Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.09.2023 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Alko i nealko kupujeme aj online: Čím si pripíjajú Slováci?

Založenie vlastného biznisu je pre mnohých spôsobom, ako sa osamostatniť a pracovať na vlastných snoch. Práve to chcel docieliť aj Vlado Strenk, ktorý koncom roka 2019 zvažoval rôzne možnosti.

Napokon založil e-shop s nápojmi a Slovákov naučil, že aj alko či nealko si možno kúpiť online.

Vladovi pri rozhodovaní sa pomohli predchádzajúce skúsenosti s vybudovaním a so spravovaním e-shopu. Tie chcel využiť aj pri svojom podnikaní. Ostávalo už len vymyslieť, na čo sa bude orientovať. Nakoniec sa rozhodol pre nápoje a založil e-shop Dobrepitie.sk.

„Ľudia vždy pili a piť budú, či ide o alko, alebo nealko. To bola pre nás aspoň malá istota,“ vysvetľuje. Podnikať začínal popri inej práci, a tak boli začiatky pomalšie. Problémom bol aj výrazne limitovaný rozpočet na reklamu. „A bez nej ste v e-commerce takmer stratení,“ vysvetľuje Vlado.

Úvodné nakopnutie

Už v úvode sa však dokázal vynájsť. Vlado vo svojom e-shope ponúkal nielen alkohol, ale aj veľa nealko drinkov, soft drinkov či pochutín. Tento fakt využil aj na predaj na Amazone.

„To malo prekvapivo úspech a čísla začínali postupne stúpať. Niekedy sme mali dokonca dom plný tovaru. A potom prišla pandémia,“ spomína Vlado. Obdobie koronavírusu bolo pre e-shopy veľkým nakopnutím a aj vo Vladovom online obchode vyleteli čísla nahor.

„Predávalo sa hádam všetko. Po čase začal byť dokonca skôr problém tovar zháňať ako ho predávať.“ Slováci sa tak postupne naučili, že nápoje môžu kupovať aj online a okrem cien je výhodou aj to, že nemusia nosiť ťažké fľaše z obchodu. Vďaka tomu, že sa e-shop rozbehol, mohol Vlado navyše investovať do reklamy. O jeho e-shope sa tak dozvedalo čoraz viac ľudí. Vďaka tomu neskôr otvoril aj prvú predajňu v Senci.

Otvoriť galériu

Čím si pripíjame?

„Čo sa týka chutí Slovákov, momentálne žijeme už niekoľko rokov v rumovej dobe. A tá zrejme ešte potrvá. Vo svete sa však už pomaly začína hovoriť o stúpajúcom záujme o tequilu, takže uvidíme, kam sa chute v najbližšom čase pohnú,“ hovorí Vlado.

Okrem rumu mali Slováci v lete záujem aj o drinky, do ktorých neodmysliteľne patrí aj gin. Ten sa lepšie predáva práve počas teplých mesiacov. Obľubujeme však aj soft drinky, prosecco a nealko.

Naopak, počas chladnejších mesiacov sú obľúbenejšie rôzne druhy whisky a koňaky, ktoré zahrejú. Neustále sa však objavujú aj nové produkty, takže núdza nie je ani o novinky, ktoré v e-shope pravidelne pribúdajú. „Nejde len o alkoholické nápoje, napredujú všetky kategórie.“

Bezpečne a rýchlo až domov

Samozrejmosťou je, že na predaj alkoholu prostredníctvom e-shopu potrebujete mať špeciálne povolenie a ste limitovaní lokálnym trhom.

„Kvôli spotrebnej dani alkohol ponúkame len v e-shope len na Slovensku. Našťastie povolenie nie je také náročné vybaviť, a preto sme mohli hladko začať podnikať,“ spomína Vlado.

