Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.11.2023 15:31 | Správy | Politika

Vláda dá Slovákom tisícky eur: Kto má nárok na pomoc od štátu? Takéto sú podmienky

Vyššia intenzita pomoci, lepšia dostupnosť a menej administratívy bude spojená s mimoriadnou výzvou z programu Obnov dom. Určená je pre majiteľov rodinných domov poškodených po krupobití v okresoch Michalovce a Sobrance a po zemetrasení v Prešovskom kraji.

Potvrdili to v stredu v Michalovciach minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) a vicepremiér pre plán obnovy a odolnosti Peter Kmec (Hlas-SD). Žiadatelia budú môcť požiadať o finančný príspevok od 1. decembra, a to až do výšky 22.800 eur s DPH. Mimoriadna výzva počíta s intenzitou pomoci až 95 percent z celkových oprávnených nákladov projektu. Novinkou, ktorá uľahčí obnovu domov, je vyplatenie zálohy až do výšky 7000 eur.

Obaja členovia vlády sa v Michalovciach stretli s predstaviteľmi postihnutých obcí. "Dnes som ubezpečil zástupcov samospráv, že pomoc, ktorú sme prisľúbili majiteľom viac než tisícky rodinných domov poškodených po krupobití v okresoch Michalovce a Sobrance a po zemetrasení v Prešovskom kraji, aj doručíme. Celková hodnota výzvy dosahuje až 27 miliónov eur," uviedol Taraba s tým, že pomoc bude adresná, rýchla a jednoduchšia.

Program Obnov dom a jeho výzvy spravuje Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP), financovaný je z prostriedkov Plánu obnovy a odolnosti SR. "Vnímam náročnú situáciu v regiónoch, špeciálne aj v Košickom a Prešovskom kraji. Preto som rád, že hneď po nástupe novej vlády sme stihli alokovať finančné prostriedky na mimoriadnu výzvu pre regióny postihnuté živelnými pohromami a zároveň dodržať míľniky a ciele Plánu obnovy a odolnosti zamerané na zlepšenie energetickej efektívnosti rodinných domov," skonštatoval Kmec.

Envirorezort informoval, že podmienky získania finančného príspevku sú zjednodušené. Minimálna požadovaná úspora primárnej energie, ktorá musí byť obnovou rodinného domu dosiahnutá, bude na úrovni 25 percent. V predchádzajúcich výzvach musela byť vyššia ako 30 percent. Oprávnenými výdavkami budú do určitej miery tiež náklady na opravu poškodených stien po zemetrasení. Pre domy poškodené krupobitím a zemetrasením bude umožnená výmena strešnej krytiny aj v prípade, že strecha bola poškodená, ale nejde o teplovýmennú plochu s azbestovou krytinou.

Ďalšou úpravou je, že k žiadosti nebude potrebný energetický certifikát budovy (ECB) alebo projektové energetické hodnotenie domu (PEH). Tieto dokumenty spolu s ECB po obnove bude stačiť predložiť po ukončení obnovy spolu s koncovou žiadosťou o platbu, teda do 12 mesiacov po nadobudnutí účinnosti zmluvy. Žiadosti bude možné podávať do 31. júla 2024.

Výzva sa týka domov postavených pred rokom 2013, nevzťahuje sa na domy, ktoré musia byť zbúrané. Vicepremiér Kmec zároveň potvrdil, že vláda v zmysle svojho uznesenia bude hľadať ďalšie možnosti pomoci pre postihnuté obce.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V Istanbule opäť otvorili mešitu Kariye, bývalý byzantský chrám.
Foto
Starobylý byzantský chrám prerobili na mešitu: Prvé modlitby po ostrej kritike!
Šéf OSN António Guterres
Guterres varuje pred najhorším: Toto spôsobí humanitárnu katastrofu!
(ilustr. foto)
Robíte v sprche potajme túto nechutnosť? Mali by ste s tým okamžite prestať! Dôvod je prekvapivý
Demonštranti sa pokúsili vniknúť do areálu závodu Tesla pri Berlíne
Dráma v závode Tesly, zasahovať musí polícia: Prederie sa naštvaný dav do areálu?!
Herečka vyskúšala niečo nové.
Viki Ráková odhodila zábrany: Populárna procedúra dokazuje, že je pripravená na leto!
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pozor: Táto časť D2 bude celý víkend zatvorená
(ilustračné foto)
Na Orave našli mŕtveho muža († 56)! Desivé, čo objavili na jeho hrudi
ruský premiér Michail Mišustin
Ruský premiér Mišutin: Má týždeň na to, aby splnil TOTO pre Putina
Na archívnej snímke z 29. januára 2024 bieloruský prezident Alexandr Lukašenko
Do Bieloruska ušiel sudca z Poľska: Takúto reakciu od Lukašenka nič nečakal
Slovensko - Nemecko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Psíka Jeffa našli na ulici v dezolátnom stave
Foto
Keď ho našli na ulici, odpadávala z neho koža: Uvidíte ho teraz, roztopíte sa! Rozkošný chlpáč
Kemka taktiež neostal ticho a povedal, čo si o Šimkovičovej myslí.
Foto
Kemka ukázal zabudnutú FOTO so Šimkovičovou: To boli časy, keď vedela, kde je jej miestečko!