Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.11.2023 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Šťastné a zelené – pár tipov na Vianoce, ktoré urobia radosť a pomôžu prírode

Vianoce sú symbolom pokoja a radosti. Ale častokrát aj udalosťou, ktorá dokáže poriadne prevetrať našu peňaženku a zanechať negatívnu stopu na životnom prostredí. Chceli by ste sa pripraviť na tohtoročné sviatky inak?

Urobiť radosť najbližším, odľahčiť smetné koše od zbytočného odpadu a mať pri štedrovečernom stole ešte lepší pocit sa dá. Inšpirujte sa našimi tipmi.

Dnes už nakupujeme veľa darčekov online. Napadlo vám niekedy, že tieto predmety sa často len zbytočne prevezú? Štatistiky hovoria, že viac ako štvrtina z nich sa z rôznych príčin vráti naspäť do skladov. Vzniká tak odpad zo zbytočného balenia a dodávky kuriérov spotrebujú naftu navyše. „Je dobré si preto premyslieť svoj nákup a nespoliehať sa na to, že darčeky bude možné vrátiť. Keď sa nevieme rozhodnúť, čo našich blízkych poteší, kúpme im radšej darčekovú poukážku,“ odporúča Katarína Lepešková z neziskovej organizácie CEEV Živica.

Práve odborníci zo Živice vytvorili vďaka podpore od Nadácie KOOPERATIVA osvetový program Klíma nás spája. Ten prináša okrem praktických riešení na zmierňovanie dôsledkov zmeny klímy i užitočné tipy a inšpirácie, ako môže znížiť uhlíkovú stopu každý z nás.

Otvoriť galériu

Darčekové balenie, ktoré netreba vyhodiť

Baliaci papier ako jednorazové balenie poslúži len na krátku chvíľu. Pri balení darčekov sa skúsme inšpirovať starými mamami, ktoré baliaci papier využívali opätovne. Originálnym nápadom môže byť stará japonská technika furoshiky, ktorá nahrádza papier látkou. „Zabaliť tak vieme naozaj čokoľvek, bez lepiacej pásky a lepidla a ako baliaci materiál môžete použiť napríklad šatku. Túto kreatívnu techniku balenia zvládnu aj tí najmenší,“ radí Katarína Lepešková. Obľúbená možnosť balenia darčekov sú aj darčekové tašky či vrecúška. Existujú už aj textilné tašky na darčeky, alebo si môžete vytvoriť vlastné látkové vrecúška a tie používať opakovane.

Vianočné ozdoby, ktoré vydržia roky

Lacným ozdobám, ktoré k nám precestovali polovicu sveta a sú vyrobené z ťažko recyklovateľných materiálov, je dobré sa oblúkom vyhnúť. Pri kúpe dekorácií je najlepšie siahnuť po tých, ktoré sú nadčasové a vydržia viac ako jedny sviatky. Ak chceme urobiť dobrý skutok navyše, môžeme pritom podporiť lokálnych výrobcov. Ideálne sú dekorácie z prírodných materiálov alebo tie, ktoré si vyrobíme sami. A nezabúdajme, nikdy nie je na škodu riadiť sa heslom „menej je viac“.

Otvoriť galériu

Vianočný stromček priateľský k prírode

Aký stromček je tou najekologickejšou voľbou? Neexistuje na to jednoduchá odpoveď. Aj živý stromček môže byť pre planétu väčšou záťažou, keď pricestoval z diaľky, než ten plastový, ktorý používame desaťročia.

Ako alternatíva stojí za zváženie stromček v kvetináči. Pri ňom je však treba počítať s náročnejšou starostlivosťou. Najľahšou cestou, ako si zaobstarať stromček v kvetináči, je si ho prenajať. „Takýto stromček je už aklimatizovaný, dostanete ho s radami na starostlivosť, a po skončení sviatkov si ho odvezú a postarajú sa, aby prežil do ďalšej sezóny. Navyše, ak vás tento spôsob osloví, môžete si opakovane prenajímať každý rok ten istý stromček a budete vidieť, ako rastie.“

Existujú aj izbové rastliny, ktoré svojim vzhľadom pripomínajú ihličnan a nič nám nebráni ozdobiť si aj tie. Nahradiť vôňu ihličia môžeme aj esenciálnym olejom, alebo si odlomiť len jednu halúzku a tú si ozdobiť.

