Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.09.2023 22:17 | Správy | Zahraničné správy

Premýšľali ste, čo sa deje počas horúčav hlboko v oceáne? Budete prekvapení: Situácia je vážna

Krátke obdobia abnormálne vysokých teplôt vody v oceáne, takzvané morské horúčavy, môžu v hlbokej vode trvať dlhšie a byť intenzívnejšie, čo môže ohroziť druhy citlivé na teplotu vody. Vyplýva to z pondelkového vyhlásenia vedcov, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Oceány pohltili 90 percent zvyškového tepla vyprodukovaného ľudskou činnosťou od začiatku priemyselnej revolúcie, teda približne od 60. rokov 18. storočia.

Postupujúca zmena klímy spôsobuje, že morské horúčavy sú nielen intenzívnejšie, ale aj častejšie. Negatívne môžu ovplyvniť najmä druhy, ktoré neznesiteľne teplú vodu nedokážu opustiť. Týka sa to napríklad Veľkej koralovej bariéry juhovýchodne od Austrálie či chaluhových lesov v severovýchodnej časti Tichého oceána.

Eliza Fragkopulosová z Centra morského výskumu Univerzity v Algarve v Portugalsku je hlavnou autorkou štúdie publikovanej v odbornom žurnále Nature Climate Change, ktorá si stanovila za cieľ zistiť, ako vlny horúčav nad hladinou ovplyvňujú svet pod ňou.

"Vlny morských horúčav a ich účinky sme väčšinou skúmali na hladine oceánov, o ich vplyve na oceánske hlbiny sme nevedeli takmer nič," uviedla pre AFP.

Vedci pomocou pozorovaní na mieste a použitím modelov skúmali vlny horúčav po celom svete od roku 1993 do roku 2019 a do štúdie zahrnuli aj údaje až do hĺbky 2000 metrov pod hladinou. Zistili, že vlny horúčav sa najintenzívnejšie prejavujú v hĺbkach 50 až 200 metrov pod hladinou, v niektorých prípadoch sa prejavovali až o 19 percent intenzívnejšie ako nad hladinou. Štúdia zároveň ukázala, že s rastúcou hĺbkou narastalo aj trvanie morskej vlny horúčav. Zvýšenie teploty vody v niektorých prípadoch pretrvalo ešte dva roky po tom, ako sa teploty nad hladinou vrátili na pôvodné hodnoty.

Iná štúdia zverejnená v auguste v časopise Nature uvádza, že niektoré morské tvory dokážu znášať teplo lepšie než ostatné. Vlny morských horúčav nemajú podľa štúdie na počet morských rýb výraznejší vplyv. Fragkopulosová však poznamenala, že vplyvy na turizmus a rybolov, ale aj biodiverzitu by si vyžadovali lepší monitoring a ďalší výskum.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Vo Veľkom Krtíši sa dialo slávnostné oceňovanie: Oceňovaní boli hasiči!
Foto
Totálny výbuch Juraja Slafkovského: Takéto slová by nechcel nikto počuť!
Foto
Česká expertka si rýpla do Slafkovského: Riešite ho, akoby neexistovali iní hráči!
Medzi bratmi Harrym a Williamom vládnu napäté vzťahy.
Karol zasadil Harrymu ďalšiu ranu: To, čo William dostal od kráľa, brat ťažko predýcha
Foto
Hnev slovenských hráčov po prehre s Nemeckom, Hudáček: Takýto zápas už nemôžeme odohrať!
Ilustračné foto
Afganistan zasiahli ničivé záplavy: Hlásia desiatky obetí, počet môže ešte narásť
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Ako dopadlo hlasovanie OSN o posilnení Palestíny? Za toto hlasovalo Slovensko!
Americký prezident Joe Biden
Správa, ktorú potrebujú ako soľ: Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu
Na Harryho tvári bolo vidieť, že ho prítomnosť jeho rodiny veľmi teší.
Foto
Harry sa dočkal vrúcnych OBJATÍ od členov rodiny! Nedalo sa prehliadnuť, kto princa NEPODPORIL
Foto
Veľká dráma na úvod MS: Slováci siahali po obrate, no nevyšlo to!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje: Časť Slovenska bude kontrolovať teplomer! Prídeme o úrodu?
Chutný obed uvaríte aj z niektorých polotovarov.
TOP 100 múčnych špecialít: Pozrite sa, ako obstáli bryndzové halušky! Predbehli sme našich susedov?