Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.11.2023 05:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Majetky politikov: Zbrane, vila, traktor aj autá na lízing! Nebudete veriť, kto má najviac a kto schudobnel

Je to vonku! Tento rok trvalo zverejnenie majetkových priznaní politikov o niekoľko mesiacov dlhšie ako zvyčajne. Odovzdávali ich už v marci, no NR SR ich po kontrole zverejňuje až teraz. V dokumentoch krátko pred koncom roka napokon odhaľujú, aké príjmy mali za minulý rok a aké majetky si užívajú.

Fotogaléria
30
fotiek v galérii

Odborníci však upozorňujú, že súčasná podoba priznaní povoľuje obchádzanie a zatajovanie nehnuteľností cez firmy či neprikazuje politikom zverejňovať všetky príjmy.

Najbohatšia

Zuzana Čaputová, prezidentka SR

Príjmy: 159 313 €

Otvoriť galériu

- Hlava štátu tento rok zarobila o 11 000 € viac než vlani. Spomedzi slovenských politikov má tak oficiálne najviac peňazí na účte, ktoré však očividne nerozhadzuje. Jej majetok sa totiž nerozrástol, stále vlastní len rodinný dom v Pezinku, ako aj chatu s ornou pôdou. Jazdí na Forde a spláca dve hypotéky.

Luxusné autá

Matúš Šutaj Eštok, minister vnútra 

Otvoriť galériu

39 240 €

Je majiteľom dvoch áut, a to Jeepu a Lexusu. Priznáva tiež hypotéku aj úspory v banke. V päťdesiatpercentnom vlastníctve má rodinný dom v Hatalove pri Michalovciach. Čo je však zaujímavé, je jeho spoluvlastníctvo nehnuteľností v Záhorskej Bystrici. Priznáva, že tu nevlastní byt, ale rovno celý bytový dom. 

 

Tri byty a dom

Richard Sulík, predseda SaS

Príjmy: 55 708 €

Otvoriť galériu
Na snímke poslanec NRSR Richard Sulík
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

- Bývalý minister hospodárstva vlastní tri byty v rôznych častiach hlavného mesta. Očividne sa zbavil jedného bytu v Starom Meste a namiesto toho má nehnuteľnosť v Ružinove. Okrem toho mu patrí aj dom v Zlatých Moravciach. Na krku má hypotéku. Už sa nepreváža na vozidle značky BMW, ale jazdí na dvoch autách, ktoré vlastnia iné osoby. Ranč v Austrálii vlastní cez firmu.

 

Byt na Nivách

Michal Šimečka, predseda PS

Príjmy: 115 170 €

Otvoriť galériu
Michal Šimečka, predseda PS
Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Líder najsilnejšej opozičnej strany si v minulom roku užíval kráľovský plat podpredsedu Európskeho parlamentu. V súčasnosti sa musí „uskromniť“, keďže jeho mzda v slovenskom parlamente klesne. Jeho majetkové pomery sú však pomerne skromné. Vlastní len byt na bratislavských Nivách. Kúpil ho v roku 2020 za viac ako 340 000 € a má ho zaťažený hypotékou. Jazdí na aute značky Volkswagen, za 36 000 eur.

Bez domu

Igor Matovič, predseda hnutia Slovensko

Príjmy: 63 572 €

Otvoriť galériu

- Obohratá pesnička. Bývalý premiér opäť neuviedol do majetkového priznania nič okrem svojho zárobku, ktorý v podstate ostáva nezmenený. Dom, v ktorom Matovič žije, vlastní jeho manželka Pavlína. Rodinné financie teda spravuje výlučne ona, predseda bývalého OĽaNO podľa vlastných slov v živote nemal vlastnú platobnú kartu a nikdy ňou v obchode ani neplatil.

Dve cudzie autá

Peter Pellegrini, predseda parlamentu a Hlasu

Príjmy: 39 240 €

Otvoriť galériu

- Možný kandidát na prezidenta do priznania uviedol známy lukratívny byt s  pivničnou kobkou v Bratislave a druhý v jeho rodnej Banskej Bystrici, pričom má na krku dve hypotéky. Predseda Hlasu-SD vlastní aj chatu v obci Králiky. Pribudol mu podiel v eseročke a cesty brázdi na dvoch autách, ktoré patria do vlastníctva iných. Ide o vozidlá Volkswagen a nové Volvo.  


Rozostavaná vila

Milan Majerský, predseda KDH

Príjmy: 67 087 €

Otvoriť galériu
Milan Majerský, predseda KDH
Zdroj: Nový Čas - Branislav Račko

- Prešovský župan je zároveň nováčikom v parlamente. Už roky mu patrí byt v Levoči, okrem toho nadobudol aj pozemok v obci Mlynica pri Poprade, kde momentálne stavia rodinný dom. Obe nehnuteľnosti sú zaťažené hypotékou. Vlastní určité umelecké predmety a nemá osobný automobil.

