Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.11.2023 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Šok! Každé tretie dieťa si bez problémov kúpi cigarety!

Až 90 % tvrdých dospelých fajčiarov začalo fajčiť už v tínedžerskom veku.

Slovensko má problém. Viac ako tretina detí vo veku 11 až 17 rokov si bez väčších ťažkostí v obchodoch alebo trafikách kúpilo cigarety alebo výrobky určené na fajčenie, ktoré neobsahujú tabak, bezdymové tabakové výrobky a elektronické cigarety. Zistila to kontrola Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI).

Výsledky kontrol

Z 623 kontrolných nákupov v kamenných prevádzkach boli tabakové výrobky a výrobky určené na fajčenie predané v 224 prípadoch, čo predstavuje 35,95 %. Šokujúce je aj to, že takmer 20 % z týchto pochybení sa týkalo detí vo veku 11 – 14 rokov.

„Z výsledkov kontroly tiež vyplýva, že najviac porušení zákona naši inšpektori zistili v nákupných centrách, pohostinstvách, kaviarňach, elektroobchodoch, obchodoch s rozličným tovarom. Z celkového počtu 119 kontrolných nákupov došlo k porušeniu v 55 prípadoch, čo predstavuje 46,22 %, teda v takmer každej druhej prevádzke,“ hovorí Nadežda Machútová, ústredná riaditeľka Slovenskej obchodnej inšpekcie.

Otvoriť galériu
Zdroj: FOCUS

Podľa prieskumu agentúry FOCUS nie je však problém iba v nelegálnom predaji cigariet a iných výrobkov deťom. „Deti sa k týmto výrobkom dostanú predovšetkým cez priateľov alebo im ich niekto ponúkne. Tretí najčastejší dôvod, ako sa deti a tínedžeri dostavajú k cigaretám a tabakovým výrobkom určeným na fajčenie, je, že si ich vedia priamo kúpiť v obchode, trafike, na čerpačkách a v iných obchodoch,“ predstavuje výsledky prieskumu Martin Slosiarik, sociológ z agentúry FOCUS.

Vytváranie návyku

Začiatok s fajčením v detskom veku je obrovským problémom, pretože až 90 % tvrdých dospelých fajčiarov začalo fajčiť už v tínedžerskom veku. Navyše, fajčenie a iné formy konzumácie tabaku a nikotínu sa považujú za jednu z hlavných príčin chorobnosti a predčasnej úmrtnosti, ktorej sa dá predchádzať. Skúsenosti s klasickými cigaretami má viac ako štvrtina detí (28 %), so zahrievaným tabakovým výrobkom, s e-cigaretou a s nikotínovými vrecúškami takmer desatina (8 %) detí vo veku 12 – 17 rokov.

Otvoriť galériu

Odborníci sa zhodujú, že ak chceme znížiť celkový počet fajčiarov, musíme omnoho intenzívnejšie upriamiť pozornosť na mladistvých fajčiarov. Deti a mladiství by nemali fajčiť vôbec. Aj o to sa snaží iniciatíva Na veku záleží, ktorá sa už štvrťstoročie venuje problematike fajčenia detí a mladistvých. Zajtra, 20. 11., je Medzinárodný deň bez fajčenia. Pri tejto príležitosti chce iniciatíva upozorniť na riziká fajčenia a predstaviť spôsoby, ako deti motivovať k tomu, aby fajčiť ani nezačali.

Aj menej intenzívne fajčenie môže u detí a tínedžerov významne znížiť imunitu, znížiť obsah kyslíka v krvi, spôsobovať častejšie respiračné ochorenia, zvyšovať riziko vzniku cukrovky a kardiovaskulárnych chorôb, a to najmä zvýšený krvný tlak už mladom veku.

Otvoriť galériu
Zdroj: FOCUS

„Na Slovensku patria medzi 4 najčastejšie príčiny úmrtí kardiovaskulárne ochorenia, onkologické ochorenia, chronické respiračné ochorenia a metabolické ochorenia. Ročne na ne zomrie viac ako 50 000 ľudí. Fajčenie zapríčiňuje alebo priamo ovplyvňuje všetky z nich. Fajčenie v mladom veku má však ešte závažnejší dopad na zdravie, pretože telo a psychika sú ešte vo vývoji,“ vysvetľuje Zuzana Kamendy, odborníčka na závislosti z Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave.

