Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.08.2023 22:42 | Správy | Zahraničné správy

Z Charkovskej oblasti sa ozývajú výbuchy: Požiar a mŕtvi! Zelenskyj hovorí o vojnovom zločine

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu informoval, že riadená strela vystrelená z pozícií ruskej armády zasiahla aj transfúznu stanicu v meste Kupiansk v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Podľa Zelenského "sú tam mŕtvi a zranení" a "záchranári likvidujú požiar". Informovali agentúra AFP a britská stanica BBC.

Ukrajinský prezident dodal: "Už len tento jeden vojnový zločin vypovedá o ruskej agresii všetko." K tomuto útoku došlo krátko po tom, ako Zelenskyj informoval, že ruské rakety zasiahli objekt ukrajinskej firmy Motor Sič - jednej z viacerých spoločností, ktoré ukrajinská vláda po invázii ruskej armády zrekvirovala.

Spoločnosť Motor Sič vyrábala motory pre rôzne vrtuľníky radu Mi, ktoré v minulosti kupovalo aj Rusko. Okrem toho vyrábala aj motory pre lietadlá IL, AN a iné. Zasiahnutý výrobný objekt Motor Sič sa nachádza neďaleko mesta Chmeľnyckyj na západnej Ukrajine, približne 300 kilometrov juhozápadne od Kyjeva.

Chmeľnycká oblasť je od línie frontu vzdialená stovky kilometrov. Na jej území sa nachádza aj významná ukrajinská letecká základňa. V posledných mesiacoch bola táto oblasť pravidelne terčom ruských útokov.

Ako uviedla stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), ruské provojnové kanály na platforme Telegram tvrdia, že v Chmeľnyckom okrese bolo v sobotu napadnuté letisko Starokosťantyniv, ktoré bolo pred vojnou rozpútanou Ruskom zmodernizované podľa štandardov NATO.

Na tomto letisku sa údajne nachádzajú bombardéry Su-24M schopné niesť britské rakety Storm Shadow - rakety s najdlhším doletom, ktoré používa ukrajinská armáda. Podľa ukrajinského letectva bolo v sobotu večer na západnú časť Ukrajiny odpálených viacero hypersonických balistických rakiet Kinžal, a to zo západoruskej Tambovskej oblasti.

Z Chmeľnyckej oblasti bolo následne hlásených viacero výbuchov. Ukrajinské letectvo zaznamenalo aj odpálenie strely aj z územia Bieloruska, informuje CNN. Explózie boli v sobotu hlásené i zo Záporožskej oblasti, kde v dôsledku ruského raketového útoku došlo k požiaru v areáli na predmestí oblastnej metropoly Záporožie.

Pred sobotňajším útokom Rusko avizovalo rýchlu odvetu za piatkový útok na ruské vojenské lode na čiernomorskej základni Novorossijsk. Ukrajincom sa pri ňom údajne podarilo vážne poškodiť výsadkovú loď ruskej čiernomorskej flotily.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovensko - Kazachstan ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Viete, čo robiť, keď stretnete medveďa? Tieto veci by ste si mali všímať
Bývalá svetová jednotka zvádza ťažký boj: Mám rakovinu, môže za to tenis!
Jasmina priznala, že k hokeju trošku privoňal aj jej syn Sanel.
Foto
Hokeju a našim chlapcom fandí aj Jasmina, no jedno ju mrzí: TRPKÝ odkaz Slovákom!
Na snímke poskytnutej NASA je slnečná erupcia, ako je vidieť na jasnom záblesku v pravom dolnom rohu, ktorú 9. mája 2024 zachytilo observatórium NASA Solar Dynamics Observatory.
Foto
Slnko ukazuje svoju silu: Ďalšia geomagnetická búrka! Pripravte sa na divadlo na nebi, kedy to príde?
(ilustračné foto)
Porušenie moratória či volebnej kampane: Ministerstvo eviduje viacero podnetov
Bazilika sv. Mikuláša v Trnave.
Váš Tip
Mimoriadne vzácny objav v Trnave: Pri oprave fasády baziliky sv. Mikuláša objavili takýto artefakt!
Apríl 2024: Premiéra dokumentu o veľkolepej kariére skupiny Bon Jovi.
Jon Bon Jovi už 35 rokov ľúbi jednu ženu: Nikdy som nebol svätý, ale nebol som ani hlupák
Close-up of senior woman's hands holding her walking sticks. Selective focus on hands and sticks.
V domovoch dôchodcov testovali novú aplikáciu: Slúžiť má na odhalenie porúch kognície
Bude proti Kazachom prievan v zostave? Takto to vidia experti!
Podľa sivých ponožiek v športových sandáloch má Gigi asi české korene.
Foto
Aha, ako topmodelka Hadid oslavovala narodeniny: Gigi, už nemáš 15 rokov!
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Odvolávanie dvoch ministeriek sa blíži: Ako dopadnú opozičné návrhy?