Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.07.2023 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Prekážajú vám dioptrické okuliare pri športe? Existuje jednoduché riešenie

Aké veľké obmedzenie predstavujú dioptrické okuliare, vie každý športovec. Ak sa však nechcete vzdať svojich obľúbených aktivít, čítajte ďalej.

Hoci sa hovorí, že na všetko sa dá zvyknúť, pri okuliaroch to tak úplne neplatí. Niektoré športy s nimi jednoducho nie je možné vykonávať a aj kontaktné šošovky majú svoje obmedzenia. Máme však riešenie, ako tieto problémy vyriešiť.

Dioptrické okuliare – nebezpečné nielen pri kontaktných športoch

V súvislosti so športom je prioritou bezpečnosť. Klasické dioptrické okuliare nie sú vhodné pre mnoho športových aktivít. Okrem individuálnych kontaktných športov, ako je napríklad karate, box alebo džudo, nie je možné športovať s okuliarmi, ani pri určitých kolektívnych športoch. Ak sa teda nechcete vzdať hokeja, futbalu, hádzanej, basketbalu alebo volejbalu, budete musieť investovať do špeciálnych športových okuliarov. Inou možnosťou je použitie kontaktných šošoviek. Treba však mať na pamäti, že počas aktivity sa aj tieto môžu posunúť alebo vypadnúť. Ak sa tak stane, a nemáte náhradné, došportovali ste. Mimochodom, kontaktné šošovky nie sú najvhodnejšie pre plážový futbal ani plážový volejbal.

Otvoriť galériu
Zdroj: iClinic

Stratené či poškodené okuliare v momente nenahradíte

Jedným z najčastejších problémov spojených s dioptrickými okuliarmi je, že ich nie je možné ihneď nahradiť. Takmer každý majiteľ dioptrických okuliarov sa už stretol so situáciou, že ich zabudol niekde, stratil alebo poškodil. Väčšina z nás náhradné okuliare so sebou nenosí.

V tomto prípade môžu byť kontaktné šošovky vhodnejšou alternatívou. Ich nahradenie je relatívne rýchle. Aj keď nemáte náhradné šošovky pri sebe, môžete si rýchlo zbehnúť do najbližšej optiky a kúpiť si nové balenie. Treba však mať na pamäti, že aj kontaktné šošovky majú svoje obmedzenia, pokiaľ ide o športové aktivity.

Voda je nepriateľom nielen okuliarov, ale aj šošoviek

Užívať si naplno letnú dovolenku, blázniť sa s deťmi vo vode či vyskúšať vodné lyže alebo vodný skúter sa neodporúča nielen s dioptrickými okuliarmi, ale ani s kontaktnými šošovkami. Avšak, ak si chcete aspoň čiastočne ochrániť svoje oči, môžete počas pobytu vo vode používať plavecké alebo potápačské okuliare. V opačnom prípade sa musíte pripraviť na výrazné obmedzenia. Ak sa vydáte do vody bez korekčných pomôcok, vaša orientácia sa zhorší, čo môže byť najmä pre starších ľudí nebezpečné. Ak vojdete do mora bez okuliarov či šošoviek s deťmi a trpíte krátkozrakosťou, dajte si pozor, aby ste ich mali stále pri sebe. Ak sa vzdialia o viac ako 5 metrov, môže byť problém na ne dohliadnuť.

Otvoriť galériu
Zdroj: iClinic

Beh má pozitívne účinky aj na psychiku. So zlým zrakom sa o ne pripravujete

Na záver sme si ponechali jednu z najobľúbenejších športových aktivít – beh. To isté však platí aj pre bicyklovanie a korčuľovanie na kolieskových korčuliach. Okrem zlepšovania a udržiavania fyzickej kondície majú tieto športy pozitívny vplyv aj na našu psychiku. A možno by ste neverili, aj na zrak. V prírode sa totiž nachádza množstvo podnetov, ktoré nás nútia zaostrovať na diaľku. Tým vyvažujeme zaostrovanie na blízko, ktoré je veľkým problémov najmä v súčasnosti. Dlhé hodiny strávené v sedavom zamestnaní a pred obrazovkou počítača majú negatívny vplyv na náš zrak. Športovanie v prírode nám zároveň pomáha zbaviť sa stresu a odstraňovať napätie. Avšak s dioptrickými okuliarmi nie je beh až taký pohodlný a bez nich nedokážeme plne vnímať všetko, čo nám príroda ponúka. A to je skutočne škoda, nemyslíte?

Otvoriť galériu
Zdroj: iClinic

Dioptrických okuliarov a kontaktných šošoviek sa viete zbaviť. Raz a navždy

Aby ste sa zbavili dioptrických okuliarov a kontaktných šošoviek, stačí jediné – mať kvalitný zrak. Takouto odpoveďou sme vám teraz asi príliš nepomohli, však? Samozrejme, má to aj pokračovanie. Ostrosť zraku vám totižto dokáže vrátiť laserová operácia očí.

