Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.11.2023 00:00 | Nové Časy | Zdravie
Sponzorované

Vedec Oto Sova roky úspešne skúma prírodné saponíny

Ich výskumu zasvätil celý život. Prírodné saponíny prispievajú k prečisteniu všetkých orgánov tela a môžu byť nápomocné pri množstve ochorení.

Nie sú však saponíny ako saponíny. Dôležité je ich zloženie a kvalita. Ako saponíny fungujú?

Saponíny sú výťažky z rastlín typu yukka, ktoré vďaka svojmu nevšednému účinku môžu pomôcť pri množstve chorôb a mať na nich významný vplyv. Saponíny v porovnaní s liekmi nepôsobia chemicky ani biologicky, ale fyzikálne. Sú zaraďované do skupiny tzv. funkčných potravín podporujúcich prirodzené vylučovanie škodlivých látok a sedimentov z tela von. Pracujú spôsobom znižovania povrchového napätia v cievach celého organizmu, t. j. aj na slizniciach všetkých orgánov vrátane kože, pričom robia ich povrchy klzkými a napomáhajú z nich odstrániť škodlivé sedimenty.

„Saponíny sa v organizme s ničím nezlučujú, ani nič nerozlučujú, iba znižujú povrchové napätie na stenách ciev, nervov a orgánov, čím dosahujú to, že sú klzkejšie a napomáhajú tomu, že rôzne látky sa na nich nemôžu usádzať a tieto plochy postupne opúšťajú a rozpúšťajú sa v krvi či lymfe,“ vysvetľuje MUDr. Sova.

Príkladom je cholesterol v cievach, peľové alergény na a v tele človeka, vírusy vyvolávajúce chrípku a iné. Keďže jeden typ saponínov pení, celý proces by sme tak mohli prirovnať k umývaniu špinavých riadov saponátom. Saponíny sa preto zvyknú nazývať aj organické mydlá.

Vďaka tomu, ako pôsobia, môžu byť nápomocné pri množstve chorôb, akými sú napr. ochorenia srdcovo-cievneho systému, obličiek, pečene, žlčníka, pankreasu, žalúdka, čriev, pokožky, pľúc, lymfatického alebo nervového systému, kĺbov atď.

Saponíny sa bežne nachádzajú vo veľmi malých množstvách v rôznych druhoch zeleniny, ovocia, strukovinách, bylinkách alebo aj v červenom víne. Väčšie množstvá sa však extrahujú z paliem typu yukka, ktoré ich obsahujú až 18 %.

33-ročný systematický vedecký výskum

MUDr. Oto Sova, CSc., lekár a erudovaný biochemik, sa k saponínom dostal v roku 1990, kedy začal tieto prírodné výťažky skúmať a následne ich o niekoľko rokov v podobe výživových doplnkov aj predávať.

„Začiatky boli ťažké, bola to drina, informácií bolo málo a internet a Google boli u nás ešte v plienkach, cez to všetko som dostupné materiály postupne získal. Najprv som vytvoril teoretický model pôsobenia saponínov, overil ho experimentmi na zvieratách, potom nasledovali systematické testovania na tisícoch dobrovoľníkov v nadväznosti na vplyv saponínov na rôzne ochorenia, nasledovali tisíce analýz výsledkov a až potom som produkt ponúkol tým, ktorí ho potrebujú,“ vysvetľuje vedec.

Dlhodobé testovania úspešne potvrdili možný pozitívny vplyv saponínov na široké spektrum ochorení, napr. na artritídu, vysoký krvný tlak, hyperlipidémiu, únavový syndróm, malígne nádory, diabetes mellitus, gastritídu, ICHS, žlčníkové kamene, bronchiálnu astmu, vertebrogénny algický syndróm (bolesti chrbtice), zápchu, hemoroidy, migrénu atď.

„Ako príklad uvádzam výskum diabetu 2. typu, ktorého sa zúčastnilo 348 dobrovoľníkov, ktorí netrpeli týmto typom diabetu dlhšie ako 1-15 rokov. Skupina bola zložená zo 199 žien a 149 mužov. Všetci pacienti užívali dlhodobo denne po dve kapsuly saponínov, jednu ráno a druhú večer, až do ukončenia testovania a rovnako naďalej užívali lieky predpísané lekárom. Pacienti boli priebežne vyšetrovaní a klasicky liečení u svojho lekára a iba takto získané hladiny krvnej glukózy sa vyhodnocovali. Vyšetrenia sa konali každý týždeň až do konca experimentu, t. j. celkovo po obdobie jedného roka. Výsledkom bolo, že u 42 % dobrovoľníkov došlo k priamemu pozitívnemu efektu na hladinu glukózy v krvi, ktorá najprv po krátkom rozkolísaní začala postupne klesať k normálnym hodnotám, čo je významný úspech,“ vysvetľuje MUDr. Oto Sova, CSc.

