Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.06.2023 00:00 | Nové Časy | Auto Moto

Otestovali sme elektrický Peugeot e-2008: Lacná a najpohodlnejšia jazda

Asi málokto pochybuje o tom, že elektromobily sú našou budúcnosťou. Ich počet na našich, ale i svetových cestách každým rokom rýchlo rastie a získavajú na popularite. Rozhodli sme sa preto otestovať elektrický Peugeot e-2008.

Model e-2008 GT vás už na prvý pohľad zaujme svojím vzhľadom. Tento malý elektrický crossover sa vzhľadovo nelíši od spaľovacích verzií. Vďaka výrazným LED svetlám vás na ceste rozpozná každý. To, že ide o elektromobil, prezrádzajú iba farebné evidenčné čísla a malé ikonky „e“ na kapote. GT verzia disponuje zliatinovými diskami a dvojfarebným exteriérom, keď krásnu modrú farbu dopĺňa čierna.

Otvoriť galériu
Zdroj: Peugeot

Pohodlie vnútri i počas jazdy

Peugeot je známy tým, že si dáva záležať nielen na vonkajšku, ale aj interiéri svojich áut. Model e-2008 GT je vnútri priestranný a pôsobí luxusným dojmom. Vodič má dostatok priestoru okolo seba i na nohy. Na nedostatok priestoru sa určite nebudú sťažovať ani pasažieri sediaci vzadu. Dvaja dospelí ľudia sa vzadu odvezú maximálne komfortne. Objem batožinového priestoru je 405 litrov a ak sklopíte zadné sedadlá, navýši sa prepravná kapacita na 1 467 litrov.

Na menší volant si možno chvíľu budete zvykať, ale už po prvej jazde sa ho nebudete chcieť vzdať. To, čo sme na interiéri ocenili najviac, boli pohodlné sedadlá, v ktorých by sme si bez problémov odsedeli aj dlhšiu jazdu.

Otvoriť galériu
Zdroj: Peugeot

„V klasickej 2008-čke som už sedel, takže som vedel do čoho idem. Prvýkrát som však šoféroval elektromobil a musím priznať, že som bol ohromený. Bola to veľmi príjemná, hladká jazda. Chvíľami som mal pocit, ako keby auto nešlo po ceste, ale sa skôr vznášalo. Ak je toto budúcnosť jazdenia, tak som za,“ hovorí Richard, ktorý Peugeot e-2008 GT testoval.

Bezproblémové nabíjanie

Toho, kto ešte elektromobilom nejazdil, zrejme najviac straší nabíjanie auta. Nie je to však žiadny zásadný problém. Auto počas noci môžete nabiť doma zo zástrčky. To je však proces, ktorý trvá dlho. Ak potrebujete svoj elektromobil nabiť rýchlo, existuje už celkom široká sieť nabíjačiek.

Otvoriť galériu
Zdroj: Peugeot

„Trochu som mal pred tým rešpekt, ale bolo to zbytočné. Našiel som si nabíjačku v nákupnom centre, kde som išiel na pracovné stretnutie. Registráciu som vybavil za 5 minút a začal som nabíjať. Po necelej polhodinke sa auto, ktoré malo batériu takmer spolovice vybitú, úplne nabilo,“ vysvetľuje svoje skúsenosti s nabíjaním Richard.

Dojazd závisí od jazdy

Elektromotor má výkon 100 kW (136 k) a krútiaci moment 260 Nm. Peugeot e-2008 GT sľubuje na jedno nabitie dojazd viac ako 300 kilometrov. Treba však rátať s tým, že skutočný dojazd ovplyvňuje štýl vašej jazdy. A ak pôjdete na diaľnici 130 km/h, tak kilometre dojazdu budú klesať rýchlejšie, ako budú pribúdať tie prejdené.

Otvoriť galériu
Zdroj: Peugeot

My sme auto využívali na jazdu medzi Sencom a Bratislavou a následne na pracovné cesty v rámci hlavného mesta. A presne na takéto využívanie je tento model stavaný. To, čo prejazdíte počas večera a noci, pohodlne dobijete aj z obyčajnej zástrčky. Ak by ste však s autom chceli denne dochádzať do Bratislavy napríklad z Trenčína a ešte aj jazdiť v rámci mesta, tak už by ste počas dňa museli dobíjať.

Elektrický crossover je teda stvorený pre ľudí, ktorí do práce dochádzajú do vzdialenosti 20 až 50 kilometrov alebo sa presúvajú iba v rámci mesta. A takých šoférov je drvivá väčšina. Pre tých, ktorí túžia po vyššom dojazde, má Peugeot dobrú správu. Už čoskoro automobilka predstaví elektrické modely, ktoré budú mať výrazne vyšší dojazd.

Otvoriť galériu
Zdroj: Peugeot

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovensko - Zuzana Čaputová (49) (13 600 €)
Prezidentka Čaputová odobrila návrh zákona: Dotýka sa obrovského sektora pracovníkov
FotoOnline
USA - Slovensko ONLINE: Zoberú naši body favoritovi šampionátu?
Man drinking alcohol while driving in his car
Nebezpečenstvo na kolesách: Muž šoféroval po Bernolákove ožratý ako delo!
Vodič si na svojom aute odrezal časť strechy.
Foto
Bizarný prípad na východe: Vodič si z auta spravil kabriolet! Pri FOTO sa budete chytať za hlavu
Ilustračné foto
V Česku zúri najsilnejšia epidémia infekčného ochorenia za viac ako 60 rokov! Hlásia ďalšie obete
Ilustračné foto
Ničivé škody po ukrajinskom útoku: V Rusku HORÍ ropný sklad! Mrazivý odkaz tajnej služby
Motorkárka sa zrazila s autom, ostala pod ním zakliesnená! Hrdinský čin okoloidúcich vám vyrazí dych
Foto
Bývalý obranca Boris Valábik si zobral na mušku Slafkovského: Toto by v NHL nemohol spraviť!
Fitting booths in a clothing store. dressing room at the store.
Váš Tip
Nový postrach Bratislavy? Mama s dcérou si skúšali veci v kabínke: Vedľa sa zatiaľ dialo niečo nechutné!
Syn Braňa Mojseja povedal áno krásnej Natálii.
Foto
Syn Braňa Mojseja sa oženil: Nevesta ako z ROZPRÁVKY a aha na tie nezvyčajné šaty! FOTO
(ilustračné foto)
Najnovší prieskum Eurobarometra: Má mládež záujem o eurovoľby? Aha, ako dopadli Slováci
Pri nehode pri Veľkej Vsi sa zranili dve osoby.
Foto
Ťažké zranenia, zásah záchranárov: Po vážnej nehode došlo k prekvapivému odhaleniu!