„Mladý človek navyše často fajčí pod vplyvom rovesníkov, v ich spoločnosti, v partii, a v tomto prostredí sa môžu vyskytovať aj iné drogy, napríklad alkohol, marihuana, alebo iný spôsob konzumácie nikotínu, pri ktorom je ešte rýchlejšia cesta k závislosti ako pri klasickom fajčení. Napríklad čoraz populárnejšie nikotínové vrecúška majú omnoho vyšší obsah nikotínu ako klasické cigarety. Bežná cigareta obsahuje asi 8 mg nikotínu, beztabakové vrecúško obsahuje 20 mg, tabakové neraz aj viac. Z toho vyplýva, že má silný stimulačný a psychoaktívny účinok a vyšší adiktívny potenciál v porovnaní s klasickou cigaretou,“ varuje Zuzana Kamendy.

Otvoriť galériu
Zdroj: FOCUS

Veľkým problémom sú podľa odborníkov aj elektronické cigarety, ktoré mnohí predajcovia ani nepovažujú za zdroj nikotínu, a preto ich bez akejkoľvek prekážky predajú aj deťom a mladistvým. Fajčeniu musia povedať nie nielen deti, ale aj dospelí, ktorí im napríklad cigarety predávajú. Stačí byť zodpovední!

Otvoriť galériu
Zdroj: FOCUS

Ako predchádzať tomu, aby naše deti a tínedžeri začali fajčiť

1. Porozprávajte sa doma o škodlivých účinkoch fajčenia – znížená imunita, problémy s dýchaním či krvným tlakom, častejšie bolesti hlavy, väčšia únava, slabší výkon, nezdravá pleť, rýchlejšia tvorba vrások kože, zvýšená kazivosť zubov, zápach z úst, negatívny vplyv na fyzickú kondíciu a výdrž.

2. Budujte si otvorený vzťah so svojím tínedžerom. Komunikujte otvorene a trávte viac času so svojím tínedžerom. Zaujímajte sa a rozprávajte sa spolu častejšie. Vďaka dobrým vzťahom sa s vami podelí o svoje problémy.

3. Poznajte, čo stresuje vaše dieťa. Práve problémy v škole, s priateľmi, vo vzťahoch či doma môžu byť dôvodom, prečo začnú fajčiť. A určite sú aj dôležitým dôvodom, prečo nevedia s fajčením skončiť.

4. Spoznajte priateľov a partiu svojho tínedžera. Nechajte svojho tínedžera pozvať svojich priateľov k vám domov, aby ste ich spoznali a mohli tráviť čas so svojím dieťaťom a jeho priateľmi.

5. Buďte dobrým vzorom – nefajčite. Ak nefajčíte, podeľte sa o svoje skúsenosti o tom, prečo a ako ste sa rozhodli nefajčiť. Ak stále fajčíte, rozhodnite sa prestať fajčiť. Ak to nedokážete urobiť sami, hľadajte programy na odvykanie od fajčenia, ktoré vám pomôžu prestať fajčiť.

6. Pomôžte mu prestať fajčiť. Zatiaľ čo mnohí dospievajúci, ktorí fajčia, si myslia, že môžu kedykoľvek prestať, výskumy ukazujú, že to zvyčajne nie je pravda. Tínedžeri sa môžu stať závislými už po vyfajčení piatich balení cigariet. Poraďte sa a urobte spoločný plán, ako prestať fajčiť.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Totálny výbuch Juraja Slafkovského: Takéto slová by nechcel nikto počuť!
Foto
Česká expertka si rýpla do Slafkovského: Riešite ho, akoby neexistovali iní hráči!
Medzi bratmi Harrym a Williamom vládnu napäté vzťahy.
Karol zasadil Harrymu ďalšiu ranu: To, čo William dostal od kráľa, brat ťažko predýcha
Foto
Hnev slovenských hráčov po prehre s Nemeckom, Hudáček: Takýto zápas už nemôžeme odohrať!
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Ako dopadlo hlasovanie OSN o posilnení Palestíny? Za toto hlasovalo Slovensko!
Americký prezident Joe Biden
Správa, ktorú potrebujú ako soľ: Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu
Na Harryho tvári bolo vidieť, že ho prítomnosť jeho rodiny veľmi teší.
Foto
Harry sa dočkal vrúcnych OBJATÍ od členov rodiny! Nedalo sa prehliadnuť, kto princa NEPODPORIL
Foto
Veľká dráma na úvod MS: Slováci siahali po obrate, no nevyšlo to!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje: Časť Slovenska bude kontrolovať teplomer! Prídeme o úrodu?
Chutný obed uvaríte aj z niektorých polotovarov.
TOP 100 múčnych špecialít: Pozrite sa, ako obstáli bryndzové halušky! Predbehli sme našich susedov?
78. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN.
Valné zhromaždenie OSN schválilo prelomovú rezolúciu: To by mohlo zmeniť život Palestíne
Izraelská speváčka postúpila do finále súťaže Veľká cena Eurovízie.
Izraelská speváčka postúpila do finále v Eurovízii: Sledujte, čo sa dialo na pódiu! VIDEO