová navigácia ako súčasť štandardnej výbavy, ktorá disponuje systémom nepretržitého pripojenia „always connected“ a má prístup k najaktuálnejším informáciám o trasách, dopravnej situácii a meškaniach, čo uľahčuje plánovanie ciest.

Systém má vylepšený, citlivejší systém rozpoznávania hlasu a palubného hlasového agenta „Hej Toyota“, ktorý dokáže rozpoznať prirodzenú konverzačnú reč. Napríklad stačí povedať „Hej Toyota, je mi zima“ a systém automaticky zvýši teplotu klimatizácie.

Bezproblémová konektivita je samozrejmosťou vďaka bezdrôtovej integrácii smartfónov prostredníctvom systémov Apple CarPlay a Android Auto. Podobne ako v prípade bezpečnostných systémov Toyota Safety Sense, aj aktualizácie multimediálneho systému a nové funkcie je možné inštalovať prostredníctvom bezdrôtového prenosu.

Otvoriť galériu
Zdroj: Toyota

Jednoduchý prístup pomocou inteligentného digitálneho kľúča

Yaris Cross, rovnako ako nový hatchback Yaris, ponúka majiteľom pohodlie a bezpečnosť inteligentného digitálneho kľúča, ktorý je prepojený s aplikáciou MyT a umožňuje prístup do vozidla až piatim používateľom pomocou smartfónu. Digitálny kľúč možno použiť na zamknutie, odomknutie a naštartovanie vozidla bez toho, aby používateľ musel vytiahnuť z vrecka alebo tašky telefón.

Kľúč je kompatibilný so zariadeniami Apple aj Android a je súčasťou štandardnej výbavy verzií GR SPORT a Premiere Edition. V kúpnej cene vozidla je zahrnuté ročné pripojenie.

Aplikácia MyT ponúka aj ďalšie užitočné funkcie, ako je napríklad diaľkové zamykanie/odomykanie vozidla, obsluha klimatizácie pred cestou či aktivácia výstražných svetiel na uľahčenie lokalizácie vozidla, napríklad na rušnom parkovisku.

Bezpečnejšia a menej stresujúca cesta so službami Toyota T-Mate

Spoločnosť Toyota sa rozhodla urobiť z aktuálnej generácie hatchbacku Yaris najbezpečnejší malý automobil na svete, a vybavila ho preto množstvom aktívnych a pasívnych bezpečnostných prvkov a funkcií, ktoré dokážu vo významnej miere odbúrať množstvo dobre známeho stresu z jazdy. Výhody rovnako bohatého balíka Toyota T-Mate využíva aj model Yaris Cross.

Toyota T-Mate je zastrešujúci termín pre označenie pokročilých funkcií, ktoré zvyšujú bezpečnosť vozidla a uľahčujú jeho riadenie a parkovanie. V novom modeli Yaris Cross sú tieto funkcie vylepšené a rozšírené v záujme maximálneho zvýšenia jeho efektívnosti – ich súčasťou je napríklad zavedenie najnovšej generácie bezpečnostných systémov Toyota Safety Sense. Tieto funkcie bývajú na iných modeloch kategórie B-SUV často za dodatočný príplatok alebo jednoducho nie sú k dispozícii, avšak v celom modelovom rade Yaris Cross sú súčasťou štandardnej výbavy.

Otvoriť galériu
Zdroj: Toyota

Pridaný štýl v podobe novej edície Premiere Edition

Moderný dizajn interiéru modelu Yaris Cross má od uvedenia vozidla na trh veľký ohlas u zákazníkov, pretože vystihuje postoj a imidž SUV v podobe vozidla, ktoré je kompaktné a dobre ovládateľné v uliciach miest. Jeho vizuálnu príťažlivosť umocňuje nový výstavný model tohto radu, limitovaná edícia Premiere Edition.

V ponuke je s exkluzívnym novým lakom karosérie vo farbe Sivá – Khaki v dvojfarebnom vyhotovení a s exkluzívnymi novými 18-palcovými tmavosivými brúsenými päťlúčovými diskami kolies z ľahkých zliatin, ktoré umocňujú jeho dynamický a robustný vzhľad. Vo vnútri nájdeme prešívanie na čalúnení a ozdobné línie na prístrojovom paneli a dverách, ktoré ladia s khaki farbou karosérie. V ponuke sú aj dvojfarebné varianty v odtieňoch Biela – platinová a Strieborná – metalická.

Osvieženia sa dočkal aj interiér a čalúnenie sedadiel, ktoré má teraz nový vzor, a vo vozidlách všetkých stupňov výbavy sa zaviedol mäkký poťah spodnej časti prístrojového panela. V celom modelovom rade je v rámci voliteľnej výbavy v ponuke nový lak karosérie v odtieni Modrá - borievka.

Prvé vozidlá sa na slovenskom trhu objavia v júni 2024.

Podrobnejšie informácie, ako aj špecikácie novej Toyota Yaris Cross nájdete TU.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V Belgicku obvinili troch cudzincov: Desivé, čo mali plánovať! Mohlo to skončiť veľmi zle
Bývalý americký prezident Donald Trump (vľavo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo).
Trump sa stretol s Netanjahuom: Máme veľmi dobrý vzťah, skonštatoval
Rusi si doma olympiádu v Paríži nepozrú.
Foto
Rusi dali najavo svoj jasný postoj k olympiáde: Po 40 rokoch sa opakuje história!
Šedé pitie je oblasť medzi sociálnym pitím a úplnou závislosťou od alkoholu.
Doprajete si pohárik alkoholu? V rizikovej skupine môžete byť aj vy: Pozorne čítajte a ostanete prekvapení
Emotional woman sharing her story during support session for addicts, close up on gesticulating hands
Smutný prieskum medzi občanmi EÚ: Máme STRACH, číslo neveští nič dobré
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Zadržali troch Bulharov, ktorí vyčíňali v Paríži: Smutné, čo majú mať za ušami
Young man holding his genitals; concept of pee holding, lack of toilet, prostate cancer, UTI or urinary tract infection
Keď muž prišiel do nemocnice s ukrutnou bolesťou, už bolo ZLE: Lekári siahli na jeho pýchu!
Burning asteroid moving through the Earth. Digital illustration.
Vedec NASA vyriekol desivé slová: Varovanie pred ASTEROIDOM! Môže mať obrovské následky
Close-up of hand of senior on hand of dying elderly person as sign of support during sickness
Nový liek na Alzheimerovu chorobu zmietli zo stola: Európska agentúra pre lieky vysvetľuje
Americký hudobný skladateľ Philip Glass.
Americký skladateľ pení: Prstom ukazuje na krymské divadlo! Naozaj si TOTO dovolili?
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Veľké dopravné obmedzenie na R1: Vodiči, zbystrite pozornosť! TADIAĽTO cez víkend neprejdete
Redaktorka Gabika vysokotlakovým čističom spláchla hrubú špinu v bazéne aj v stajni.
FotoVáš Tip
Gabika z Nového Času pomáhala v bratislavskej zoo: Pravda o hrošíkoch! Takáto nehoda sa môže stať návštevníkom