Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.10.2023 00:10 | Správy | Zahraničné správy

Erdoganove tvrdé slová: Čo si myslí o izraelských činoch v pásme Gazy?

Izraelské útoky na Pásmo Gazy hraničia s genocídou a neprinesú bezpečnosť. Uviedol to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý Izrael vyzval, aby svoje údery zastavil. Medzinárodné spoločenstvo zároveň vyzval, aby usilovalo o dosiahnutie humanitárneho zastavenia bojov, píše agentúra AP.

Erdogan sa snažil v uplynulých mesiacoch zlepšiť svoje vzťahy s Izraelom. Po začiatku útokov na Pásmo Gazy vo svojich výrokoch však výrazne pritvrdil.

"Opakujem výzvu adresovanú vedeniu Izraela, aby nerozširulo rozsah svojich útokov na civilistov a aby okamžite zastavilo svoje operácie, ktoré hraničia s genocídou," citovala Erdogana agentúra AP. "Je jasné, že nie je možné dosiahnuť bezpečnosť masakrovaním detí, žien, civilistov, bombardovaním nemocníc, škôl, mešít a kostolov," uviedol ďalej turecký prezident.

O situácii v Pásme Gazy dnes Erdogan rokoval s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím. Podľa Erdogana Izrael v Pásme Gazy porušuje ľudské práva; Izrael podporujú západné krajiny a jeho konanie legitimizujú západné médiá, vyhlásil turecký prezident. Zároveň Sísímu povedal, že postoj Západu situáciu len zhoršuje.

V Turecku sa v posledných dňoch konali silné protesty proti Izraelu a demonštrácie na podporu Palestínčanov. Akcie zosilneli po výbuchu v nemocnici v Pásme Gazy, ktorý demonštranti väčšinou pripisujú útoku izraelskej armády. To však Izrael odmieta a tvrdí, že nemocnicu zasiahla palestínska raketa.


Vo štvrtok Izrael ohlásil, že z Turecka z bezpečnostných dôvodov odvoláva svojich diplomatov. "Ide o krátkodobé opatrenie," oznámila izraelská diplomacia.

Turecko uviedlo, že jeho minister zahraničia Hakan Fidan tento týždeň rokoval s predstaviteľmi palestínskeho hnutia Hamas o oslobodení unesených ľudí, podľa ministra ale nie sú zatiaľ žiadne konkrétne výsledky. Turecké organizácie tiež vyslali humanitárnu pomoc do Pásma Gazy, ktorá je však zablokovaná na egyptskej strane hranice.

Fidan podľa agentúry Reuters kritizoval stredajšiu návštevu amerického prezidenta Joea Bidena v Izraeli. "Samozrejme, že návštevu Bidena za takýchto okolností a do istej miery z pozície schvaľovania ničenia v Gaze si história poznamenala," uviedol šéf tureckej diplomacie. "Mnohých to neprekvapí, ale vytvára to dojem, ktorý môže pre Ameriku vyústiť akokoľvek," dodal.

Izrael začal masívne bombardovanie Pásma Gazy po tom, ako ozbrojenci Hamasu 7. októbra pri prekvapivom útoku na Izrael zavraždili viac ako 1400 ľudí. Izrael tvrdí, že cieľom jeho náletov je zničiť vojenskú infraštruktúru Hamasu; civilistov vyzval pred týždňom na evakuáciu na juh pásma, kde sa však zhoršuje humanitárna kríza. Izrael totiž v odvete za útok Hamasu začal aj totálnu blokádu Pásma Gazy. Izraelské bombardovanie tohto územia menšieho ako Praha, v ktorom žijú vyše dva milióny ľudí, si podľa palestínskych úradov vyžiadalo viac ako 4100 obetí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Rusi si doma olympiádu v Paríži nepozrú.
Foto
Rusi dali najavo svoj jasný postoj k olympiáde: Po 40 rokoch sa opakuje história!
Burning asteroid moving through the Earth. Digital illustration.
Vedec NASA vyriekol desivé slová: Varovanie pred ASTEROIDOM! Môže mať obrovské následky
Close-up of hand of senior on hand of dying elderly person as sign of support during sickness
Nový liek na Alzheimerovu chorobu zmietli zo stola: Európska agentúra pre lieky vysvetľuje
Americký hudobný skladateľ Philip Glass.
Americký skladateľ pení: Prstom ukazuje na krymské divadlo! Naozaj si TOTO dovolili?
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Veľké dopravné obmedzenie na R1: Vodiči, zbystrite pozornosť! TADIAĽTO cez víkend neprejdete
Redaktorka Gabika vysokotlakovým čističom spláchla hrubú špinu v bazéne aj v stajni.
FotoVáš Tip
Gabika z Nového Času pomáhala v bratislavskej zoo: Pravda o hrošíkoch! Takáto nehoda sa môže stať návštevníkom
Fotografia zo zásahu.
Záchranná akcia na vrchole Tatier: Český tínedžer nebezpečne spadol z Rysov, na pomoc mu priletel vrtuľník
ilustračné foto
Ruská fregata zakotvila v Alžírsku: Vyzbrojená je vraždiacimi zbraňami
Z normálnej 12-ročnej dievčiny sa stala osoba, ktorá je závislá na pomoci ostatných.
Foto
Zarážajúci príbeh mladej Jessicy: Trpela záchvatmi, v nemocnici ju VYSMIALI! To, čo prišlo potom, nik nečakal
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
Rusko priznáva KRUTÚ pravdu: Situácia je katastrofálna! Ak nezakročia, hrozí...
Pláž (ilustračná fotografia).
Náhla SMRŤ na obľúbenej pláži: Žena († 45) sa už z dovolenky nevrátila
(ilustračné foto).
Ničivé plamene v Malom Šariši: Oheň napáchal poriadnu paseku! Zranil sa niekto pri požiari slamy?