Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

V U. S. Steel Košice sa dohodli s odbormi: Zvýšia sa mzdy? Je to win-win!

V košických oceliarňach U. S. Steel sa dohodli na zvýšení miezd, odbory zároveň zrušili štrajkovú pohotovosť. Mesačná tarifná mzda každého zamestnanca sa od 1. júna zvyšuje o 100 eur mesačne. Nový dodatok ku kolektívnej zmluve podpísali v piatok (9. 6.) zástupcovia odborov a zamestnávateľa.

Súčasťou dohody je aj jednorazová odmena za prácu vo výške 300 eur v júlovej výplate. TASR to potvrdili obe zmluvné strany. Možné predĺženie týždenného pracovného času zamestnávateľom pre vybraný okruh zamestnancov o dve hodiny týždenne sa mení na model štyri mesiace oznámením plus ďalšie štyri mesiace schvaľovaním odbormi. Dosiaľ bol tento model 4 + 2. Mzdové zvýhodnenie pri zvýšení pracovného času je 11,2 percenta tarifnej mzdy.

"V deň podpísania, po 25 dňoch sme ukončili štrajkovú pohotovosť," potvrdil odborársky predák Juraj Varga. Dohodu vníma ako výhru pre obe strany, výhodou je podľa neho aj to, že sa ju podarilo uzavrieť skôr oproti minulým dvom rokom. "Je to win-win, silný kompromis oboch partnerov a hlavne, poviem to tak ľudovo, čas sú peniaze. Bola ochota na druhej strane, preto sme sa dohodli takto rýchlo," povedal.

Dohoda sa zrodila po ôsmich kolách vyjednávania a intenzívnych rokovaní. "Som veľmi rád, že rokovací tím vedenia spolu s našimi sociálnymi partnermi z odborov dokázali uzavrieť dobrú zmluvu pre všetkých bez toho, aby potrebovali externého sprostredkovateľa. Zmluva ponúka zamestnancom vynikajúci finančný nárast v týchto náročných časoch a navyše je skvelým výsledkom aj pre všetkých našich akcionárov," uviedol prezident U.S. Steel Košice James Bruno.

Štrajkovú pohotovosť vyhlásili odborári v podniku 15. mája po piatich kolách kolektívneho vyjednávania, ktoré nepriniesli výsledok. Spornými bola miera zvýšenia tarifných platov a snaha zamestnávateľa rozšíriť týždenný pracovný čas.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Z kilogramov navyše si ťažkú hlavu nerobí.
Pokroky Cibulkovej sa jej nedajú odoprieť: Sedemnásť kilogramov je fuč! FOTO
Ilustračné foto
Bude leto 2024 NAJHORŠIE v histórii? Slová meteorológov neznejú dobre: Na čo sa musíme pripraviť!
Vojnový konflikt v Pásme Gazy trvá už viac ako pol roka.
Mier v nedohľadne: Vyjednávači Izraela i Hamasu opustili miesto rokovaní
Netypická príprava Kanaďanov na štart MS: Namiesto tréningu výlet na Slovensko?
Shakira
Shakira ako PODVODNÍČKA?! O speváčke padlo rozhodnutie, na ktoré všetci čakali
Peter Pellegrini a Zuzana Dolinková počas tlačovej konferencie v priestoroch Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosvelta v Banskej Bystrici.
Poslanci začali mimoriadnu schôdzu: Opozícia chce odvolať Zuzanu Dolinkovú
Šéfka rezortu kultúry chystá razantné kroky.
Rokovanie o návrhu na odvolanie Martiny Šimkovičovej sa blíži: O čom rozhodli poslanci už teraz
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko chystá veľké cvičenie, týka sa aj jadrových zbraní: Cynická reakcia Putina
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Deň Európy: Takto si ho pripomenuli poslanci NR SR, koho to bol návrh?
Sad girlfriend sitting on bed edge, holding her legs after fight, her partner is lying in bed in background, his face is lit by smart phone
Toto by nechcela zažiť žiadna žena: Manželova reakcia na jej NAHÉ telo vám zvýši tlak!
Vondráčková právom patrí medzi legendy československej popmusic.
FotoVáš Tip
Helena Vondráčková je radosťou celá bez seba: Po polroku som sa konečne dočkala!
Minister spravodlivosti SR Boris Susko.
Susko o kontrole na Najvyššom súde SR: Ministerstvo spravodlivosti nežiadalo žiadne súdne spisy