Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.06.2023 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Laserová operácia – odporúčané riešenie na očné problémy

Nosenie korekčných dioptrických pomôcok so sebou prináša rôzne obmedzenia. Existuje však aj iné, rozumnejšie riešenie.

Zhoršilo sa vám videnie do diaľky či do blízka a bojíte sa, že budete musieť nosiť okuliare alebo kontaktné šošovky? Úplne vás chápeme. O tom, aké sú najlepšie možnosti riešenia vašich problémov so zlým zrakom sa dozviete v tomto článku.

Príčin zlého videnia môže byť viacero

Pokiaľ vidíte zle do diaľky, čiže ste krátkozraký, trpíte najčastejšou refrakčnou očnou chybou. Dôvodom je mnohokrát dedičnosť, ktorá má vplyv na zlý zrak často už aj u detí. Ak sa zrak zhoršuje v dospelosti, je to najčastejšie v dôsledku zlého životného štýlu. Najmä dlhé hodiny strávené pri počítači, tablete či pred displejom mobilného telefónu.

V súčasnosti je stále väčším problémom aj čoraz nižší vek pacientov, pretože už malé deti sa hrajú na mobile či počítači. Tým, že zaostrujú najmä na veľmi blízke predmety a málo pozerajú na tie vzdialenejšie, ich oči postupne strácajú schopnosť zaostrovať do diaľky. Navyše, svoj čas trávia väčšinu času v interiéri, majú tak nedostatok prirodzeného svetla. Keď to všetko zhrnieme, výsledkom je krátkozrakosť. Je preto dôležité, aby ste si v práci dávali pravidelné pauzy a počas nich si oči precvičovali pozeraním do diaľky na vzdialenejšie predmety. Zlé videnie do diaľky môžu mať na svedomí aj iné očné ochorenia ako napríklad sivý zákal (katarakta), diabetická retinopatia, cukrovka a iné.

Otvoriť galériu

Aký život vás čaká s okuliarmi

Pri riešení problémov s krátkozrakosťou ľudia zvyknú nosiť korekčné pomôcky, akými sú dioptrické okuliare či kontaktné šošovky. Tie sú však, najmä okuliare, značne obmedzujúcim faktorom, či už pri športe, počas slnečného počasia, keď potrebujete mať na očiach okuliare s ochranným UV filtrom. V zime to nie je o nič lepšie, lebo bojujete so zarosenými okuliarmi zakaždým, keď zvonku vstúpite do vnútorných priestorov. A mohli by sme menovať mnoho ďalších. Navyše, s pribúdajúcim vekom (okolo 40. až 45. roku života) budete okrem okuliarov do diaľky potrebovať ďalšie okuliare – na čítanie. Nikto sa totiž od určitého veku nevyhne očnej chybe zvanej presbyopia, ktorá sa prejavuje neschopnosťou zaostrovať na veľmi blízke predmety, čo najviac pocítite pri čítaní. Mnoho ľudí si na nosenie okuliarov zvyká ťažko a mnohí si nezvyknú vôbec.

Aký život vás čaká po laserovej operácii

Korekčné pomôcky nie sú jedinou možnosťou, ako lepšie vidieť. Najlepším riešením je laserová operácia očí. V očnej klinike iClinic realizujeme najmodernejšie operačné metódy, ktoré vykonávame za pomoci špičkových laserov, a preto sú precízne, jemné, voči oku pacienta šetrné a mimoriadne presné. Vďaka týmto atribútom je proces hojenia oka krátky a riziko pooperačných komplikácií, o ktorých lekár pacienta poučí ešte pred zákrokom, len minimálne.
Operácie sú tiež bezbolestné, aj keď, samozrejme, bolesť je veľmi subjektívna záležitosť. Zákrok prebieha v lokálnej anestézii znecitlivením očí kvapkami. Niekto však môže pociťovať akoby tlak v oku alebo určitý diskomfort. Je to však individuálne. Operačné zákroky sa vykonávajú ambulantne, a preto pacient môže hneď po zákroku odísť domov.

Ak ste ešte nedosiahli vek 40 rokov, lekári očnej kliniky iClinic vám podľa výsledkov predoperačného vyšetrenia pravdepodobne odporučia niektorú z metód, ktoré v súčasnosti patria medzi absolútnu špičku. Ide o operačné metódy s názvom ReLEx SMILE 3D, Femto Lasik 6D či Z-Lasik Premium, ktoré vedia vyriešiť krátkozrakosť, ďalekozrakosť, ale aj astigmatizmu.

