Sobota 2. 3.
Anežka
08.11.2023 15:33 | Správy | Zahraničné správy

Péter Szijjártó zverejnil dôležité stanovisko: Maďarsko podporí vstup pre túto krajinu!

Jedným z najdôležitejších cieľov budúcoročného maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie bude podpora vstupu Rumunska do Schengenu, ak k takémuto kroku dovtedy nedôjde. Podľa agentúry MTI to v stredu počas návštevy Bukurešti vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Szijjártó po schôdzke s predsedom Demokratického zväzu rumunských Maďarov (RMDSZ) Hunorom Kelemenom zdôraznil, že Budapešť prisudzuje spolupráci medzi oboma krajinami strategický význam.

"Najdôležitejšou základňou a zdrojom tejto strategickej spolupráce je maďarská menšina žijúca v Sedmohradsku," konštatoval Szijjártó, ktorý poukázal na to, že toto spoločenstvo vnímajú ako zdroj a spojovací článok v bilaterálnych vzťahoch.

Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov označil za národný záujem Maďarska, aby Rumunsko čo najskôr vstúpilo do schengenského priestoru. Dôvodov je podľa neho veľa, napríklad, že Rumunsko je dnes druhým najväčším exportným trhom Maďarska a jeho vstupom by sa mohla ešte viac zintenzívniť vzájomná hospodárska a obchodná spolupráca.

"Tým by sa automaticky otvorilo desať nových hraničných priechodov medzi oboma krajinami, čo by bolo veľkou pomocou pre miestnu maďarskú komunitu pri udržiavaní vzťahov s materskou krajinou. Členstvo Rumunska v schengenskom priestore by konečne umožnilo, aby nás hranica nerozdeľovala, ale spájala," dodal.

Ak sa Rumunsku nepodarí vstúpiť do schengenského priestoru pred začiatkom nadchádzajúceho maďarského predsedníctvo v Rade EÚ, ktoré bude v druhom polroku 2024, potom jedným z najdôležitejších cieľov tohto predsedníctva bude poskytnúť pomoc Rumunsku, uviedol Szijjártó.

Viac k téme:

Dramatický večer v Čadci: Výbuch v byte! Hlásia raneného
Futbalový rozhodca Boris Marhefka
Zaujímavá štatistika: V čom dominuje naša najvyššia futbalová súťaž? Prekvapivé čísla!
Ako je na tom princezná Kate? Palác už nemohol mlčať, vydal vyhlásenie
Andrej Danko
Najprv ich nechceli trestať, teraz... Za Dankovu nehodu pykajú policajti
Close-up of a caucasian newborn baby holding life-support hoses and cables tight in his had with wrist nametag while sleeping in a hospital bed.
Tehotenstvo prebiehalo normálne, až... Lekár pri ultrazvuku v 20. týždni úplne zbledol
Vintage library with shelves of old books.
Čaká nás Týždeň slovenských knižníc: Záštitu tejto udalosti prevzala významná osoba
Andrejovi Dankovi padla do oka I. vicemiss Slovensko 2021 Sylvia Šulíková.
Sexi frajerka Andreja Danka potvrdila, čo sa šepkalo: TÝMTO ma očaril! Verejné vyznanie
Torrential rain causing flood.
Na východné Slovensko sa valí pohroma: Tento okres musí byť poriadne na pozore!
(ilustr. foto)
Kuriózny prípad z Nemecka: Polícia vyšetruje prípad muža, ktorého napadol vlastný pes! Čo mu to odhryzol?
Premiéra tanečného predstavenia Amadeus
Ďurovčík predstavil dychberúce tanečné dielo: Amadeus omámil divákov
Carrianne Franksová (30), sa počas dobrovoľníckej práce nakazila smrteľnou viktoriánskou chorobou.
Sestričke († 30) nevedeli zistiť, čo jej je: Pravdu zistila až pár hodín pred smrťou
Dominik Hašek je proti vstupu ruských hokejistov na územie Česka.
Hašek nechce vidieť najlepšiu ligu sveta v Česku: NHL robí obrovskú reklamu na vojnu...