Dokončil stavbu

Andrej Danko, predseda SNS

- zverejniť nemusel

Otvoriť galériu

- Danko priznanie za 2022 odovzdať nemusel. Isté však je, že vlastní luxusný dom v bratislavskej Dúbravke, na ktorý si požičal od banky. Cena danej nehnuteľnosti sa aj s pozemkami podľa odhadov šplhá do milióna eur. V minulosti priznával 9 áut, neskôr už boli len dve. Po vstupe do politiky sa stiahol z viacerých spoločností.

 

Schudobnel

Robert Fico, premiér SR a predseda Smeru

Príjmy: 77 840 €

Otvoriť galériu

- Robert Fico, premiér SR a predseda Smeru
Víťaz volieb si okrem poslaneckého platu vďaka činnosti advokáta na účet pripísal ďalšie peniaze. Je to však o 14 000 € menej než vlani. Majetok má stále rovnaký, užíva len vinicu v bratislavskej Rači a orné pôdy. Minulý rok ešte udával, že jazdí na Volve, aktuálne ho už nemá. Fico tiež neuvádza žiadnu nehnuteľnosť - bývať má u svojho straníka v lukratívnej časti Bratislavy v prenájme.

Umelecká duša

Ladislav Kamenický, minister financií

Príjmy: 40 348 €

Otvoriť galériu

- Vlastní dva domy v Ružinove, má na krku tri hypotéky. Podľa priznania síce nevlastní autá, ale pochváliť sa môže zbierkou umeleckých diel.

Ozbrojená

Denisa Saková, ministerka hospodárstva

Príjmy: 40 236 €

Otvoriť galériu
Denisa Saková
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

- Ostrieľaná politička má na konte poriadny počet pozemkov, garáže, či dom v Svätoplukove a byt v bratislavskom Ružinove. Uvádza tiež, že vlastní staršie auto značky Toyota, šperky a obrazy. Čo však zaujme na majetkovom priznaní ministerky hospodárstva asi najviac, sú zbrane. Okrem svojich nehnuteľností si užíva Saková aj dom so záhradou v Bratislave, ktorý má v nájme a vozí sa na trojročnom Volkswagene.

Kráľ nehnuteľností

Richard Takáč, minister pôdohospodárstva

Príjmy: 47 347 €

Otvoriť galériu

- V Opatovciach nad Nitrou spoluvlastní záhrady, zastavané plochy, orné plochy či lesné pozemky. Dom v Prievidzi, ktorý priznával ešte v 2021, už v  priznaní nefiguruje. Vozí sa na Škode, má hodinky, šperky, starožitnosti.


Traktorista

Tomáš Taraba, minister životného prostredia

Príjmy: 39 240 €

Otvoriť galériu
Tomáš Taraba, min. živ. prostredia
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

- Vlastní byt v bratislavskom Starom Meste či vinicu v Limbachu a Modre. Vytŕča dom vo francúzskom meste Vaudreuil sur le Lau. K Volkswagenu a  Renaultu pridal aj Mini One. Kúpil si traktor značky Branson.

Drevenica v Terchovej

Juraj Blanár, minister zahraničných vecí

Príjmy: 43 223 €

Otvoriť galériu
Juraj Blanár, min. zahraničných vecí
Zdroj: TASR - Martin Baumann

- V Žiline vlastní spolu s manželkou viacero pozemkov, rodinný dom s garážou a v Terchovej majú v spoločnom vlastníctve drevenicu. Blanárovi patria aj dve staršie autá. Od 2012 spláca s manželkou hypotéku.

 

Rodinný dom aj hypotéka

Erik Tomáš, minister práce a sociálnych vecí

Príjmy: 39 240 €

Otvoriť galériu

- Nový minister práce nie je žiadny sociálny prípad. V Stupave spoluvlastní rodinný dom či zastavané plochy. Vozí sa na Range Roveri z pred šiestich rokov, ale aj na trojročnej Škode. Spolu s manželkou si na polovicu delia nielen finančné majetky, ale aj hypotéku spred desiatich rokov.

Súčasní poslanci

Auto na lízing

Ľuboš Blaha, Smer

36 720 €

Otvoriť galériu

- Veľkohubý poslanec vlastní byt v Bratislave, ktorý sa nachádza na lukratívnej adrese v Starom Meste, druhý zas spoluvlastní v Petržalke. Spolu s manželkou splácajú hypotekárny úver už takmer desať rokov. Vlastné vozidlo Blaha nepriznáva, vozí sa na Dacii.

Podnikateľ v gastre

Jozef Pročko, Slovensko

39 240 €

Otvoriť galériu

- Zaujímavosťou je, že podniká v oblasti gastra, a to v Haliči, kde má reštauračné zariadenie, ako aj ubytovacie priestory a fitnes. Vlastní dva domy a nebytový priestor v Podunajských Biskupiciach. Preváža sa na motorke značky BMW.


Pribudol mu byt 

Branislav Gröhling, SaS

54 874 €

Otvoriť galériu

Niekdajší minister školstva si oproti minulému roku rozšíril svoje imanie o druhý byt v Starom Meste. Na krku má však len jednu hypotéku, ktorú spláca už od roku 2009. Na základe majetkového priznania nejazdí na žiadnom aute, úspory má.

