Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.11.2023 00:00 | Nové Časy | Cestovanie

Jeseň a advent pri mori majú zvláštne čaro

Presne 600 km od Bratislavy sa rozprestiera Kvarnerský záliv, kde je aj v novembri a decembri prímorská atmosféra, ktorú sa oplatí zažiť.

Máte radi more a južanské prostredie s nádychom histórie? Keď na jadranskom pobreží opadne letný turistický ruch, nastane čas, kedy si zážitkoví cestovatelia vychutnávajú obľúbené turistické destinácie ešte lepšie ako v lete. Bez davov ľudí, za nižšie ceny a počas ešte stále príjemného počasia s teplotami vzduchu medzi 12 a 16 °C a morskej vody v bazénoch 24 – 28 °C.

Otvoriť galériu
Zdroj: zem

Jeseň či advent pri mori v Chorvátsku? Vyznávači tzv. slow travel, teda pomalého, pohodového užívania si prírody, dobrého jedla a kvalitného vína, by vám o tom vedeli rozprávať. Je to čas, kedy je príjemné sa na jesennom slniečku venovať cyklistike, tenisu alebo sa len tak prechádzať po prázdnejších historických uličkách, promenádach, sadnúť si niekde na kávičku...

Takúto výnimočnú pohodu ponúka napríklad 12-tisícové mestečko Opatija, plné tradičných hotelov všetkých kategórií. Väčšina z nich ponúka luxusnú atmosféru začiatku 20. storočia, ale nájdete tu aj pár dizajnových supermoderných stavieb.

Otvoriť galériu
Zdroj: zem

Okrem liečivej klímy a príjemných teplôt je ďalším argumentom, prečo sa vybrať k Jadranu práve teraz, skvelá gastronómia. Milovníci vína si prídu na svoje vo vinohradoch, kde môžu ochutnávať miestne odrody, najmä obľúbenú voňavú Malváziu. Gurmáni si môžu dopriať lokálne kulinárske špeciality ako ryby, krevety, prosciutto či miestne syry, ktoré ponúkajú v tradičných konobách a tratóriách.

Gurmáni, ktorí sa riadia pri svojich cestách michelinským sprievodcom, si v Kvarnerskom zálive a na Istrii nebudú vedieť vybrať. Reštaurácií zaradených do slávneho Michelin Guide je tu hneď niekoľko a na jeseň mnohé ponúkajú výnimočné recepty s miestnymi čiernymi aj bielymi hľuzovkami, ktoré rastú v údolí rieky Mirna.

Otvoriť galériu
Zdroj: zem

Táto oblasť Chorvátska je známa aj vďaka dlhej tradícii kúpeľov, ktoré poskytujú nielen ozdravné účinky mora, ale aj rôzne procedúry s morskou soľou, organickým olivovým olejom a bylinkami.

V Opatiji má výnimočnú atmosféru aj advent. Vtedy sa totiž celé mestečko mení na jeden veľký vianočný trh, plný darčekov a dobrôt. Osláviť príchod nového roka 2024 s výhľadom na vysvietenú pláž a Jadranské more je tiež zaujímavý zážitok.

Otvoriť galériu
Zdroj: zem

Od začiatku tohto roka, kedy Chorvátsko vstúpilo do eurozóny, je každý výlet o to príjemnejší, že si už nemusíte meniť peniaze a pri ceste autom vás nezdržia kontroly na hraniciach so Slovinskom či Maďarskom. Z Bratislavy aj Košíc sa až do Opatije pohodlne dostanete autom po diaľnici cez Rakúsko alebo Maďarsko, takže si môžete spraviť príjemný rodinný výlet k Jadranu aj na jeseň alebo v zime, kedy po ceste nehrozí žiadna letná zápcha. Čaká vás neopakovateľná atmosféra vyzdobeného mestečka a priľahlých rybárskych dedín a prístavov s množstvom malých obchodíkov a vianočných stánkov, ponúkajúcich varené víno, špeciality miestnej čokoládovne, príjemnú hudbu a typický vianočný program.

Chorvátske noviny Vecerni list označili v zime 2022 Opatiju za najkrajšie miesto na Jadrane.

Otvoriť galériu
Zdroj: zem

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden.
Spojené štáty rozšírili balík sankcií: Týka sa to aj Slovenska! Tieto subjekty sú podozrivé z…
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Blinken žiada Hamas o jediné: Šanca na konečné zmiernenie utrpenia v Gaze?
Z výsledkov výskumu vyplýva, že nám pravdepodobne hrozí vymretie.
Ľudstvo čaká KATASTROFA nevídaných rozmerov: Z toho, čo má prísť, behá mráz po chrbte
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Leteckí záchranári v pohotovosti: Lyžiara musel po škaredom páde ratovať vrtuľník
(ilustračná foto)
Medvedica zaútočila na hubára! Zahnala sa po ňom a... Našli ho v takomto stave
Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa  zranilo 30 ľudí.
Vlečka ťahaná traktorom sa prevrátila: Zranilo sa viacero mladíkov, niektorí vážne
Police in hi-visibility jackets policing crowd control
Hrôza na škole! Násťročný mladík chcel vraždiť: Sila, čo malo byť útočnou zbraňou
(ilustračné foto)
Polícia má na stole poburujúci prípad: Zlodeji okradli seniorov o desaťtisíce eur! Bezočivé, ako k tomu došlo
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!
Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!
dangerous infectious insect mite crawls on the skin of the fingers of the human hand to suck the blood
Kliešťová sezóna je v plnom prúde: Čo robiť, ak si jedného nájdete na pokožke? Zlý postup môže mať fatálne následky