Sobota 2. 3.
Anežka
08.11.2023 18:05 | Správy | Politika

Vyhlásenie ministra práce zaskočilo aj Demokratov: Vláda citovo vydiera občanov

Zmena vo vyplatení rodičovského dôchodku prostredníctvom 2 % z daní je citové vydieranie občanov. Ide o nesystémové riešenie, ktoré môže ľuďom viac uškodiť ako pomôcť.

Vyjadrila sa tak mimoparlamentná strana Demokrati v reakcii na vyhlásenie ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša (Hlas-SD), že rodičovský dôchodok v súčasnej podobe od budúceho roka skončí.

Po novom bude možné rodičom pomáhať iba poukázaním časti zaplatenej dane z príjmu. "Žiaden premiér si v histórii tejto krajiny nedovolil ísť proti vlastným občanom tak, ako to robí Robert Fico (Smer-SD). Žiaľ, obávam sa, že toto je len začiatok a v mnohých sektoroch a oblastiach verejného života môžeme očakávať zásadné zmeny, ktoré negatívne ovplyvnia nás všetkých," povedal predseda strany Demokrati Eduard Heger.

Členka Demokratov Monika Podhorány Masariková upozornila na to, že pre mimovládne organizácie je hlavným zdrojom príjmu hlavne príspevok z 2 % daní. Viaceré organizácie tak môže zmena v rodičovskom dôchodku finančne zlikvidovať, a to aj napriek tomu, že svojou činnosťou často suplujú štát. Jaroslav Naď (Demokrati) sa vyjadril, že zmenou sa zvýši nezamestnanosť a stovky detí môžu prísť o možnosť navštevovať mimoškolské aktivity.

Tomáš v stredu po rokovaní vlády uviedol, že chce upokojiť mimovládny sektor v súvislosti so zmenou podoby rodičovského dôchodku. Nešlo podľa neho o útok, ale o riešenie, ako vyplácať nový rodičovský dôchodok.

Minimálna odhadovaná strata mimovládneho sektora je podľa ministra medzi 40 až 50 miliónmi eur. "Je dôležité povedať, že určite nie každý človek zmení svoje rozhodnutie a prestane posielať svoje 2 % z dane mimovládnemu sektoru, to znamená, že tá suma bude určite omnoho nižšia," dodal Tomáš.

Viac k téme:

Policajti v akcii (ilustračná fotografia).
Šialená jazda vodiča zranila takmer dve desiatky ľudí: Šokujúce podrobnosti prípadu
Komorová tvrdí, že ju polícia hľadala pre neprevzatú zásielku od súdu.
FotoVáš Tip
Nikola Komorová znova v hľadáčiku polície: Zatykač pre marenie spravodlivosti! Čo na to prostoreká exfarmárka?
Alžbeta Ferencová
Vymyslené meno Ferencovej: Predstaví sa ním tomu, koho nepozná! Čo je za tým?
Tina, Ján Tribula a Hana Gregorová
PRVÉ tance Let's Dance odhalené: Na čo sa budú zvŕtať Tribula, Gregorová či Tina?
Hajnalka sníva o tom, že raz bude policajtkou
Jednotkárka žije ako v stredoveku! Rodina z Modrian nemá vodu, kúpeľňu ani toaletu
Štefan Farkaš (42) dostal počas 7 rokov cukrovku a prežil veľa stresu...
Trpká spoveď Štefana Farkaša z HAKA: Prečo s projektom končím!
Rakúšanka (33) zatvárala svoje dieťa (13) do prepravky pre psa.
Otrasný prípad krkavčej matky: Syna zatvorila do prepravky pre psa a mučila ho!
(ilustračné foto)
Svet čakajú rekordné teploty: Zálivy budú vrieť! V týchto častiach sveta bude najteplejšie
Južný Sudán je napriek obrovským zásobám ropy jednou z najchudobnejších krajín sveta.
V najmladšej krajine sveta zúri peklo na zemi: Okrem hladu a vojny sa tam deje aj niečo hrozivé
Dramatický večer v Čadci: Výbuch v byte! Hlásia raneného
Mladá žena prišla na gynekológii o panenstvo (ilustračné foto).
Iba 12-ročné dievča sexuálne zneužívali tínedžeri: Šialené, koľkých polícia obvinila
(ilustračné foto)
Obezita je vážny problém: Vedci prišli so šokujúcimi zisteniami