Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.09.2023 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

VIDEO: Vieme, ako vyzerá deň europoslankyne

Niektoré dni by mali mať viac ako 24 hodín. Možno si to myslí aj europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH), ale ovplyvniť čas ani ona nedokáže.

No naplánovať si a absolvovať pracovný deň tak, aby zmysluplne využila každú hodinu, to už má vo svojich rukách.

Pozrite si video nižšie.

Deň pred cestou do Európskeho parlamentu bol pre jej poslaneckú prácu jeden z kľúčových. Vystúpila na stretnutí so zástupcami opatrovateľského sektora, kde prítomných oboznámila s Európskou stratégiou v oblasti starostlivosti a vďaka jej úsiliu prijatými pozmeňovacími návrhmi. Účastníkov tiež ubezpečila, že sa bude aj naďalej intenzívne zasadzovať za zlepšovanie podmienok v sociálnej oblasti tak, aby si spoločnosť vážila hodnotnú prácu opatrovateliek, opatrovateľov a všetkých pracujúcich v tomto sektore, a aby bola aj náležite finančne ohodnotená.

Kľúčovou je potreba definovať profesiu opatrovateľa

Spoločne diskutovali o konkrétnych riešeniach, ktoré by viedli k zlepšovaniu postavenia opatrovateľov a ich ohodnotenia. Medzi nimi podčiarkli najmä potrebu nielen zákonnej definície tejto profesie a kompetencií, ale i ukotvenia ich kvalifikačného a kontinuálneho vzdelávania, zvýšenia miezd a zavedenia zdravotných bonusov.

Prioritou je kvalitné vzdelávanie vedúce ku kritickému mysleniu

Bezpečnosť detí na internete je ďalšou témou, ktorej sa europoslankyňa Miriam Lexmann dlhodobo venuje. S riaditeľkou organizácie DigiQ Andreou Cox už roky spolupracuje aj v kontexte legislatívnych aktivít na pôde Európskeho parlamentu. Hovorili aj o konkrétnej podpore a nástrojoch, ktoré pomôžu mladým ľuďom vyznať sa v spletitej sieti dezinformácií a hoaxov a zhodli sa na prioritnej potrebe kvalitného vzdelávania podporujúceho predovšetkým kritické myslenie.

Sebestačnosť v oblasti kritických surovín

Téme vzdelávania bolo venované aj stretnutie s veľvyslancom Taiwanu na Slovensku Davidom Leem. Prediskutovali spoločne možné formy spolupráce so slovenskými školami. Miriam Lexmann mu predstavila aj svoje priority v legislatíve o dostupnosti kritických surovín, keďže je spravodajkyňou tejto legislatívy a medzi jej priority patrí posilňovanie našej hospodárskej bezpečnosti a sebestačnosti v oblasti kritických surovín. Kľúčovým je znižovanie našej závislosti na totalitných režimoch, ako je napríklad Čína, ktoré vytvárajú hrozbu pre udržateľnosť a konkurencieschopnosť nášho hospodárstva, zvlášť vzhľadom na rozhodujúcu úlohu automobilového priemyslu na Slovensku.

Navrhujú presun až polovice eurofondov do správy regiónov

Europoslankyňa v ten deň vystúpila aj na tlačovej konferencii KDH, ktorá sa venovala konkrétnym riešeniam pre zlepšenie čerpania eurofondov. Východisko hnutie vidí predovšetkým v decentralizácii, teda presune až polovice objemu eurofondov do správy regiónov, ktoré ich vedia lepšie využiť.

Miriam Lexmann pritom zdôraznila, že k zlepšeniu čerpania eurofondov by mala viesť aj nulová spoluúčasť, ku ktorej sa na jej podnet vyjadrila kladne aj Európska komisia a na ťahu je naša vláda. „Neuveriteľne by nám to zlepšilo čerpanie eurofondov na projekty, ktoré sú teraz v obciach a mestách v zásuvkách pracovných stolov,“ povedala.

