Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.07.2023 16:21 | Správy | Domáce správy

Sudca odmietol obžalobu na oligarchu Miroslava Výboha: Vážny dôvod! Čo prezradili jeho obhajcovia?

Úrad špeciálnej prokuratúry potvrdil, že sudca Špecializovaného trestného súdu Michal Truban odmietol ich obžalobu na podnikateľa Miroslava V. Zároveň v stanovisku potvrdili, že proti rozhodnutiu podali sťažnosť na Najvyšší súd SR.

„Vo veci obžaloby na obvineného Miroslava Výboha bolo pôvodným zákonným sudcom Jozefom Šutkom nariadené hlavné pojednávanie, keďže prišiel k záveru, že prípravné konanie bolo vykonané zákonným spôsobom. Po preložení tohto sudcu na Najvyšší súd SR bola uvedená trestná vec pridelená sudcovi Michalovi Trubanovi. Obdobne ako v korupčnej trestnej veci obvinených Dušana Kováčika a Petra Kažimíra, tento sudca rozhodol neprávoplatne o odmietnutí obžaloby," uviedla špeciálna prokuratúra. Zároveň pripomenula, že vo veci Dušana Kováčika a Petra Kažimíra už prebieha hlavné pojednávanie po zrušení rozhodnutia samosudcu Najvyšším súdom SR.

Podľa stanoviska obhajcov Miroslava Výboha zákonný sudca odmietol obžalobu a vrátil vec prokurátorovi, „nakoľko zistil závažné procesné chyby, najmä porušenie práva na obhajobu" vyšetrovateľkou Národnej kriminálnej agentúry Monikou Barčákovou a prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry Ondrejom Repom. „V intenciách vyššie uvedeného tak súd prijal záver, že nedoručenie obvinenia obvinenému, nevykonanie jeho výsluchu a vydanie Príkazu na zatknutie, Európskeho zatýkacieho rozkazu, ako aj Medzinárodného zatýkacieho rozkazu na základe návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry bez toho, aby na to boli splnené zákonné podmienky, predstavovali závažné procesné pochybenia majúce za následok porušenie práva obvineného na obhajobu," zdôraznili obhajcovia.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal ešte v novembri 2021 na podnikateľa obžalobu pre obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku. Miroslava Výboha vyčlenila polícia v rámci vyšetrovania kauzy označenej ako Mýtnik III na samostatné konanie. Podnikateľ sa totiž podľa medializovaných informácií nachádzal v Dubaji. Jeho obhajca Ladislav Smejkal ešte v decembri 2021 odmietol, že by sa obžalovaný vyhýbal trestnému konaniu. Neskôr obžalovaný súdu oznámil, že sa chce zúčastniť na hlavnom pojednávaní. Súd z tohto dôvodu v júni 2022 odvolal príkaz na zatknutie, ako aj európsky a medzinárodný zatýkací rozkaz na Miroslava Výboha.

Záležitosť sa týka úplatku 150-tisíc eur, ktorý si podnikateľ údajne vypýtal od šéfa finančnej správy Františka Imreczeho sa podnikateľa Michala Suchobu. Protihodnotou zaň bola podľa orgánov činných v trestnom konaní podpora legislatívneho procesu a jeho sfinalizovanie v súvislosti so zavedením projektu virtuálnej registračnej pokladnice.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bratia sú rozhádaní a Harry (vľavo) navštevuje domovinu len vtedy, keď musí.
Foto
Kráľ Karol III. spravil to, na čo jeho synovia čakali: Harry pukne od závisti!
Švédsky premiér Ulf Kristersson.
Toto Putin určite dosiahnuť nechcel: Švédsky premiér to povedal na plné ústa
Módna návrhárka za svojím najlepším priateľom smúti.
FotoVáš Tip
Módna návrhárka Rebecca Justh predvádza na pláži v bikinách postavu bohyne: Neuveríte, že už má 67 rokov!
Na hrobe politika Wolfganga Schäubleho niekto vykopal jamu.
Desivý nález pri hrobe exministra Schäubleho: Ľudia sú zhrození, rieši to polícia
Na snímke maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó.
Maďarský minister Szijjártó: Európa má v tejto oblasti vážny problém!
Siljanovská-Davkovová je nacionalistka a vo svojom prvom príhovore pri nástupe do úradu hlavy štátu nepoužila celý názov "Severné Macedónsko".
Nová prezidentka Severného Macedónska to prepískla: Veľká kritika z Grécka!
(ilustračné foto)
Mama podľa horoskopu: Ktoré znamenie vychová drzých faganov a kto nadaných géniov?!
Sabbatini ukončila právnickú univerzitu.
Foto
Kollárova mamička Sabbati sa dočkala veľkého úspechu: Nemôžem uveriť, že sa toto deje!
Na archívnej snímke z 22. novembra 2021 vtedajšia nemecká kancelárka Angela Merkelová.
Knižné memoáre Merkelovej vyjdú už v tomto roku: Čo všetko sa v nich dozviete?!
Traktor zrazil pri Moravskom Svätom Jáne cyklistu.
Traktor zrazil neďaleko obce cyklistu: Odviezť ho musel vrtuľník! Polícia má pre občanov výzvu
Unikli vojenské plány Nemecku, ako sa mali údajne pripravovať na možnú vojnu s Putinom.
Uniknuté plány Nemecka?! TAKTO by sa mali pripravovať na vojnu NATO s Putinom
Tlačová konferencia predsedu SNS Andreja Danka vo Zvolene.
SNS reaguje na zmeny pri dani zo sladených nealkoholických nápojov: Zdôraznila, komu to pomôže najviac