Sviečky od suseda včelára

Počas zimných večerov radi rozžiarime svoje domovy sviečkami a svetielkami. Skúsme vymeniť parafínové sviečky v adventných vencoch za tie zo sójového alebo včelieho vosku. Včelí vosk ľahko získate aj od včelárov vo svojom okolí, alebo si ho viete kúpiť. Zohnať sa dá vo forme voskového koláča alebo medzistienky – tenkých plátov vosku, ktoré včelári používajú do úľa. „Pri výrobe sviečky ich stačí nakrájať na pásy, vložiť knôt a okolo neho obtočiť medzistienku. Postačí vám na to iba teplo vašich rúk, prípade si môžete pomôcť fénom. Ide o veľmi jednoduchý spôsob výroby, ktorý môže byť tiež príjemnou predvianočnou aktivitou pre rodičov či starých rodičov s deťmi,“ uzatvára svoje tipy zástupkyňa Živice.

Otvoriť galériu

Projekt Klíma nás spája

S cieľom podporovať konkrétne opatrenia, ktoré pomáhajú chrániť životné prostredie a zmierňujú dôsledky zmeny klímy, vytvorila organizácia CEEV Živica projekt Klíma nás spája. V rámci neho poskytuje granty, vzdelávanie a odborné poradenstvo. Kompletné financie na tento účel Živici poskytla Nadácia KOOPERATIVA. „Sme radi, že môžeme počas aktuálneho ročníka v  spolupráci s CEEV Živica podporiť 10 unikátnych projektov miest, obcí, škôl a organizácií reagujúcich na zmenu klímy. Veríme, že poslúžia ako inšpirácia nevyhnutne potrebných adaptačných opatrení aj pre ostatných,“ hovorí správkyňa Nadácie KOOPERATIVA Silvia Nosková Illášová.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenská výprava na otváracom ceremoniáli OH 2024.
Foto
Historický otvárací ceremoniál v Paríži: Nechýbal ani prezident Pellegrini so známy mužom
Rusi si doma olympiádu v Paríži nepozrú.
Foto
Rusi dali najavo svoj jasný postoj k olympiáde: Po 40 rokoch sa opakuje história!
Burning asteroid moving through the Earth. Digital illustration.
Vedec NASA vyriekol desivé slová: Varovanie pred ASTEROIDOM! Môže mať obrovské následky
Close-up of hand of senior on hand of dying elderly person as sign of support during sickness
Nový liek na Alzheimerovu chorobu zmietli zo stola: Európska agentúra pre lieky vysvetľuje
Americký hudobný skladateľ Philip Glass.
Americký skladateľ pení: Prstom ukazuje na krymské divadlo! Naozaj si TOTO dovolili?
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Veľké dopravné obmedzenie na R1: Vodiči, zbystrite pozornosť! TADIAĽTO cez víkend neprejdete
Redaktorka Gabika vysokotlakovým čističom spláchla hrubú špinu v bazéne aj v stajni.
FotoVáš Tip
Gabika z Nového Času pomáhala v bratislavskej zoo: Pravda o hrošíkoch! Takáto nehoda sa môže stať návštevníkom
Fotografia zo zásahu.
Záchranná akcia na vrchole Tatier: Český tínedžer nebezpečne spadol z Rysov, na pomoc mu priletel vrtuľník
ilustračné foto
Ruská fregata zakotvila v Alžírsku: Vyzbrojená je vraždiacimi zbraňami
Z normálnej 12-ročnej dievčiny sa stala osoba, ktorá je závislá na pomoci ostatných.
Foto
Zarážajúci príbeh mladej Jessicy: Trpela záchvatmi, v nemocnici ju VYSMIALI! To, čo prišlo potom, nik nečakal
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
Rusko priznáva KRUTÚ pravdu: Situácia je katastrofálna! Ak nezakročia, hrozí...
Pláž (ilustračná fotografia).
Náhla SMRŤ na obľúbenej pláži: Žena († 45) sa už z dovolenky nevrátila