Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.10.2023 23:19 | Správy | Zahraničné správy

Vystúpi Česko z OSN? Ministerka obrany hovorí jasne: Teroristov podporovať nebudeme!

Ministerka obrany Jana Černochová (ODS) vyzvala kvôli rezolúcii vyzývajúcej okrem iného na humanitárne prímerie medzi radikálnym palestínskym hnutím Hamas a Izraelom na vystúpenie Česka z Organizácie Spojených národov (OSN). V súvislosti s hlasovaním OSN na sociálnej sieti X uviedla, že sa za ňu hanbí a Česko nemá v organizácii fandiacej teroristom čo robiť.

Valné zhromaždenie OSN v piatok prijalo rezolúciu, ktorá bola prvou spoločnou reakciou OSN na aktuálny konflikt v Izraeli. Kanada navrhovala, aby text obsahoval jednoznačné odsúdenie "teroristických útokov" Hamasu a žiadal okamžité prepustenie rukojemníkov. Jej návrh však neuspel. Text navrhnutý Jordánskom a ďalšími arabskými krajinami získal podporu 120 krajín, 45 sa zdržalo hlasovania.

Izrael, Spojené štáty a ďalších 12 krajín vrátane Česka, Rakúska, Maďarska a Chorvátska hlasovalo proti. "Presne pred tromi týždňami Hamas vyvraždil viac ako 1400 Izraelčanov, čo je na ich počet obyvateľov viac obetí, ako zavraždila militantná islamistická organizácia Al-Káida 11. septembra 2001 v USA," uviedla Černochová. Kritizovala to, že proti bezprecedentnému teroristickému útoku sa postavilo len 14 krajín. "Hanbím sa za OSN. Podľa mňa NEMÁ ČR v organizácii, ktorá fandí teroristom a nerešpektuje základné právo na sebaobranu, čo hľadať. Vystúpme, "napísala.

Rezolúcie Valného zhromaždenia OSN nie sú síce záväzné, ale sú silne symbolické. Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan prijatie rezolúcie ostro skritizoval a vyhlásil, že OSN stratila legitimitu. Podľa neho dala väčšina svetového spoločenstva prijatím rezolúcie najavo, že skôr ako Izrael podporuje "nacistických teroristov". Izraelský diplomat podľa Reuters tiež hovoril o potrebe zničiť Hamas.

Nový konflikt medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas vypukol v sobotu 7. októbra, keď palestínski ozbrojenci zaútočili na juhu Izraela, čo si podľa izraelských úradov vyžiadalo vyše 1400 mŕtvych. Útočníci navyše uniesli podľa izraelskej armády vyše 220 ľudí. Izrael v odvete začal vzdušné údery na Pásmo Gazy, kde podľa palestínskych úradov prišlo o život vyše 7300 ľudí. Celá oblasť je pod izraelskou blokádou. Pásmo Gazy a jeho úrady ovláda od roku 2007 Hamas.

Česko sa stavia na stranu Izraela, krajinu krátko po útoku navštívil minister zahraničných vecí Ján Lipavský (Piráti), tento týždeň potom aj premiér Petr Fiala (ODS). V krajine potvrdil jednoznačnú podporu Izraelu a jeho právo na sebaobranu. Černochová sa pred dvoma týždňami zúčastnila na akcii, ktorá sa stavala proti inej demonštrácii na pražskom Václavskom námestí, pri ktorej ľudia kritizovali odvetné kroky Izraela v Pásme Gazy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Do slovenského kádra už nikto nepribudne: TOTO je naša finálna súpiska na MS v Česku!
(ilustračné foto)
Hrozivá nehoda v blízkosti Senice: Auto sa zrazilo s motocyklom! Na ceste vyhasol ľudský život
Foto
Tréner Craig Ramsay vníma Slafkovského ako lídra: Z Juraja sme nadšení
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán sa vítajú na letisku v Budapešti.
Maďarsko hostí čínskeho prezidenta: Reč bude aj o jadrovom priemysle
(ilustračné foto)
Na Slovensku udrie v noci neobvyklý meteorologický jav: V tomto ročnom období je mimoriadne zriedkavý
Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) počas mimoriadnej 13. schôdze Národnej rady SR.
Koalícia sa zastala ministerky zdravotníctva: Podrží ju počas náročného odvolávania? Raši prezradil viac
Donald Trump s manželkou Melaniou a synom Barronom.
Najmladšieho Trumpovho syna čaká ťažká úloha: Prekvapujúce, do čoho ho otec navliekol
TK ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej k aktuálnej situácii v súvislosti s výstavbou novej Univerzitnej nemocnice v Martine.
Dolinková sa stala terčom ostrej kritiky: Opozícia jej vyčíta viacero krokov! Aha, čo o nej povedal jeden z poslancov
Z kilogramov navyše si ťažkú hlavu nerobí.
Pokroky Cibulkovej sa jej nedajú odoprieť: Sedemnásť kilogramov je fuč! FOTO
Ilustračné foto
Bude leto 2024 NAJHORŠIE v histórii? Slová meteorológov neznejú dobre: Na čo sa musíme pripraviť!
Vojnový konflikt v Pásme Gazy trvá už viac ako pol roka.
Mier v nedohľadne: Vyjednávači Izraela i Hamasu opustili miesto rokovaní
Netypická príprava Kanaďanov na štart MS: Namiesto tréningu výlet na Slovensko?