Prešiel vám práve po chrbte mráz, keď ste si predstavili, že niekto bude operovať jeden z najcitlivejších orgánov v tele? Obavy z operácie očí sú však úplne zbytočné. Laserové operácie očí patria medzi najbezpečnejšie zákroky, aké existujú. Napríklad v očnej klinike iClinic vykonávajú najmodernejšie metódy, ktoré sú bezbolestné, rýchle a majú minimálne riziko pooperačných komplikácií pre pacienta. To je možné vďaka využitiu najmodernejších femtolaserov, ktoré sú maximálne presné a šetrné k očiam.

V súčasnosti sa pri korekcii zraku na rohovke využívajú revolučné metódy, ako je ReLEx SMILE 3D a CLEAR, ktoré využívajú špeciálny typ lasera. Oproti starším metódam tieto nové metódy neporušujú povrch rohovky, nakoľko zrakovú vadu odstránia zákrokom v jej vnútri. Ide teda o hĺbkové metódy, ktoré sú oveľa pohodlnejšie pre oko než povrchové metódy. Výsledkom je okamžitý „wow“ efekt zlepšeného videnia a veľmi rýchla rekonvalescencia. Do práce a k bežným činnostiam sa pacient vracia spravidla už na druhý deň po operácii.

Ďalšou metódou korekcie zrakových chýb je výmena vlastnej šošovky za umelú. Tento zákrok sa bežne vykonáva po štyridsiatke, keď sa začína prejavovať presbyopia. V tomto prípade odporúčame femtolaserovú operáciu FEMTO Z-Prelex, pri ktorej laser nahrádza skalpely či iné ostré operačné nástroje. S použitím nových trifokálnych šošoviek sa pacient trvalo zbavuje nielen presbyopie, ale aj krátkozrakosti a ďalekozrakosti. Zároveň si zabezpečí jedinú stopercentnú prevenciu pred vznikom šedého zákalu, nakoľko ten sa na umelej šošovke nevytvorí.

Prekážajú vám dioptrické okuliare pri športe? Existuje jednoduché riešenie

Bezbolestná laserová operácia očí v lete so špeciálnou 1000 € zľavou

Čo môže byť krajšie, ako si užívať voľno bez obmedzení v podobe okuliarov či šošoviek? Ideálny čas na absolvovanie laserovej operácie očí je preto práve pred dovolenkou, cestovaním alebo počas prázdnin. Rozhodnite sa ešte dnes a v očnej klinike iClinic získate mimoriadnu 1000 € zľavu na bezbolestnú laserovú operáciu očí. Jedinou podmienkou je zaslanie nezáväzného kontaktného formulára s heslom. Ak budete vhodný adept na podstúpenie zákroku, získate ho so zľavou. Viac informácií, ako aj heslo nájdete priamo na kampaňovej podstránke Operácie očí nezdražujeme. Zlacňujeme pre prvých 1000 z vás.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Rusi si doma olympiádu v Paríži nepozrú.
Foto
Rusi dali najavo svoj jasný postoj k olympiáde: Po 40 rokoch sa opakuje história!
Burning asteroid moving through the Earth. Digital illustration.
Vedec NASA vyriekol desivé slová: Varovanie pred ASTEROIDOM! Môže mať obrovské následky
Close-up of hand of senior on hand of dying elderly person as sign of support during sickness
Nový liek na Alzheimerovu chorobu zmietli zo stola: Európska agentúra pre lieky vysvetľuje
Americký hudobný skladateľ Philip Glass.
Americký skladateľ pení: Prstom ukazuje na krymské divadlo! Naozaj si TOTO dovolili?
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Veľké dopravné obmedzenie na R1: Vodiči, zbystrite pozornosť! TADIAĽTO cez víkend neprejdete
Redaktorka Gabika vysokotlakovým čističom spláchla hrubú špinu v bazéne aj v stajni.
FotoVáš Tip
Gabika z Nového Času pomáhala v bratislavskej zoo: Pravda o hrošíkoch! Takáto nehoda sa môže stať návštevníkom
Fotografia zo zásahu.
Záchranná akcia na vrchole Tatier: Český tínedžer nebezpečne spadol z Rysov, na pomoc mu priletel vrtuľník
ilustračné foto
Ruská fregata zakotvila v Alžírsku: Vyzbrojená je vraždiacimi zbraňami
Z normálnej 12-ročnej dievčiny sa stala osoba, ktorá je závislá na pomoci ostatných.
Foto
Zarážajúci príbeh mladej Jessicy: Trpela záchvatmi, v nemocnici ju VYSMIALI! To, čo prišlo potom, nik nečakal
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
Rusko priznáva KRUTÚ pravdu: Situácia je katastrofálna! Ak nezakročia, hrozí...
Pláž (ilustračná fotografia).
Náhla SMRŤ na obľúbenej pláži: Žena († 45) sa už z dovolenky nevrátila
(ilustračné foto).
Ničivé plamene v Malom Šariši: Oheň napáchal poriadnu paseku! Zranil sa niekto pri požiari slamy?