Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.07.2023 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Zdravotné funkcie smart hodiniek, ktoré zachraňujú životy

Smart hodinky dávno nie sú len štýlový doplnok na ruku. Výrobcovia sa každoročne predbiehajú v zdokonaľovaní smart hodiniek a prinášajú stále nové funkcie.

Dnes sú to sofistikované zariadenia, ktoré nám pomáhajú sledovať a zlepšovať naše zdravie. A dokonca nám môžu zachrániť život!

Smart hodinky boli pôvodne vyvinuté pre zobrazovanie informácií z nášho smartfónu. V súčasnosti sú vybavené senzormi, ktoré v reálnom čase vyhodnocujú dáta o našom zdravotnom stave. Nedosahujú ešte prednosti sofistikovaných zdravotných prístrojov, ale vďaka množstvu dát a strojovému učeniu, majú predpoklad v budúcnosti odhaľovať aj závažnejšie ochorenia.

V článku sa pozrieme na tie najzaujímavejšie funkcie súčasných inteligentných hodiniek, ktoré nám pomôžu so sledovaním toho najcennejšieho čo máme, nášho zdravia.

Monitorovanie krvného tlaku

Vysoký krvný tlak môže spôsobiť viacero zdravotných problémov vrátane infarktu, mozgovej príhody alebo ochorenia obličiek či zvýšiť riziko demencie. Príznaky hypertenzie nie sú do plného rozvinutia choroby bolestivé, a preto sa nazýva aj „tichý zabijak“. Ak raz dôjde k rozvinutiu choroby, tak je neskoro.

Moderné smart hodinky Samsung Galaxy Watch nám dokážu zmerať krvný tlak pomocou snímača tepovej frekvencie a EKG. Pre presný výsledok merania je potreba ich najprv kalibrovať s tlakomerom. Po kalibrácii si môžete pravidelne merať krvný tlak pomocou chytrých hodiniek.

Meranie okysličenia krvi: senzor zachraňoval životy počas pandémie

Senzor na meranie okysličenia krvi SpO2, známy aj ako pulzný oxymeter, je užitočná funkcia, ktorá dokáže odhadnúť množstvo kyslíka vo vašej krvi. Normálne hodnoty saturácie kyslíka sa pohybujú v rozmedzí 95 – 100 %.
Akonáhle je hodnota nižšia, tak to môže signalizovať zdravotné problémy, ako sú anémia (chudokrvnosť), hypoxia alebo problémy s pľúcami či srdcom. Táto funkcia je obzvlášť užitočná pre ľudí, ktorí trpia chronickou bronchitídou alebo astmou a potrebujú si merať hodnoty okysličenia krvi.

Využiť sa dá skvelo aj na meranie spánkového apnoe, čo je opakované a nekontrolovateľné zadržiavanie dychu počas spánku. Problém je často ľuďmi prehliadaný a neliečený. Z dlhodobého hľadiska môže mať tento stav vážne následky v podobe vysokého krvného tlaku a zvýšenie rizika mŕtvice. Aj v tomto prípade dokážu smart hodinky problém odhaliť.

Počas pandémie COVID-19 boli skvelým pomocníkom pre rýchlu detekciu príznakov nákazy, čo zachránilo množstvo životov. Najmä na začiatku pandémie, keď bol nedostatok prístrojov určených na meranie saturácie krvi. Touto technológiou sú vybavené niektoré Garmin hodinky, ktoré používajú kombináciu červeného a infračerveného svetla v optickom snímači pre presnejšie meranie percenta okysličenej krvi.

Otvoriť galériu
Zdroj: 123RF

Senzor EKG

Ďalšia veľmi užitočná funkcia v smart hodinkách je elektrokardiogram, skrátene EKG. Táto technológia dokáže odhaliť rôzne poruchy srdcového rytmu, ako je napríklad fibrilácia predsiení. Ide o častú formu arytmie, ktorá môže zvýšiť riziko mŕtvice. Smart hodinky zachytávajú malé elektrické impulzy zo srdca, vďaka čomu dokážu rozpoznať tento problém a upozorniť používateľa, aby vyhľadal lekársku pomoc.

Meranie tepovej frekvencie srdca

Snímač tepovej frekvencie patrí medzi základnú výbavu väčšiny inteligentných hodiniek. Funkciu používa množstvo profesionálnych a rekreačných športovcov na sledovanie tepovej frekvencie počas tréningu. Sledovanie tepovej frekvencie nám napovie, v akej sme fyzickej kondícii. Štúdie naznačujú, že nízky tep je spojený s dlhovekosťou. Srdce bije pomalšie, menej sa opotrebováva a dokáže pracovať dlhé roky.

Rýchlosť tepovej frekvencie môže byť dobrým ukazovateľom zdravotných stavov a problémov, ako stres, poruchy činnosti srdca i dokonca zvýšenej funkcie štítnej žľazy.

Funkcia detekcie autonehody

Zaujímavou funkciou je detekcia pádu a autonehody, ktorá sa v praxi niekoľkokrát ukázala, ako veľmi účinná. Vo februári tohto roka dokázala zachrániť životy troch ľudí. V Nemecku mimo diaľnice havarovalo vozidlo a zostalo nepovšimnuté. Jeden z účastníkov mal Apple Watch hodinky, ktoré zaznamenali náraz a privolali záchrannú službu.

Funkcia pracuje tak, že využíva niekoľko senzorov na detekciu autonehody. Akonáhle dôjde ku kolízii, automaticky sa spustí varovanie. Ak účastník nereaguje do niekoľkých sekúnd, hodinky samé upovedomia tiesňovú linku a odošlú polohu.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Ostrava pár hodín pred MS: Ako na stavenisku!
Chcel zavtipkovať, no skoro prišiel o život: Toto na vlakovej stanici nikdy neskúšajte
Chlapec chcel na nástupišti zavtipkovať, takmer ho to stálo život: Toto bol fakt zlý nápad!
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajina nemá inú možnosť, parlament odhlasoval nový zákon: Do armády budú môcť nastúpiť aj ONI!
Ursula von der Leyen chce byť opäť v prestížnej funkcii.
Šéfka Európskej komisie sa vyjadrila jasne: Toto Číne nemôžeme dovoliť!
Ako manažér detskej skupiny viac nepracuje.
Foto
Manžel Spievanky Podhradskej bojuje s leukémiou, zverejnila aktuálnu fotku: Slová, ktoré vás rozplačú
Woman man smiling restaurant love date
Čakáte na vysnívanú LÁSKU? Možno ju máte priamo pred očami! Ako zistíte, že s vami flirtuje
Motorkár utrpel vážne zranenia.
Dramatický zásah leteckých záchranárov v lese: Mladý motorkár si ťažko poranil hlavu!
Evakuovaní študenti pred Filozofickou fakultou (FF, FPV, FTVŠ) UMB BB.
Séria bombových hrozieb na slovenských školách všetko zmenila: Budú sa žiaci cvičiť na podobné situácie?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin sa piatykrát ujal funkcie prezidenta: Táto krajina nezaháľa! Aký odkaz vyslala?
Foto
Obľúbený herec Koleník v nepríjemnostiach: Zašlo to ďaleko, musel urobiť rázny krok!
Ilustračné foto
Odborníci dvíhajú varovný prst: Dámy, túto vec nepodceňujte! Zvyšujete tým riziko tichého zabijaka
Evakuovaní študenti pred Filozofickou fakultou (FF, FPV, FTVŠ) UMB BB.
Posun vo vyšetrovaní bombových hrozieb na slovenských školách: Polícia už vie, o čo ide!