Motorkár

Tomáš Valášek, PS

39 512 €

Otvoriť galériu

- Okrem auta Subaru vlastní aj dvojkolesového tátoša značky Moto Guzzi. V držbe má dva byty v Starom Meste v Bratislave, pričom oproti minulému roku mu pribudli orné pôdy na Myjave. Namiesto hypotéky uvádza pôžičku od tretej osoby z roku 2020.

Milovník šperkov

Peter Žiga, Hlas

51 192 €

Otvoriť galériu
Peter Žiga, Hlas
Zdroj: TASR/Martin Baumann

- Exminister je stále súčasťou rodinnej fi rmy Taper, kde v minulosti zasahovala aj NAKA. Oproti minulému roku je o jeden byt ľahší, nevlastní už nehnuteľnosť v Košiciach. Byt na Nivách si však ponechal. V priznaní dokonca uvádza vlastníctvo elektroniky či šperkov.

Bývalí politici 

Eduard Heger

68 541 €

Otvoriť galériu

Bývalý premiér, ktorý sa nedostal do parlamentu, býva v dvoch bytoch v bratislavskej Dúbravke. Vlastní aj ornú pôdu v obci Jablonec a priznáva aj podiel v dvoch eseročkách a dve hypotéky. 

 

Domy aj chata

Karel Hirman, exminister hospodárstva

18 388 €

Otvoriť galériu

- Pochváliť sa môže viacerými nehnuteľnosťami - chatou v  Jaklovciach, dvoma garážami na bratislavských Nivách, bytom v Bratislave aj v Košiciach a rodinným domom v Košiciach. Okrem toho užíva aj apartmán v Tatranskej Lomnici, ktorý mu však nepatrí.

 

Reštaurácia na Devíne

Samuel Vlčan, exminister pôdohospodárstva

56 340 €

Otvoriť galériu

- Vlčan odišiel po škandále s dotáciou, no s majetkom problém nemá. Má dom s pozemkom v Briste v Chorvátsku, rodinný dom v Devíne pri Bratislave, rodinný dom vo Veľkých Bošanoch či reštauráciu na Devíne. Vlastní aj motorový čln.


Veterány

Andrej Doležal, exminister dopravy

57 422 €

Otvoriť galériu
Andrej Doležal,
Zdroj: irk 

- Bývalý nominant Sme rodina má priznal byt v bratislavských Rusovciach, chatu v Zliechove a pár veteránov - Ford z roku 1965, Škodu z 1962 a Aero 30 z 1934.

Thajsko, Rakúsko aj Dubaj

Boris Kollár, expredseda parlamentu

45 885 €

Otvoriť galériu

- Stále vlastní dom na Koh Samui v Thajsku, chatu v rakúskom Bergu, dom v Dubaji, byt v Portal Nous v Španielsku, ale aj byt a dva domy v centre Bratislavy. Okrem toho má ďalší dom v Hubiciach pri Dunajskej Strede. Priznáva aj umelecké diela zberateľskej hodnoty, zbierku hodiniek a šperkov. Majetok mu zveľaďujú akcie aj obchodné podiely vo firmách.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenská výprava na otváracom ceremoniáli OH 2024.
Foto
Historický otvárací ceremoniál v Paríži: Nechýbal ani prezident Pellegrini so známy mužom
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V Belgicku obvinili troch cudzincov: Desivé, čo mali plánovať! Mohlo to skončiť veľmi zle
Bývalý americký prezident Donald Trump (vľavo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo).
Trump sa stretol s Netanjahuom: Máme veľmi dobrý vzťah, skonštatoval
Rusi si doma olympiádu v Paríži nepozrú.
Foto
Rusi dali najavo svoj jasný postoj k olympiáde: Po 40 rokoch sa opakuje história!
Šedé pitie je oblasť medzi sociálnym pitím a úplnou závislosťou od alkoholu.
Doprajete si pohárik alkoholu? V rizikovej skupine môžete byť aj vy: Pozorne čítajte a ostanete prekvapení
Emotional woman sharing her story during support session for addicts, close up on gesticulating hands
Smutný prieskum medzi občanmi EÚ: Máme STRACH, číslo neveští nič dobré
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Zadržali troch Bulharov, ktorí vyčíňali v Paríži: Smutné, čo majú mať za ušami
Young man holding his genitals; concept of pee holding, lack of toilet, prostate cancer, UTI or urinary tract infection
Keď muž prišiel do nemocnice s ukrutnou bolesťou, už bolo ZLE: Lekári siahli na jeho pýchu!
Burning asteroid moving through the Earth. Digital illustration.
Vedec NASA vyriekol desivé slová: Varovanie pred ASTEROIDOM! Môže mať obrovské následky
Close-up of hand of senior on hand of dying elderly person as sign of support during sickness
Nový liek na Alzheimerovu chorobu zmietli zo stola: Európska agentúra pre lieky vysvetľuje
Americký hudobný skladateľ Philip Glass.
Americký skladateľ pení: Prstom ukazuje na krymské divadlo! Naozaj si TOTO dovolili?
ilustračné foto
Ruská fregata zakotvila v Alžírsku: Vyzbrojená je vraždiacimi zbraňami