Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.10.2023 17:10 | Správy | Zahraničné správy

Rakúsko začalo prerábať Hitlerov rodný dom: Nový nápis by sa diktátorovi nepáčil

Rodný dom nacistického diktátora Adolfa Hitlera v rakúskom meste Braunau am Inn začali prestavovať na policajnú stanicu. Stavbu v pondelok oplotili robotníci a začali vykonávať potrebné merania. Ako policajná stanica by mala začať fungovať začiatkom roka 2026, píše TASR podľa agentúry AP.

Rakúska vláda dostala túto budovu, v ktorej sa v roku 1889 narodil Hitler, po dlhých právnych sporoch pod svoju správu v roku 2016. Po dlhšom zvažovaní sa dom napokon rozhodla prerobiť na policajnú stanicu s okresným riaditeľstvom, v rámci ktorej bude zriadené aj stredisko na výcvik policajtov v oblasti ľudských práv.

Zámerom prestavby budovy je okrem iného aj to, aby už nepriťahovala neonacistov a pravicových extrémistov, ktorí si z nej spravili akési pútnické miesto a roky sa pri nej stretávali. Projekt prestavby blokovali dlhoročné právne spory o vlastníctvo budovy. Rakúske ministerstvo vnútra si dom niekoľko desaťročí prenajímalo od jeho majiteľky Gerlindy Pommerovej v snahe zamedziť, aby sa pri ňom stretávali pravicoví radikáli. Viedeň jej mesačne platila približne 4800 eur a budovu poskytovala charitatívnym organizáciám. Dohoda s ňou však padla v roku 2011, keď Pommerová odmietla vykonať nevyhnutnú renováciu a nehnuteľnosť nechcela ani predať. Budova bola odvtedy prázdna.

Vláda následne v roku 2016 prijala zákon, ktorý jej umožnil dom vyvlastniť výmenou za odškodné vo výške viac ako 800.000 eur. Štát sa snažil nehnuteľnosť odkúpiť už od roku 1984, s vlastníčkou sa však nedokázal dohodnúť. Pommerová konfiškáciu tejto nehnuteľnosti označila za protiústavnú a právne ju napadla. Ústavný súd vo Viedni však vyvlastnenie domu v roku 2017 odobril a o dva roky neskôr zamietol aj Pommerovej žiadosť o vyššiu finančnú kompenzáciu.

Rakúska vláda krátko zvažovala aj zbúranie stavby. Osudom budovy sa však podrobnejšie zaoberala vládou vymenovaná komisia, pričom niektorí z expertov sa vyslovovali proti zničeniu stavby. To by totiž podľa nich vyvolalo dojem, že Rakúsko sa pokúša vymazať časť svojej minulosti. Koncom roka 2019 sa napokon vláda rozhodla dom prestavať na policajnú stanicu, čo označila za najlepšie riešenie.

Prestavba tohto domu s rozlohou 800 štvorcových metrov by mala podľa odhadov vlády stáť asi 20 miliónov eur. Dokončená by mala byť v roku 2025, pričom policajnú stanicu majú uviesť do prevádzky o rok neskôr. Pred budovou by mal aj po prestavbe zostať pamätný kameň s nápisom: "Za slobodu a demokraciu. Už nikdy viac fašizmus, to nám pripomínajú milióny mŕtvych".

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hailey je vraj už v šiestom mesiaci tehotenstva.
Foto
Miláčik žien Justin Bieber sa čoskoro stane otcom: Ako je možné, že to tak DLHO utajili?!
Vondráčková právom patrí medzi legendy československej popmusic.
FotoVáš Tip
Helena Vondráčková je radosťou celá bez seba: Po polroku som sa konečne dočkala!
Pri bombových hrozbách mohlo ísť podľa Gašpara aj Grendela o testovanie
Gašpar a Grendel v diskusii: Bombové hrozby, NAKA aj Rusko! Zaujímavé, čo sa chystá
Na svadbe v roku 2017 ešte horeli láskou.
Foto
Babiš s Monikou prekvapujú: Najskôr ROZCHOD a teraz... FOTO hovorí za všetko!
Najmenej desať osôb utrpelo zranenia krátko pred polnocou v noci na sobotu pri nehode autobusu so slovenskou poznávacou značkou na diaľnici v rakúskej spolkovej krajine Salzbursko.
Foto
Vážna nehoda slovenského autobusu! Z FOTO mrazí: Hlásia zranených
Aneta bude držať Slovákom palce spolu s jej deťmi a manželom.
Foto
Hlučná fanúšička Parišková: TENTO hokejista je pre mňa najatraktívnejší! Fíha
Tragická dopravná nehoda.
Foto
Tragická dopravná nehoda v nitrianskom kraji: Vodič († 24) na motorke zišiel z cesty
V Očovej eliminovali problémovú medvedicu, zastrelil ju Rudolf Huliak
Aktualizované
V Očovej eliminovali problémovú medvedicu: Zastrelil ju Rudolf Huliak
(ilustr. foto)
Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji: Koľko peňazí prinesie hokejový šampionát Česku?
Prečo Čechom gól neuznali, keď Nemcom áno? Chceme vysvetlenie, zúri expert!
Muž sa mal vlámať do auta v bratislavskom Ružinove, policajti pri kontrole zistili, že bol naňho súdom vydaný príkaz na dodanie do výkonu trestu odňatia slobody.
Vlámal sa do zaparkovaného auta a zaspal: Neuveríte, čo zistila polícia potom
(ilustračné foto)
Dráma na škole v Trnave: Strašné, čo študent počas vyučovania vytiahol! Zasahovala polícia