Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.11.2023 03:00 | Správy | Politika

Šéf TANAP-u Majko končí po 17 rokoch: Odvolali ma bezdôvodne, pôjdem na úrad práce

Dalo sa to čakať, no i tak to prišlo ako blesk z jasného neba. Od piatka je v Tatrách nový šéf TANAP-u. Ráno ho vymenoval štátny tajomník Filip Kuffa (35). Ide o Petra Olexu (43) zo zvolenskej univerzity. Rodák spod Tatier o sebe však neprezradil nič a povedal, že sa verejnosť všetko onedlho dozvie. Nahradil dlhoročného šéfa Pavla Majka (52), ktorý bol na poste od roku 2007 a bol odvolaný bez udania dôvodu.

TANAP je náš najstarší národný park, ktorý založili v roku 1949 na odkúpených pozemkoch kniežaťa Hohenloheho. Odvtedy sa tu vystriedalo viac ako 20 riaditeľov. Posledná zmena prišla koncom týždňa. V piatok prišiel štátny tajomník ministerstva životného prostredia Filip Kuffa do Tatranskej Lomnice na správu TANAP-u a zamieril do riaditeľskej kancelárie. Krátko na to oznámil meno nového šéfa Petra Olexu.

„Pre tohto kandidáta sme sa rozhodli až vo štvrtok, keď sme podpisovali menovací dekrét. V hre bolo viacero kandidátov. Hlavné kritérium bolo, aby bol úplne mimo štruktúr národných parkov. Verím, že naša spolupráca bude lepšia. Idem ešte vymeniť riaditeľa Národného parku Veľká Fatra a príde určite aj k ďalším zmenám. Budú to dočasne vymenovaní riaditelia a následne vypíšeme výberové konanie,“ povedal Kuffa.

„Národné parky nie sú momentálne životaschopné. Ľudia na správe nemôžu sedieť a čakať, že im prídu len tak prostriedky. Majú priestor na iný zdroj príjmov,“ dodal s tým, že neplánujú zrušiť Zásahový tím pre medveďa hnedého. „Necháme si ho ako technickú podporu a rozbehneme rokovania o regulácii medveďa a vlka cez poľovné združenia.“

Podotkol, že budú presadzovať, aby sa zmenil štatút niektorých národných parkov na prírodné parky. „Prakticky sa nič nezmení a neznížia sa ochranárske princípy. Len sa bude rešpektovať hospodárska činnosť človeka - poľnohospodárska či lesnícka. Keď chceme zachovať tie biotopy, tak tam musíme zachovať aj človeka, ktorý tam žije a hospodári,“ uviedol. Dôvod odvolania Majka štátny tajomník nespresnil: „Pre zmenu riaditeľa TANAP-u som sa rozhodol ja, ešte keď som bol v opozícii. Nebudem však upresňovať dôvody.“

Mieri na úrad práce

Odvolaný riaditeľ berie situáciu triezvo: „Bolo jasné, že sa to raz musí skončiť. Prišlo to dnes. Pokúsil som sa niečo vytvoriť a verím, že môj nástupca bude pokračovať. Pri našom stretnutí sme našli nejaké styčné body a konsenzus v odborných témach. Každá garnitúra má právo na svoje zmeny. Dôležité pre mňa je, že sa nemusím hanbiť, v akom stave nechávam národný park ako prírodu, aj ako firmu. Organizácia funguje, má dosť prostriedkov na účte a uhradené záväzky. To, že som bol odvolaný bez udania dôvodov, je pravda, ale minister má na to právo. Zo Správy TANAP-u odchádzam v priebehu budúceho týždňa a neviem čo ďalej. Pôjdem na úrad práce. Táto funkcia vám nedáva priestor si popri nej hľadať ďalšiu robotu a užívať si pokoj, samotu a svoje včely,“ povedal s úsmevom a so škatuľou v ruke.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: iglu, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Po prvej výhre panuje skvelá nálada: Aktéri si nemohli vynachváliť fantastickú atmosféru!
Ilustračné foto
V noci to príde! Meteorológovia vydali výstrahy pre väčšinu Slovenska
Ilustračné foto
V obci Kolonica horí hala na spracovanie dreva! Zasahujú hasiči
David Beckham
Foto
Beckham šokoval fanúšikov: Za všetkým je jedna fotka! Pozrite sa na to
vojak
Správy, ktoré Ukrajina nechcela počuť: To neznie vôbec dobre
Foto
Prvé víťazstvo Slovákov na šampionáte, suverénne zdolali Kazachstan
(ilustračné foto)
11 znakov, že SMRŤ je blízko! Všimli ste si tieto veci? Veľa času nezostáva
Slafkovského gesto hitom internetu: Čo plačeš? Pozri na skóre!
Alagič tvrdí, že sa jej z firmy okamžite ozvali.
Foto
Odhalená Jasmina: Sexy FOTO vám vyrazí dych! Takto ste Alagič ešte nevideli
Peter Pellegrini
Prieskum ukázal kto je najdôveryhodnejším politikom: Je ním náš nový prezident?
Šatan mal zaujímavú spoločnosť: Aha, ako fandil Danko so svojou misskou!
Požiar nákupného centra vo Varšave.
Panika u susedov: Plamene pohltili nákupné centrum! Nové informácie