Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.11.2023 00:47 | Správy | Zahraničné správy

Česko pomôže Ukrajine so záchranou tlačeného kultúrneho dedičstva: Podieľať sa na tom môžete aj vy

Česko pomôže Ukrajine so zachovaním tlačeného kultúrneho dedičstva. Prostredníctvom Národnej knižnice Českej republiky (NK ČR) poskytne ukrajinským knižniciam dve mobilné pracoviská. TASR informáciu prevzala z utorkovej správy stanice ČT24.

Prvé pracovisko vyjde na desať miliónov českých korún (408.000 eur), peniaze na druhé chce knižnica získať prostredníctvom verejnej zbierky. Projekt s názvom Archa je súčasťou programu Podpora ukrajinskej kultúry. Ruská armáda od začiatku agresie vo februári 2022 zničila na Ukrajine už stovky kultúrnych objektov.

Podľa českého ministra kultúry Martina Baxu projekt Archa demonštruje odhodlanie Čechov podporovať ukrajinskú kultúru. "Nie je to len reakcia na dôsledky vojny, ale v prípade Putinovej agresie voči Ukrajine ide o reakciu na úplne cielený útok proti ukrajinskej kultúre ako takej. Archa je symbolom záchrany," uviedol. Do podpory projektu sú popri rezorte kultúry zapojené aj verejné inštitúcie a súkromné firmy.

Prvé mobilné pracovisko odovzdá NK ČR do polovice budúceho roka. Slúžiť bude na záchranu poškodených písomných pamiatok, pričom pomôže postupne na rôznych miestach Ukrajiny podľa potrieb tamojších knižných inštitúcií. "Mobilné pracovisko ponúka okamžité a cielené zásahy na danom mieste. Okamžitá rýchlosť je veľmi dôležitá," uviedol generálny riaditeľ NK ČR Tomáš Foltýn.

Súčasťou pracoviska budú napríklad prístroje na zisťovanie fyzického stavu knižničných fondov, stanovisko vákuového balenia kníh poškodených vodou alebo stanovisko na čistenie zväzkov. Poskytne aj ochranné pomôcky či chemické a filtračné látky. Podľa Foltýna je súčasťou projektu i zámer zdieľať s Ukrajincami znalosti českých odborníkov, a naopak - od Ukrajincov neskôr čerpať skúsenosti a informácie o fungovaní pracoviska v teréne. Po skončení konfliktu môže knižnica mobilné zariadenia požičiavať napríklad pri živelných katastrofách.

Druhé pracovisko má slúžiť na digitalizáciu diel, ktoré sú v poriadku, ale hrozí im zničenie. Výroba je odhadovaná na 12 miliónov českých korún (490.000 eur). Na jeho výrobu môžu ľudia prispieť v zbierke organizovanej Nadačným fondom pre Ukrajinu. Projekty zahrnuté v programe Podpora ukrajinskej kultúry spoločne pripravujú česká a ukrajinská strana. Ministerstvo kultúry ČR napríklad vlani v máji poslalo na Ukrajinu materiálnu pomoc na ochranu kultúrnych pamiatok.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Bratislavou otriaslo nešťastie: Mladý muž († 27) zomrel, žena je vo vážnom stave! Strašné detaily
Hailey je vraj už v šiestom mesiaci tehotenstva.
Foto
Miláčik žien Justin Bieber sa čoskoro stane otcom: Ako je možné, že to tak DLHO utajili?!
Vondráčková právom patrí medzi legendy československej popmusic.
FotoVáš Tip
Helena Vondráčková je radosťou celá bez seba: Po polroku som sa konečne dočkala!
Pri bombových hrozbách mohlo ísť podľa Gašpara aj Grendela o testovanie
Gašpar a Grendel v diskusii: Bombové hrozby, NAKA aj Rusko! Zaujímavé, čo sa chystá
Na svadbe v roku 2017 ešte horeli láskou.
Foto
Babiš s Monikou prekvapujú: Najskôr ROZCHOD a teraz... FOTO hovorí za všetko!
Poľský premiér Donald Tusk.
Premiér Tusk o hybridnej vojne: Poľsko bude posilňovať východné hranice
Najmenej desať osôb utrpelo zranenia krátko pred polnocou v noci na sobotu pri nehode autobusu so slovenskou poznávacou značkou na diaľnici v rakúskej spolkovej krajine Salzbursko.
Foto
Vážna nehoda slovenského autobusu! Z FOTO mrazí: Hlásia zranených
Aneta bude držať Slovákom palce spolu s jej deťmi a manželom.
Foto
Hlučná fanúšička Parišková: TENTO hokejista je pre mňa najatraktívnejší! Fíha
Tragická dopravná nehoda.
Foto
Tragická dopravná nehoda v nitrianskom kraji: Vodič († 24) na motorke zišiel z cesty
V Očovej eliminovali problémovú medvedicu, zastrelil ju Rudolf Huliak
Aktualizované
V Očovej eliminovali problémovú medvedicu: Zastrelil ju Rudolf Huliak
(ilustr. foto)
Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji: Koľko peňazí prinesie hokejový šampionát Česku?
Prečo Čechom gól neuznali, keď Nemcom áno? Chceme vysvetlenie, zúri expert!