Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.09.2023 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Naozaj vám politické strany chcú dobre? Rozhovor s expertom

Volebá kampaň je v plnom prúde. O kampani a o tom, ako strany lákajú voličov, sme sa porozprávali s Jurajom Draxlerom.

Ekonóm a bývalý minister školstva a vedy je zároveň tvárou iniciatívy Voľte s rozumom. Tá sa snaží o voličskú osvetu, ľudí vyzýva, aby sa riadne zamýšľali nad tým, kto tvorí stranu, ktorej chce volič dať hlas.

Otvoriť galériu

Je krátko pred voľbami, majú už voliči jasno v tom, koho by chceli voliť?

Jasná musí byť najprv ponuka samotných strán. Tam sa to teraz už začína vyhraňovať pomerne jasne. Smer-SD sa silno profiluje ako garant sociálneho štátu. Je to silná téma a pre voličov zjavne aj dôveryhodná. Po skončení vlád Mikuláša Dzurindu práve Smer zvrátil zákony, ktoré okliešťovali právomoci odborov či sociálnu pomoc.

Hlas-SD sa pre zmenu snaží ukázať tiež ako sociálna demokracia, ale v o niečo menej konzervatívnom šate. Začínajú viac zdôrazňovať všeobecnejšie hospodárske témy, menej sa venujú kultúrnym bojom. Práve súboj týchto dvoch strán asi bude pre politológov pomerne zaujímavý.

Oproti tomu Progresívne Slovensko stavilo na jasné témy príťažlivé pre mestských intelektuálov. Sú to najmä témy ako problémy sexuálnych menšín, prípadne riešenia mestského prostredia, to znamená hromadnej dopravy a podobne. Na toto asi odpovedá tiež pomerne vyhranená skupina voličov, u ktorej tieto veci rezonujú.

Otvoriť galériu

To sú tie veľké strany, z ktorých jedna bude asi zostavovať vládu. A čo tie ďalšie?

Republika je zaujímavá v tom, že teraz vyslovene stratila dych, evidentne ju prekvapili otázky na minulosť lídra. Navyše začali zmätkovať pri téme Európskej únie. Stavajú sa k nej veľmi kriticky, ale prišli na to, že voliči si v skutočnosti nemyslia, že je dnes užitočné či realistické vyhrážať sa odchodom. Na druhej strane majú svoju základňu – v regiónoch si jej predstavitelia, pôvodne ešte v šate kotlebovcov, ľudí získavali priamym kontaktom. Uvidíme, ako sa to pretaví do lojality voličov v deň volieb 30. septembra.

SaS je asi fascinujúca v tom, ako sa už niekoľko mesiacov hľadá. Neustále menia vizuál kampane, podobne sa teraz zrazu vrátili od názvu Saska k pôvodnému Sloboda a solidarita. Tiež majú svoje témy ako nízke dane alebo podpora podnikania, uvidíme, do akej miery ešte ich niekdajších voličov stále držia.

KDH je dnes do značnej miery regionálna strana, má silnú základňu v prešovskom kraji a oslovuje najmä veľmi tradičné prúdy katolíkov. To ja asi hlavná stránka ich „programu“, inak sa ani nesnažia vychádzať s nejakými špecifickými sľubmi. Ale funguje im to v tom zmysle, že majú pomerne stabilnú podporu.

Otvoriť galériu

Dostane sa do parlamentu ešte niekto ďalší?

Na hrane zvoliteľnosti sú hneď tri subjekty. Koalícia OĽaNO a priatelia je z nich asi najčitateľnejšia, v tom, že v nej ide v zásade o postavu jej lídra. Ten je síce u väčšiny obyvateľov extrémne nepopulárny, ale má určité špecifické skupiny voličov, vrátane tých z veľmi sociálne vylúčeného prostredia, ľudovo povedané, z osád. V tejto chvíli síce táto strana, presnejšie koalícia, vyzerá nezvoliteľná, ale štýl Igora Matoviča je taký, že aj na poslednú chvíľu možno bude vedieť niečím špecifickým zaujať.