Väčšou výzvou pre nich bola preprava nápojov k zákazníkovi. Keďže ide o krehký tovar, museli nájsť spôsob balenia, ktorý by bol časovo i finančne rozumným riešením a vďaka ktorému by sa tovar nepoškodil. 
„Materiál na balenie, rôzne výplne a bublinkové fólie predstavujú dosť výraznú položku v našich nákladoch. Pri niektorých typoch fliaš nám chvíľu trvalo, kým sme našli ten pravý spôsob balenia.“

Spoľahlivá platforma na podnikanie

E-shop Dobrepitie.sk pôvodne Vlado vytvoril na platforme WordPress, no fungovala, len kým bola návštevnosť nízka a neponúkali veľa produktov. Čím vyššie boli čísla, tým horšie e-shop fungoval.

„Keď sme sa obzerali po inom riešení, tak som ako najflexibilnejší a najrýchlejší vyhodnotil Shoptet. Zároveň ide aj o cenovo priaznivé riešenie obsahujúce množstvo rôznych doplnkov, ktoré sa dajú postupne pridávať podľa potreby,“ vysvetľuje Vlado.

Okrem rýchlosti zvláda aktuálne e-shop aj väčšie množstvo objednávok a všetky úpravy sú veľmi jednoduché a intuitívne. „Využívame takisto rôzne doplnky, napríklad prepojenie na ekonomický softvér, platobné brány či cenové porovnávače. Začali sme využívať aj prepojenie na dopravcov, čo nám šetrí čas.“

Tak ako ďalším tisíckam e-shoperov, aj Vladovi pomáha Shoptet rozvíjať podnikanie. Vlastný online obchod si vďaka nemu môžete otvoriť už za 13 eur mesačne, alebo dokonca zadarmo. Nepotrebujete ani programátora, e-shop si dokážete nastaviť sami v priebehu pár dní. Aj preto je dnes Shoptet najpopulárnejším riešením v oblasti e-shopov na prenájom v Česku aj na Slovensku.

VIAC O E-SHOPE NA SHOPTETE

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fitneska zavesila na sociálnu sieť staré video: Taký náklad od fanúšikov určite nečakala!
Skarlet (32) chodila na vlasy a nechty, no teraz ju stojí starostlivosť o synov vyše 2 000 eur mesačne a na seba jej neostáva nič.
FotoVáš Tip
Bojovníčka Skarlet sa stará o ťažko chorých synčekov Tomáška a Samka: Už o 5 rokov nemusia vidieť milovanú mamu!
Danko randí s o 23 rokov mladšou ženou.
Foto
Danko a jeho mladučká misska: Sylvia sa pochválila novou FOTO! Hrdličky už lásku netaja
Annu posadili do basy za podvody, ale aj za nedostavenie sa na pojednávania.
Foto
Sklárova ex Anna bojuje o slobodu: 7 rokov basy! Čo ju dostalo za mreže?
Ilustračné foto
Divoké protesty v krajine: Ľudia sa snažia zablokovať ulice v hlavnom meste! Čo sa tam deje?
Polícia SR
Aktualizované
Na Slovenskej technickej univerzite nahlásili bombu! Prípad si prevzala NAKA
German flags waving in the wind at famous Reichstag building, seat of the German Parliament (Deutscher Bundestag), on a sunny day with blue sky and clouds, central Berlin Mitte district, Germany.
Napätá situácia v Nemecku: TÚTO stranu podozrievajú z extrémizmu! Tajné sledovanie a...
Slávne osobnosti a ich oslava Dňa matiek
Foto
Slávne osobnosti a ich oslava Dňa matiek: Toto sú naše mamičky! Sledujte tú podobu
U nás sú pre cudzincov strašiakom najmä pády a skloňovanie.
Kedy používame dopad a kedy dosah? Všetko záleží od kontextu: Takto si to zapamätáte!
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un.
Začína sa KĽDR vyhrážať Európe? Rázne slová ministerstva! Hovorí o prijatí opatrení
Matúš Kolárovský, Veronika Nízlová.
Foto
Emotívne VYZNANIE Kolárovského Nízlovej: Mladík venoval speváčke nečakane silné slová
Foto
Marek Hamšík prišiel o zápas s Kazachstanom: Svoje prvé MS sledoval v aute!