Dokonca u 40 % pacientov došlo k podstatnému zlepšeniu zdravotného stavu a po opakovaných krvných testoch u ošetrujúceho lekára si inzulín už nemuseli pichať. Išlo o pacientov, ktorí trpeli ochorením kratšie ako 7 rokov. Po tomto období už dochádza na príslušných miestach v pankrease k nezvratným zmenám.

MUDr. Oto Sova o saponínoch napísal tri monografie, 20 vedeckých publikácií a predniesol do 800 prednášok. „Všetky moje prednášky a publikácie boli akceptované bez námietok,“ dodáva vedec.

Otvoriť galériu
MUDr. Oto Sova, CSc.
Zdroj: MUDr. Sova

Lacnejšie aj drahšie, no nekvalitné yukka prípravky

Na trhu je možné v súčasnosti nájsť rôzne druhy saponínov podporovaných masívnou reklamou s názvami ako yukka, yukka shidigera, organické yukové prípravky a pod. Vzhľadom na ich nízku cenu je však veľká pravdepodobnosť, že ich obsahom je iba nakúpený, nedelený a neočistený prášok z yukky s potenciálne malým efektom na ľudský organizmus. Žiaľ, niekedy aj vyššia cena nemusí byť garanciou kvality. „Naďabíte dokonca aj na plagiáty mojich prípravkov,“ ozrejmuje MUDr. Sova.

Na to, aby saponíny pôsobili v organizme tak, ako majú, je dôležitá ich kvalita, ako aj samotné zloženie. Saponíny v prípravku DIAMOND YACCA doctor sova® prechádzajú špeciálnym procesom čistenia, kedy sa zo saponínov odstraňujú rôzne potenciálne škodlivé látky, ktoré sa môžu vnášať do organizmu, ale najmä procesom delenia, kedy sa saponíny najprv odseparujú na terpénové a steránové, a následne sa zmiešavajú v presnom pomere. „Ako prvý som rozlíšil vymedzenie pôsobenia steránových, penivých a nepenivých terpénových saponínov,“ dopĺňa lekár.

Práve delenie a následné zmiešanie rozhoduje o kvalite a možnom účinku saponínov. „Náš výskum priniesol úplne iný náhľad na saponíny ako klasické šablóny. Veľkým krokom vpred bolo rozpracovanie možnosti delenia saponínov na jednotlivé kvalitatívne druhy. Principiálne sa delia saponíny na terpénové a steránové. Terpénové nepenia, majú malé molekuly a vstrebávajú sa do cievnych systémov tela. Steránové penia a majú pomerne veľké molekuly a pôsobia v tráviacom systéme. A tu sme riešili veľkú dilemu – dĺžka tráviaceho traktu je asi 15 metrov, ale celková dĺžka krvných a lymfatických ciev je cez 16 kilometrov. Z toho vyplýva, že správne zostavený saponínový preparát by mal obsahovať vyše 85 % terpénových saponínov a iba zvyšok steránových.“

Zloženie saponínov sa zároveň mení podľa ročných období a počasia. Ak sú pred zberom veľké suchá, je obsah terpénových saponínov v palme yukka vyšší, ak sú teploty nižšie a vlhkosť vyššia, je v prášku oveľa viac steránových saponínov.

„Tým si je možné ľahko vysvetliť negatívne reakcie užívateľov, ktorí nakupujú lacné alebo nekvalitné yukové prípravky. Ak vychytili šaržu bohatú na terpénové saponíny, mohli dosiahnuť efekt, aký očakávali. Ak sa však dostali k produktu s prevahou steránových saponínov, ich očakávania boli sklamaním, nakoľko takýto produkt pôsobí iba v črevách, v cievach je jeho efekt minimálny,“ ozrejmuje biochemik.

Otvoriť galériu

Garancia a garanti

Konkurenčné saponínové výživové doplnky sa veľakrát iba opierajú o rôzne vyhlásenia, no nemajú za sebou žiadneho garanta, ktorý by ručil za kvalitu a efekt saponínov v nich obsiahnutých.

