Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.10.2023 00:00 | PR články
PR článok

Riadiť letovú prevádzku môžete aj bez vysokej školy

Všetko potrebné sa naučíte v modernom Výcvikovom stredisku štátneho podniku Letové prevádzkové služby Slovenskej republiky (ďalej len „Letové prevádzkové služby SR“).

Ak Vás zaujíma letectvo a chceli by ste byť v pravidelnom kontakte s posádkami lietadiel, tak ste s vysokou pravdepodobnosťou vhodný adept na prácu riadiaceho letovej prevádzky. Že vôbec netušíte čo táto profesia obnáša a čo to vlastne znamená? Vôbec nevadí, dozviete sa to v ďalších riadkoch.

Letové prevádzkové služby SR sú za takmer každým letom lietadla, aj keď ich na palube nikde nevidíme. 24 hodín denne, 7 dní v týždni a 365 dní v roku sa starajú o to, aby lietanie vo vzdušnom priestore Slovenskej republiky bolo maximálne bezpečné, plynulé a bez zdržaní. Starajú sa o to, aby sa všetci cestujúci a posádky lietadiel dostali bezpečne tam, kam potrebujú.
Riadiaci letovej prevádzky spolu s modernými komunikačnými a navigačnými systémami dbajú na to, aby nedošlo vo vzduchu k žiadnej kolízii.

Otvoriť galériu
Zdroj: Pr článok

Predtým, ako sa však ktokoľvek stane riadiacim letovej prevádzky musí absolvovať dlhý a intenzívny výcvik. Celé to začína splnením základných kritérií a následným výberom do výcviku. Ak nemáte skončenú leteckú fakultu ani žiadne iné vzdelanie v oblasti letectva, tak nezúfajte. Na túto prácu totiž nie je potrebná vysoká škola. Stačí maturita, ovládanie slovenčiny a samozrejme angličtiny na komunikatívnej úrovni, ktorá je základným dorozumievacím jazykom v letectve. Leteckú ani navigačnú terminológiu na úvod poznať nemusíte, všetko sa naučíte počas výcviku.
Žiaci začínajú takzvaným počiatočným výcvikom. Ten sa skladá z 2 častí. Prvá je teoretická časť, ktorá trvá 3 až 4 mesiace a postupuje sa podľa osnovy schválenej Európskou úniou. Následne pokračuje takzvaný kvalifikačný výcvik na simulátore. Táto časť trvá približne pol roka. Výcvik na simulátoroch už odhalí, kto ako dokáže zvládať stres.

Otvoriť galériu
Zdroj: Pr článok

Letové prevádzkové služby SR majú moderné výcvikové stredisko, v ktorom majú žiaci k dispozícii nový moderný vežový simulátor aj moderné učebne.
Po úspešnom ukončení počiatočného výcviku, žiaci pokračujú výcvikom priamo na stanovišti, teda na svojom budúcom pracovisku.

Aj napriek tomu, že táto atraktívna a nadpriemerne ohodnotená práca nevyžaduje od uchádzačov žiadne špecifické vzdelanie, nie je pre každého. Základom je výborná krátkodobá pamäť, priestorová orientácia, komunikatívnosť či sebadisciplína. Pozitívny vzťah k letectvu je však veľkou výhodou. Dobrý riadiaci musí byť zodpovedný, vedieť zvládať stresové situácie a zachovať si pri ich riešení pokojnú hlavu. Ak si myslíte, že je to tá pravá práca pre Vás, tak neváhajte a prihláste sa do výberového konania. Všetky dôležité informácie nájdete na webstránke www.lps.sk v sekcii Kariéra.

Otvoriť galériu
Zdroj: Pr článok

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Natália precestovala rôzne kúty sveta
Foto
Dcéra exprezidenta Kisku Natália o veľkej životnej zmene: Chystá sa vstúpiť do politiky?
Lucia Hablovičová
Lucia Hablovičová žije rozprávku mimo reflektorov: Spoznáva svet!
Maďarský premiér Viktor Orbán
Telefonát Orbána a Zelenského: Na tomto sa chce Maďarsko podieľať
NAKA mala zatknúť celkovo štyri podozrivé osoby.
Chlapca (14), ktorý sa vyhrážal škole bombou, obvinili: Čo s ním bude?
(ilustračné foto)
Rozsiahly raketový útok si vyžiadal odstávku elektriny: Úrady varujú pred možnými výpadkami
K možnému koncu trénera Weissa sa vyjadril Ivan Kmotrík mladší: Čo prezradil generálny riaditeľ Slovana?
Shot of a mature man lying on his bed feeling exhausted
Deje sa vám toto v posteli? Zbystrite pozornosť: Môže ísť o prvý varovný signál infarktu
(ilustračné foto)
Polícia odhalila obrovské množstvo vodičov pod vplyvom alkoholu! Toľkoto ľudí nafúkalo v priebehu jedného týždňa
Bujaré oslavy v šatni! Obrovská radosť hráčov Látok: Malá dedinka vyhrala Prezidentský pohár
Neobyčajná záchrana: Muži si v priehrade všimli uviaznuté zviera. S týmto však nerátali
Muži si v priehrade všimli uviaznutého psíka: Keď podišli bližšie, nastalo prekvapenie! Ako mu pomohli?
Dnešní zlodeji sú veľmi kreatívni.
Zlodej našiel vynaliezavý spôsob, ako kradnúť: Bizarnosť zachytila kamera!
 Americký minister obrany Lloyd Austin
Amerika pozastavila dodávku bômb: Vážne obavy! Čo sa deje?