Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.10.2023 17:30 | Správy | Domáce správy

Dychberúca výstava svetovej osobnosti: Tieto diela Andyho Warhola musíte vidieť!

Andy Warhol je celosvetovo známa osobnosť – americký umelec, úspešný reklamný grafik, ilustrátor, fotograf, filmový tvorca, producent i režisér so slovenskými koreňmi. Jeho život a tvorbu mapuje v rámci niekoľkých expozícií Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, ktoré zapožičalo časť svojej zbierky Galérii SPP.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Andy Warhol bol kultovou osobnosťou umenia, ako aj života 20. storočia. „Ak chcete o mne všetko vedieť, pozrite sa na povrch mojich obrazov, filmov a moju osobu: To som ja, pod nimi sa už nič neskrýva.“ Výstava venovaná jeho dielam a životu s názvom Andy Warhol je otvorená pre verejnosť do 30. novembra 2023 v bratislavskej Galérii SPP.

„Vzhľadom na to, že múzeum je najmenej do konca novembra budúceho roka v komplexnej rekonštrukcii, pokračujeme v našom projekte Warhol Tour, kde sa snažíme predstavovať osobnosť a tvorbu Andyho Warhola aj v iných mestách na Slovensku a v zahraničí. Počas októbra a novembra sme prijali pozvanie bratislavskej Galérie SPP,“ hovorí Martin Cubjak, riaditeľ Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach a kurátor výstavy.

Na výstave je prezentovaných 55 zbierkových predmetov, ako sú obrazy, fotografie či výstavné tlače. Obsahom expozície sú diela Andyho Warhola, ktoré ukazujú skôr jeho intímnejšiu pop-artovú tvorbu.

„Andy Warhol výtvarne modifikoval diela starých majstrov. Príkladom je séria jeho obrazov Poslednej večere z rokov 1984 až 1986, ktorá je interpretáciou slávneho da Vinciho obrazu. Zároveň v tejto skupine môžeme nájsť aj ďalšie obrazy krížov alebo Ježiša Krista. Tento typ diel nám ukazuje Warholovu kultovú osobnosť dejín umenia aj z iného pohľadu a poukazuje na jeho silný vnútorný svet, jeho výchovu a aj samotný pôvod,“ dodáva Martin Cubjak.

Zo známych sérií na výstave nechýbajú ani portréty Jackie Kennedyovej, séria Ladies and Gentlemen, alebo obrazy Love.

Výstava je doplnená fotografiami Warholovho dvorného fotografa a tvorcu legendárnej Silver Factory – Billyho Namea, ktoré poukazujú na atmosféru života kráľa pop-artu, na ľudí, ktorí sa v jeho blízkosti pohybovali a spoluvytvárali dejiny americkej subkultúrnej scény.

Výstava Andy Warhol je prístupná verejnosti od piatku 20. októbra do štvrtka 30. novembra 2023 v priestoroch Galérie SPP na ulici Mlynské nivy 44/c v Bratislave. Vstup je pre všetkých návštevníkov bezplatný – v pracovné dni od 11.00 do 19.00 h. a v soboty od 10.00 do 16.00 h.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Biely dom (ilustračná fotografia).
Biely dom pení: Uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy je neprijateľné, tvrdia
Foto
Ramsay po generálke s USA: Som hrdý na všetkých hráčov!
Americký prezident Joe Biden.
Joe Biden dvíha varovný prst: Hrozí, že ľudia nebudú poznať pravdu, tvrdí
(ilustračné foto).
Nemci chcú mať obranu krajiny vo vlastných rukách: V hre je obnova povinnej vojenskej služby
Inaugurácia Vladimíra Putina
Expertka na reč tela si posvietila na Putina: TAJNÉ signály! Svojím telom povedal viac ako chcel
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ
Foto
Nádherný gól Juraja Slafkovského: TAKTO zažiaril pred bratislavským publikom!
(ilustračné foto)
Strach z novej MUTÁCIE koronavírusu: Slová expertov neveštia nič dobré! Zopakuje sa história?
Problem in woman
Tento druh rakoviny predstavuje čoraz väčšie riziko: Príznaky, pri ktorých je lepšie nezaváhať