„Často dochádza ku komerčnému kopírovaniu účinkov saponínov na základe mojich dlhoročných vedeckých výskumov a k poškodzovaniu ich dobrého mena, nakoľko plagiátorské prípravky ani zďaleka nemusia zodpovedať požadovanej kvalite,“ dodáva MUDr. Sova.

U konkurenčných prípravkov typu yukka často ide pravdepodobne iba o tony dovezeného prášku z yukky, ktorý obsahuje rôznu zmes saponínov a potenciálny efekt je diskutabilný až podvodný. Je preto na užívateľovi, či siahne po lacných, alebo aj drahších, no nikým a ničím negarantovaných saponínových výživových doplnkoch, alebo si vyberie kvalitu.

DIAMOND YACCA doctor sova® od MUDr. Sovu sa vyrába autofokusáciou opísanou v americkom patente MUDr. Sovu č. 5,256,269, pri ktorej dochádza k deleniu saponínov z yukky na steránové a terpénové čistým elektrickým prúdom. Nepoužíva sa tak žiadna chémia. Po separácii saponínov sa následne dva druhy saponínov zmiešajú v presnom, pre telo žiaducom pomere, a potom sa naplnia do flakónov.

DIAMOND YACCA doctor sova® má kontrolované zloženie, nesie ochrannú známku a je postavená na 33-ročnom vedeckom výskume a vývoji MUDr. Ota Sovu, CSc.

Kto je MUDr. Oto Sova, CSc.?

V Košiciach vyštudoval Lekársku fakultu UPJŠ. Už ako študent pracoval ako pomocný asistent na katedre biochémie LF v Košiciach, neskôr na Ústave experimentálne biochémie SAV, kde obhájil aj titul kandidáta vied. Neskôr prešiel v SAV na oddelenie fyziológie hospodárskych zvierat, kde pracoval ako vedúci molekulárnej genetiky. Za prínosy v biologických vedách bol ocenený striebornou pamätnou medailou SAV. V roku 1990 si v Košiciach založil vlastný výskumný ústav, kde sa venuje výskumu a vývoju enzýmov, očkovacích látok, veterinárnych liekov, no najmä výskumu saponínov. Zúčastnil sa množstva slovenských a svetových kongresov, napísal 89 vedeckých publikácií, 6 monografií a je autorom 49 patentov.
www.doktorsova.sk

Penivosť saponínov (video): Správny saponínový výživový doplnok pení iba mierne, pretože obsahuje okolo 80 % terpénových (nepenivých) saponínov a zvyšok steránových (penivých). V prípade, ak výživový doplnok pení viac, bude pôsobiť najmä v črevách a v cievnom a lymfatickom systéme bude pôsobiť iba minimálne.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka Čaputová o ďalšej kariére: Prezradila, kde chce pracovať
Kariéru mu ukončili chuligáni, brankár v smutnej spovedi: Lekári povedali, že zomieram
Jasmina Alagič na druhom kole Let's Dance.
Foto
Jasmina ukázala OTCA: Tento FEŠÁK že má skoro 70? Wau, pozrite sa, ako vyzerá
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Rozhodnutie, na ktoré čakal celý svet: Izraelský premiér o UKONČENÍ vojny
Andrea Verešová v Dubaji oslňuje dokonalou postavičkou.
Foto
Sexi Verešová výnimočne ukázala súkromie: Vášnivé BOZKY a ruka šmátralka!
Foto
Ramsay robí čistky v kádri pred MS: Prichádzajú nové posily!
Chorý kráľ spraví, čo už nik nečakal: Musí byť splnená JEDNA podmienka
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka prezradila, ktorú krajinu navštívi poslednú: V rámci rozlúčky navštevuje všetky susedné štáty
Na snímke Andrej Danko a Branislav Gröhling.
Atmosféra v koalícii: Gröhling hovorí o jej kríze, podľa Danka je všetko v poriadku
(ilustračné foto)
Ovládate chorvátčinu? KVÍZ pre pravých dovolenkárov: 10 fráz, ktoré MUSÍTE vedieť!
Súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom.
Poslanci koalície i opozície: Harabin by sa nemal stať členom súdnej rady
Barbora Švidraňová
Foto
Barbora Švidraňová PREZRADILA, s kým by išla na dobrú večeru: Takú ODPOVEĎ by ste nečakali!