Podľa nej by obnos na jednu výzvu mal adekvátne zodpovedať záujmu o problematiku, pretože inak sa mrhá kapacitami na prípravu projektov, ktoré nie je možné z oklieštenej výzvy uspokojiť. Podčiarkla tiež, že výzvy musia byť zrozumiteľné a štát musí zefektívniť sprevádzanie žiadateľa od podania až po úspešné čerpanie eurofondov.

Pripomenula zároveň, že v mnohých krajinách sa o európske peniaze súťaží iba s projektovým zámerom, nie s projektovou dokumentáciou ako u nás, čo zvyšuje žiadateľom náklady na jej vypracovanie bez istoty, že sa k eurofondom dostanú. Jedným z riešení, ako zlepšiť čerpanie eurofondov na Slovensku, je aj prechod na zálohové platby a tiež úhrada paušálnych výdavkov, lebo podľa nej je dôvera jedným zo základných pilierov vo verejnej správe. Už len v susednom Česku majú úspešní žiadatelia peniaze na účte skôr, než musia hradiť prvé výdavky z projektu.

„Žiadatelia musia mať tiež istotu, že ak jeden štátny úrad vydá podporné stanovisko, druhý ho nespochybní,“ pripomenula k téme zlepšenia čerpania eurofondov na Slovensku a kritike predošlých vlád, ktoré sa pričinili o to, že naša krajina patrí v tejto oblasti k najhorším v EÚ.

Dobré srdce pre výnimočných zamestnancov v sociálnych službách

Deň ukončila europoslankyňa Miriam Lexmann na galavečere Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb SR, ktorá v ten večer udeľovala národné ceny Dobré srdce 2023 pre najlepších zamestnancov v sociálnych službách. Nominanti si prevzali ocenenia v rôznych kategóriách ako napríklad opatrovateľka, sestra, odborný pracovník, manažér, poskytovateľ, dobrovoľník či špeciálne ocenenie za výnimočný prínos pre sociálne služby.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Rusi si doma olympiádu v Paríži nepozrú.
Foto
Rusi dali najavo svoj jasný postoj k olympiáde: Po 40 rokoch sa opakuje história!
Burning asteroid moving through the Earth. Digital illustration.
Vedec NASA vyriekol desivé slová: Varovanie pred ASTEROIDOM! Môže mať obrovské následky
Close-up of hand of senior on hand of dying elderly person as sign of support during sickness
Nový liek na Alzheimerovu chorobu zmietli zo stola: Európska agentúra pre lieky vysvetľuje
Americký hudobný skladateľ Philip Glass.
Americký skladateľ pení: Prstom ukazuje na krymské divadlo! Naozaj si TOTO dovolili?
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Veľké dopravné obmedzenie na R1: Vodiči, zbystrite pozornosť! TADIAĽTO cez víkend neprejdete
Redaktorka Gabika vysokotlakovým čističom spláchla hrubú špinu v bazéne aj v stajni.
FotoVáš Tip
Gabika z Nového Času pomáhala v bratislavskej zoo: Pravda o hrošíkoch! Takáto nehoda sa môže stať návštevníkom
Fotografia zo zásahu.
Záchranná akcia na vrchole Tatier: Český tínedžer nebezpečne spadol z Rysov, na pomoc mu priletel vrtuľník
ilustračné foto
Ruská fregata zakotvila v Alžírsku: Vyzbrojená je vraždiacimi zbraňami
Z normálnej 12-ročnej dievčiny sa stala osoba, ktorá je závislá na pomoci ostatných.
Foto
Zarážajúci príbeh mladej Jessicy: Trpela záchvatmi, v nemocnici ju VYSMIALI! To, čo prišlo potom, nik nečakal
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
Rusko priznáva KRUTÚ pravdu: Situácia je katastrofálna! Ak nezakročia, hrozí...
Pláž (ilustračná fotografia).
Náhla SMRŤ na obľúbenej pláži: Žena († 45) sa už z dovolenky nevrátila
(ilustračné foto).
Ničivé plamene v Malom Šariši: Oheň napáchal poriadnu paseku! Zranil sa niekto pri požiari slamy?