Sme rodina sa v minulosti profilovala napríklad prísľubom exekučnej amnestie, okrem toho časť voličov pozitívne vníma Borisa Kollára ako človeka, ktorý je síce bohatý, ale rozdáva. Svojím spôsobom to je ich program.

Zaujímavá bude SNS. Nasadili silné tradicionalistické témy, nesnažia sa až tak oslovovať voličov konkrétnymi sľubmi ako tým, že oni sú tí silní domáci konzervatívci, na ktorých sa dá spoľahnúť v nestálom svete plnom chaosu ohľadom identít. Či to bude stačiť na parlamentné stoličky, uvidíme, zatiaľ je to tesné.

Otvoriť galériu

Ste tvárou iniciatívy Voľte zodpovedne. O čo tejto iniciatíve ide?

Snažíme sa najmä apelovať na voličov, aby pred voľbami naozaj rozmýšľali. Jednoducho treba vedieť, kto sú vlastne lídri strany, ktorú zvažujete, čo v živote dosiahli. Alebo, či by naozaj stačili na riešenie niektorých tém kľúčových pre štát. Nie sú to náročné výzvy, ale volič je často tak oslnený politickými videami či statusmi, že si zabudne klásť aj takéto jednoduché otázky. K tejto téme budeme mať osvetové videá a základné princípy toho, ako by mal rozmýšľať volič, nájdete na našom webe voltesrozumom.sk.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Soňu Vagnerovú hrá herečka Andrea Štefančíková. Kamil Mikulčík hrá hlavného vyšetrovateľa. Táňa Pauhofová ako Nikol znovu zažije mnoho nevšedných príbehov
Foto
Výnimočná Nikol: Nová postava narobila v seriáli poriadny vietor! Ryšavka ju nevie vystáť
Foto
Fitneska zavesila na sociálnu sieť staré video: Taký náklad od fanúšikov určite nečakala!
Skarlet (32) chodila na vlasy a nechty, no teraz ju stojí starostlivosť o synov vyše 2 000 eur mesačne a na seba jej neostáva nič.
FotoVáš Tip
Bojovníčka Skarlet sa stará o ťažko chorých synčekov Tomáška a Samka: Už o 5 rokov nemusia vidieť milovanú mamu!
Danko randí s o 23 rokov mladšou ženou.
Foto
Danko a jeho mladučká misska: Sylvia sa pochválila novou FOTO! Hrdličky už lásku netaja
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Na Ukrajine sa niečo chystá: Rekordný dovoz? Zapojené je do toho aj Slovensko
(ilustračné foto).
Séria zatýkaní v Británii: Niekoľko mužov obvinili! Predstavovali hrozbu pre verejnosť?
Female scientist working in the CDC laboratory.
Kartel v medicínskej laboratórnej diagnostike?! Protimonopolný úrad začal správne konanie
Annu posadili do basy za podvody, ale aj za nedostavenie sa na pojednávania.
Foto
Sklárova ex Anna bojuje o slobodu: 7 rokov basy! Čo ju dostalo za mreže?
Ilustračné foto
Divoké protesty v krajine: Ľudia sa snažia zablokovať ulice v hlavnom meste! Čo sa tam deje?
Polícia SR
Aktualizované
Na Slovenskej technickej univerzite nahlásili bombu! Prípad si prevzala NAKA
German flags waving in the wind at famous Reichstag building, seat of the German Parliament (Deutscher Bundestag), on a sunny day with blue sky and clouds, central Berlin Mitte district, Germany.
Napätá situácia v Nemecku: TÚTO stranu podozrievajú z extrémizmu! Tajné sledovanie a...
Slávne osobnosti a ich oslava Dňa matiek
Foto
Slávne osobnosti a ich oslava Dňa matiek: Toto sú naše mamičky! Sledujte tú podobu