Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.11.2023 17:15 | Správy | Zahraničné správy

Psíky napáda záhadné infekčné ochorenie: Ohrozuje im život! Odborníci horlivo pátrajú po príčine

Odborníci sa vedci snažia zistiť, čo spôsobuje infekčné respiračné ochorenie u psov, ktoré sa v zriedkavých prípadoch stalo smrteľným. Veterinári v americkom štáte Oregon od polovice augusta zaznamenali viac ako 200 prípadov tohto ochorenia. Ďalšie prípady boli hlásené v štátoch Colorado, Illinois a New Hampshire.

Záhadné ochorenie opisujú ako „atypické infekčné respiračné ochorenie psov“, uviedlo Oregonské ministerstvo poľnohospodárstva v tlačovej správe. Symptómy zahŕňajú kašeľ, kýchanie, výtok z očí alebo nosa a letargiu. "Na základe epidemiológie prípadov hlásených v tomto bode sa zdá, že prípady zdieľajú vírusovú etiológiu, ale bežné respiračné diagnostické testy boli prevažne negatívne," povedal veterinárny lekár štátu Oregon Dr. Ryan Scholz Americkej veterinárnej lekárskej asociácii.

Ako uvádza portál CNN, psy s neidentifikovaným ochorením vykazujú podobné príznaky ako pri ochorení horných dýchacích ciest, ale vo všeobecnosti nemajú pozitívne testy na bežné respiračné ochorenia. Čo je horšie, choroba je poväčšine odolná voči štandardnej liečbe, povedal Dr. David B. Needle, patológ z veterinárneho diagnostického laboratória v New Hampshire a klinický docent na University of New Hampshire.

"Zdá sa, že úmrtia nie sú veľkou súčasťou syndrómu, ktorý vyšetrujeme, aj keď po dlhšom chronickom ochorení sa rozvinie akútny a niekedy smrteľný zápal pľúc," povedal Needle. "Myslíme si, že to môžu predstavovať sekundárne infekcie."

Needle povedal, že je súčasťou tímu, ktorý sa snaží identifikovať chorobu a nájsť spoločné segmenty DNA zbieraním vzoriek z miestnych veterinárnych kliník a porovnávaním výsledkov.

"Ak to, čo sme identifikovali, je patogén, je pravdepodobné, že baktérie sú hostiteľsky prispôsobené útočiť práve na psy, " povedal Needle. "Evolučná udalosť", ako je spontánna mutácia alebo získanie génu z iného zdroja, by potom mohla viesť k tomu, že sa baktérie stali prudko nákazlivými, povedal. Povedal, že výskumníci dostali vzorky z Oregonu a očakávajú, že dostanú vzorky z Colorada, Illinois a ďalších štátov na testovanie.


Washingtonské laboratórium na diagnostiku chorôb zvierat tiež oznámilo prípady záhadnej choroby psov, povedal riaditeľ laboratória pre CNN. "Došlo k nárastu počtu psov s respiračnými chorobami (kašeľ, letargia, horúčka) a príznaky pretrvávajú dlhšie ako niekoľko dní," povedal Kevin Snekvik, výkonný riaditeľ laboratória a profesor v štáte Washington. 

Snekvik uviedol, že jeho laboratórium vo Washingtone nehlásilo žiadne úmrtia psov na záhadnú chorobu, no laboratóriá v iných štátoch hlásili niekoľko úmrtí. Aj keď tieto správy znejú znepokojujúco, veterinári navrhujú skôr opatrnosť ako obavy.

Aj keď je toto konkrétne ochorenie nezvyčajné, „v populácii psov sa môže vyskytnúť opakované prepuknutie komplexu infekčných respiračných chorôb psov (CIRDC). Najmenej deväť rôznych baktérií a vírusov bolo spojených ako príčiny CIRDC, ktorý sa prenáša kvapôčkami z dýchacích ciest,“ uviedla asociácia veterinárov štátu Oregon.

Na ďalšej strane zistíte, ako predísť ochoreniu >>>


Majitelia psov by mali udržať svoje domáce zvieratá zdravé tým, že sa ubezpečia, že majú aktuálne informácie o všetkých vakcínach, ako sú vakcíny proti psej chrípke, uviedla asociácia. Medzi ďalšie rady patrí:

  • Obmedzenie kontaktu s veľkým počtom neznámych psov. Rovnako ako u iných respiračných patogénov, čím viac kontaktov má váš pes, tým väčšie je riziko, že stretnete aspoň jedného, ktorý je infekčný.
  • Vyhýbanie sa viditeľne chorým psom. Ak psovi tečie z ňufáka alebo má zaslzené oči, držte sa ďalej.
  • V prípade, že je váš domáci miláčik chorý, vyhýbajte sa vonkajšiemu prostrediu, no vyhľadajte veterinárnu starostlivosť.
  • Vyhnite sa spoločným misám na vodu, ktoré zdieľajú viaceré psy.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fanúšikovia do hráčov hádzali rôzne predmety.
Šokujúce zábery z Košíc! Fanúšikovia neuniesli prehru: Útok na hráčov!
Sun on blue sky with clouds
Máj už klope na dvere: Čo nás čaká? Najskôr bude teplo a potom... Na TOTO sa pripravte
Slovenská pošta avizuje zmeny v zasielaní poštových zásielok do krajín mimo EÚ.
FotoVáš Tip
Slovenská pošta vydáva známku Europa 2024: Fauna a flóra tatranských plies! Aha, takto vyzerá
Pár rovnakého pohlavia drží dúhovú vlajku (ilustračná fotografia).
Irak si schválil prísny zákon: Za toto v krajine hrozí 15 rokov väzenia!
Detailné 3D snímky vraku Titanicu.
V Británii vydražili cennosť z Titanicu: Neuveríte, koľko stála nového majiteľa!
GABIKU si ľudia pamätajú ako speváčku s obrovským hlasovým rozsahom.
Gunčíková sa po SuperStar dostala na svetové pódiá: Porazí Beyoncé aj Justina Timberlaka!
Váš horoskop od veštkyne a liečiteľky ZANY.
HOROSKOP prezradí, čo vás čaká: Problémy vo vzťahu i práci, veľké ZMENY, či lepší život? Na toto sa pripravte
Ilustračné foto
Žena († 50) tragicky zahynula pred očami manžela: Vtisne vám slzy do očí, čomu obetovala život
aerophobias concept. plane shakes during turbulence flying air hole. Blur image commercial plane moving fast downwards. Fear of flying. collapse slump, depression, downfall, debacle, subsidence, trip.
Foto
POSLEDNÉ zábery z lietadla pred katastrofou: Vpálilo do sopky, nikto neprežil! Detaily dodnes naháňajú hrôzu
Sexi farmárka Ella Burnett.
Foto
Od tejto sexi farmárky nebudete schopní odtrhnúť oči! V PODPRSENKE pri kravách? To musíte vidieť
Program Zručnosti pre trh práce sa už začal
Počuli ste o programe Zručnosti pre trh práce? Takto podáte žiadosť: Pozor, na čo úrady prihliadajú
Všimli ste si malé otvory v oknách lietadla? Sú dôležité! Bez nich by nastal na palube veľký problém