Tento nezvyčajný proces vyvinul farmár v roku 1888 na rozloženie tiel zvierat na hnojivo. Neskôr si ho osvojili laboratóriá na likvidáciu kontaminovaných tiel živočíchov. Prvým americkým štátom, ktorý legalizoval tento proces rozkladu pre ľudské telá, bola Minnesota v roku 2003. V súčasnosti je akvamácia legálna v ďalších dvadsiatich amerických štátoch. Arizona, New Jersey, New York, Severná Karolína, Ohio, Pennsylvánia a Texas sú ešte len v procese jej legalizácie. Kremáciou vodou sa zaoberá i americká spoločnosť Bio-Response Solutions.
Podľa nej tento proces rozkladu tela spotrebuje až o 90 percent menej energie ako pri jeho spopolnení. Do ovzdušia sa tak nedostávajú žiadne škodlivé skleníkové plyny. Pri akvamácii sa pozostatky jednoducho uložia do nádrže z nehrdzavejúcej ocele, naplnenej na 95 percent vodou a na 5 percent hydroxidom draselným. Následne sa nádoba zahreje na teplotu približne 150 °C. Proces skvapalní všetko až na kosti do šiestich hodín. Kostra sa usuší v peci a následne zomelie na prach, ktorý je v urne odovzdaný rodine. Cena takejto kremácie stojí zhruba 2 800 eur v porovnaní s priemerným pohrebom, ktorý sa v USA môže vyšplhať na 7 400 eur a viac.