Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.10.2023 13:34 | Správy | Domáce správy

Čo bude so Slovákmi, ktorí uviazli v Izraeli?! Ódor o plánovaných letoch vládneho špeciálu

Vládny špeciál do Izraela sa otočí toľkokrát, koľkokrát je potrebné. Po rokovaní vlády to v súvislosti s repatriačnými letmi z Izraela, sužovaného konfliktom s palestínskymi radikálmi, uviedol predseda vlády SR Ľudovít Ódor. "Nikoho tam nenecháme," uistil.

Zároveň upozornil, že vládny špeciál je posledná možnosť, ktorá má byť využitá v núdzových situáciách, ak nie je možné iné riešenie. Vyzval preto občanov zvažujúcich ešte stále cestu do Izraela, aby tak nerobili, poukázal aj na zvýšené bezpečnostné varovanie a odporúčanie necestovať, ktoré vydalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. "Nechceli by sme repatriovať občanov len preto, že cestovali do Izraela, lebo cestovné kancelárie nezrušili zájazd," upozornil.

Ódor sa takisto vyjadril aj k činnosti štátu v prípade záchranných prác v regióne východného Slovenska postihnutého pondelkovým (9. 10.) zemetrasením. Premiér je presvedčený, že štát postupoval tak, ako mal a vyvinul maximálnu mieru súčinnosti. Skepticky sa vyjadril k okamžitej finančnej pomoci zo strany vlády. "Súvisí to so stavom verejných financií, ktorý si vyžiadal zmrazenie rezerv vlády a predsedu vlády. Preto v mojej moci nie je teraz vyčleniť okamžite finančné prostriedky, nová vláda to však môže urobiť," upozornil. Nový kabinet podľa neho štandardným spôsobom rozhodne o objeme pomoci na základe definitívneho vyčíslenia škôd.

V súvislosti s migráciou uviedol, že tranzit nelegálnych migrantov poklesol, problémom je skôr koncentrácia migrantov, ktorí zostali na Slovensku v dôsledku sprísnenej kontroly na hraniciach s okolitými štátmi. "Malé skupiny migrantov riešia v prvom rade samosprávy v súčinnosti s humanitárnymi organizáciami, pri väčších skupinách bude konať štát nad rámec zodpovednosti," informoval premiér.

Štátny tajomník Ministerstva vnútra (MV) SR Martin Královič uviedol, že po obnovení hraničných kontrol bolo 62 občanom tretích krajín odopretý vstup na územie Slovenska. Zopakoval, že migračný tlak klesá. V súvislosti s pomocou migrantom, ktorí pod holým nebom čelia zhoršeným poveternostným podmienkam, Kráľovič oznámil, že už v piatok (13. 10.) majú byť k dispozícii prvé kapacity prístrešia v bratislavských Vajnoroch, rovnako od piatka má fungovať aj záchytný bod s humanitárno-technickým zabezpečením pre migrantov v nitrianskej priemyselnej zóne.

V otázke sanácie škôd po zemetrasení Královič oznámil, že štát momentálne poskytuje do najpostihnutejších obcí celty na zakrytie striech pred nepriaznivým počasím, rovnako sa už preplácajú záchranárske práce v súvislosti s predbežným posúdením statiky. Vláda takisto požiadala komoru stavebných inžinierov, aby pomohla pri zabezpečení väčšieho počtu statikov na zasiahnutých miestach. "Rovnako by som chce vyvrátiť hoaxy, týkajúce sa možného narušenia strategických objektov zemetrasením, nie je to pravda, všetky fungujú v normálnom režime," dodal Královič.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Apríl 2024: Premiéra dokumentu o veľkolepej kariére skupiny Bon Jovi.
Jon Bon Jovi už 35 rokov ľúbi jednu ženu: Nikdy som nebol svätý, ale nebol som ani hlupák
Nákupné centrum vo Varšave zachvátil požiar.
Foto
Mimoriadna situácia vo Varšave: OBROVSKÉ nákupné centrum zachvátil požiar! Strecha sa už zrútila
Bude proti Kazachom prievan v zostave? Takto to vidia experti!
Uštrikovala si „repliku“ svojho priateľa, vrátane jeho intímnych partií.
Foto
Chýbal jej chlap, a tak si ho vyrobila: S DETAILMI sa vyhrala! Tie FOTO musíte vidieť
Podľa sivých ponožiek v športových sandáloch má Gigi asi české korene.
Foto
Aha, ako topmodelka Hadid oslavovala narodeniny: Gigi, už nemáš 15 rokov!
Bývalý tréner našich hokejistov Vůjtek: Pozrite sa, čo robí na dôchodku...
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Izrael spustil útoky v Pásme Gazy: O život prišli dvaja lekári
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Požiar rafinérie vo Volgogradskej oblasti: Čo ho spôsobilo?
Zámorskí fanúšikovia naložili Slafkovskému: V NHL by si dostal pokutu a stopku!
Veľkú cenu Eurovízie si odnáša domov švajčiarsky spevák: Jeho meno poznáte z rozprávky
Na podujatí v Bardejove sa žiakom ZŠ Ľ. Podjavorinskej darilo. Dosiahli niekoľko prvých miest.
Foto
Dvaja telocvikári vychovávajú na Luníku IX víťazov súťaží: Ich slová hovoria za všetko
Nemocnica
Dostal prasaciu obličku a po dvoch mesiacoch zomrel: Lekári si mysleli, že vydrží oveľa dlhšie