Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.10.2023 11:05 | Správy | Domáce správy
FotoVideo

Je to tu! Rudolf Huliak stiahol svoju kandidatúru: Toto je jeho náhrada

Slovenská národná strana (SNS) nominovala na post ministra životného prostredia Tomáša Tarabu. Ten v septembrových parlamentných voľbách kandidoval ako nezávislý na kandidátke národniarov pod číslom päť. Na post šéfa envirorezortu bol prv nominovaný starosta Očovej Rudolf Huliak, prezidentka Zuzana Čaputová však jeho nomináciu odmietla.

Fotogaléria
28
fotiek v galérii

Informovali o tom zástupcovia zvolení do Národnej rady (NR) SR za SNS na utorkovej tlačovej konferencii. "SNS bude zastávať post na Ministerstve životného prostredia (MŽP) SR odborne, hrdo a najmä slušne," vyhlásil Taraba. Rozhodnutie podľa jeho slov urobili v záujme stability vlády a čo najrýchlejšieho menovania novej vlády. Odmieta, že by zmena nominácie bola potvrdením toho, že klub SNS nestojí za Huliakom. Deklaroval, že pri zmenách v rámci envirorezortu, napríklad pri zonáciách, budú prihliadať aj na financie z plánu obnovy. "Všade budeme dávať na misku váh, aby SR nebola stratová," poznamenal.

Danko vyhlásil, že SNS je jednotná a bez nej by nevznikla vláda. "Urobili sme množstvo ústretových krokov," podotkol s tým, že od koaličných partnerov budú očakávať národniari podporu. O zmene nominácie bude ešte počas dňa hovoriť s lídrom Smeru-SD Robertom Ficom. Tlmočiť mu chce aj to, že SNS bude "vyžadovať podporu na revolučné zmeny" v cestovnom ruchu a športe. Za dôležité považuje aj financovanie kultúry, obnovy hradov a zámkov.

Zatiaľ nepovedal, kto bude šéfom nového ministerstva športu a cestovného ruchu, ktoré sa má zriadiť od januára nového roka. Rozhodne o tom podľa jeho slov klub. Pozície štátnych tajomníkov budú riešiť následne a prednostne ich ponúknu členom klubu.

"Sme dohodnutí, že ostávam v parlamente ako nominant na predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie," avizoval Huliak. Kritizoval prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá ho odmietla vymenovať za ministra. Prezidentka pri oznámení, že Huliaka za ministra nevymenuje argumentovala ústavnoprávnymi dôvodmi. Tvrdí, že Huliakovo menovanie by nedávalo záruku riadneho chodu rezortu. Lídra Smeru-SD Roberta Fica povereného zostavením vlády požiadala o doručenie nového návrhu.

Fico jej argumenty odmietol a avizoval, že ak bude SNS na nominácii trvať, hlave štátu predloží návrhy ministrov vrátane Huliaka. Podľa národniarov hlava štátu nerešpektuje ústavné princípy. Pripomenuli jej viazanosť ústavným príkazom vymenovať na návrh predsedu vlády ministrov bez možnosti ich individuálneho posudzovania.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Torrential rain causing flood.
Počasie nás v posledné dni poriadne potrápilo: Ako bude vyzerať v nasledujúce dni?
Foto
Nechutná dohra finále: Tréneri si skočili do vlasov, potom prišiel holý zadok Prešovčana
(ilustračné foto)
5 tipov, ako sa rýchlo a jednoducho zbaviť slimákov v záhrade: Pomôžu veci, ktoré máte v kuchyni
Je to len pre silné žalúdky, tvrdí
Foto
Diana sa hrabe v špine iných ľudí: FOTO len pre silné žalúdky! Odpadnete, čo za to chce
(ilustračné foto).
Mladá mamička prekonala mŕtvicu: Zvláštne PRÍZNAKY, lekári to neodhalili!
Koniec nechutnému trápeniu Južnej Kórey: Severná Kórea má však podmienku!
Havarovaný stroj firme herca a moderátora Daniela Dangla (48).
FotoVáš Tip
Šokujúce výsledky vyšetrovania nehody s Danglovým lietadlom: Stroj bol zanedbaný a nemal lietať! Čo na to herec?
(ilustračné foto)
Spíte v posteli s partnerom? Čas to zmeniť! Odborník varuje, TOTO hrozí
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
NATO pritvrdilo: Jasný odkaz pre Rusko! Aliancia je pripravená brániť každý centimeter
Z Ivany aj dnes vyžaruje šarm a elegancia.
Foto
Zábery Ivany Christovej z Talianska ľudí nadchli: Stále ste naša NAJKRAJŠIA miss!
Muž zostal zhrozený po desivom náleze na povale.
Foto
Muž vošiel na povalu a ZAMRZOL! Záber ako z hororového filmu: Čo to je?
Na mieste sú všetky záchranné zložky.
Foto
Horor v Liberci: Po údere blesku sa zranilo niekoľko ľudí, medzi nimi i deti