Otvoriť galériu
Zdroj: iClinic

Dobré videnie na všetky vzdialenosti

Ak ste už mali 40 rokov a začínate mať príznaky šedého zákalu alebo presbyopie, dobrou voľbou je operácia očí metódou, v rámci ktorej sa vymení vaša opotrebovaná šošovka za novú – umelú. Ak vás okrem presbyopie trápia aj iné problémy, lekár vám môže navrhnúť multifokálnu alebo trifokálnu šošovku. V prípade, ak si vyberiete trifokálnu šošovku, tá vás vie zbaviť okuliarov dokonca na všetky vzdialenosti – do diaľky, na strednú vzdialenosť, aj do blízka, čiže aj okuliarov na čítanie.
Je dôležité, aby ste si vybrali takú očnú kliniku, ktorá ponúka špičkové šošovky aj s ochranou pred UV žiarením. V očnej klinike iClinic takéto šošovky pacientovi vieme ponúknuť. Navyše, vieme mu pomôcť aj s astigmatizmom, pre ktorý je určená takzvaná tórická šošovka. Pokiaľ ide o typ operačnej metódy, odporúčame, aby ste sa v očnej klinike iClinic informovali o operačnej metóde s názvom FEMTO Z-Prelex, ktorá je jemnejšou, šetrnejšou, bezpečnejšou a rýchlejšou verziou klasickej metódy Prelex.

Mali by ste vedieť, že...

laserová operácia očí vám dokáže pomôcť zbaviť sa krátkozrakosti, ďalekozrakosti, okuliarov na čítanie, sivého zákalu či astigmatizmu,
v očnej klinike iClinic používame pri operáciách špičkové laserové technológie,
najnovšie operačné metódy korekcie dioptrií sú minimálne invazívne a bezpečné,
od svojho vzniku sme vykonali desiatky tisíc úspešných očných operácií.

Rozhodnutie, či absolvujete operáciu očí a dáte tak prednosť životu bez obmedzení, ktoré so sebou prináša nosenie okuliarov či kontaktných šošoviek, je len na vás. Môžete ostať pri starom, alebo vyžiť možnosti modernej a pokrokovej medicíny, akými laserové operácie očí nepochybne sú.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenská výprava na otváracom ceremoniáli OH 2024.
Foto
Historický otvárací ceremoniál v Paríži: Nechýbal ani prezident Pellegrini so známy mužom
Rusi si doma olympiádu v Paríži nepozrú.
Foto
Rusi dali najavo svoj jasný postoj k olympiáde: Po 40 rokoch sa opakuje história!
Burning asteroid moving through the Earth. Digital illustration.
Vedec NASA vyriekol desivé slová: Varovanie pred ASTEROIDOM! Môže mať obrovské následky
Close-up of hand of senior on hand of dying elderly person as sign of support during sickness
Nový liek na Alzheimerovu chorobu zmietli zo stola: Európska agentúra pre lieky vysvetľuje
Americký hudobný skladateľ Philip Glass.
Americký skladateľ pení: Prstom ukazuje na krymské divadlo! Naozaj si TOTO dovolili?
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Veľké dopravné obmedzenie na R1: Vodiči, zbystrite pozornosť! TADIAĽTO cez víkend neprejdete
Redaktorka Gabika vysokotlakovým čističom spláchla hrubú špinu v bazéne aj v stajni.
FotoVáš Tip
Gabika z Nového Času pomáhala v bratislavskej zoo: Pravda o hrošíkoch! Takáto nehoda sa môže stať návštevníkom
Fotografia zo zásahu.
Záchranná akcia na vrchole Tatier: Český tínedžer nebezpečne spadol z Rysov, na pomoc mu priletel vrtuľník
ilustračné foto
Ruská fregata zakotvila v Alžírsku: Vyzbrojená je vraždiacimi zbraňami
Z normálnej 12-ročnej dievčiny sa stala osoba, ktorá je závislá na pomoci ostatných.
Foto
Zarážajúci príbeh mladej Jessicy: Trpela záchvatmi, v nemocnici ju VYSMIALI! To, čo prišlo potom, nik nečakal
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
Rusko priznáva KRUTÚ pravdu: Situácia je katastrofálna! Ak nezakročia, hrozí...
Pláž (ilustračná fotografia).
Náhla SMRŤ na obľúbenej pláži: Žena († 45) sa už z dovolenky nevrátila