08.11.2023 15:33 | Správy | Zahraničné správy

Péter Szijjártó zverejnil dôležité stanovisko: Maďarsko podporí vstup pre túto krajinu!

Jedným z najdôležitejších cieľov budúcoročného maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie bude podpora vstupu Rumunska do Schengenu, ak k takémuto kroku dovtedy nedôjde. Podľa agentúry MTI to v stredu počas návštevy Bukurešti vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Szijjártó po schôdzke s predsedom Demokratického zväzu rumunských Maďarov (RMDSZ) Hunorom Kelemenom zdôraznil, že Budapešť prisudzuje spolupráci medzi oboma krajinami strategický význam.

"Najdôležitejšou základňou a zdrojom tejto strategickej spolupráce je maďarská menšina žijúca v Sedmohradsku," konštatoval Szijjártó, ktorý poukázal na to, že toto spoločenstvo vnímajú ako zdroj a spojovací článok v bilaterálnych vzťahoch.

Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov označil za národný záujem Maďarska, aby Rumunsko čo najskôr vstúpilo do schengenského priestoru. Dôvodov je podľa neho veľa, napríklad, že Rumunsko je dnes druhým najväčším exportným trhom Maďarska a jeho vstupom by sa mohla ešte viac zintenzívniť vzájomná hospodárska a obchodná spolupráca.

"Tým by sa automaticky otvorilo desať nových hraničných priechodov medzi oboma krajinami, čo by bolo veľkou pomocou pre miestnu maďarskú komunitu pri udržiavaní vzťahov s materskou krajinou. Členstvo Rumunska v schengenskom priestore by konečne umožnilo, aby nás hranica nerozdeľovala, ale spájala," dodal.

Ak sa Rumunsku nepodarí vstúpiť do schengenského priestoru pred začiatkom nadchádzajúceho maďarského predsedníctvo v Rade EÚ, ktoré bude v druhom polroku 2024, potom jedným z najdôležitejších cieľov tohto predsedníctva bude poskytnúť pomoc Rumunsku, uviedol Szijjártó.

Viac k téme:

Takto to aktuálne vyzerá v Ružomberku.
Ružomberčanov potrápila rozbúrená rieka: Je mesto konečne mimo nebezpečenstva?
Ilustračné foto
Na Slovensko sa valí MIMORIADNE silná búrka: Kde udrie? Budú KRÚPY aj víchrica
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
V hlavnom meste vám stúpne tlak: Tvoria sa kolóny, na týchto miestach rátajte so zdržaním!
Meghan urobila niečo nepochopiteľné.
Meghan chce Harryho LEN pre seba! Nepochopiteľné, čo urobila: VIDEO koluje internetom
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Ako je to s financiami v rámci plánu obnovy? Premiér sa vyjadril k situácii s Európskou komisiou
Ilustračné foto
Pri rekonštrukčných prácach sa prepadla cesta! Vodiči, na tomto úseku rátajte s obmedzeniami
Jahňatá sú síce menšie, no všetky sú zdravé.
Ovca porodila mláďatá, farmári až OBELELI, keď ich uvideli: To snáď nie je možné!
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Ukrajinský minister o úspechu Izraela: Celý svet vidí, čo je skutočná obrana
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová odcestuje na rozlúčkovú návštevu: Hlava štátu jej odovzdá najvyššie vyznamenanie
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Fico sa vyjadril k nominácii Rašiho na post predsedu NRSR: Hlas však premiérov názor nezastáva
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Nemecko si predvolalo iránskeho veľvyslanca: Skúpe slová o stretnutí
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zistené nedostatky v prípade dotácie pre firmu exministra: Tomáš Taraba verí v trestnoprávnu dohru