Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.03.2024 07:00 | Špeciálne projekty
Špeciálny projekt

Centrum mikrochirurgie oka je lídrom transplantačného programu v oftalmológii

Centrum mikrochirurgie oka (CMO) bolo prvým pracoviskom na Slovensku, ktoré začalo očné operácie vykonávať v režime jednodňovej chirurgie, t.j. bez hospitalizácie pacienta v októbri 1999.

Prvými operáciami boli operácie sivého zákalu s implantáciou umelej vnútroočnej šošovky, ktoré stále patria v CMO k najčastejším operáciám. Naše spektrum operácií, ale aj špecializovaných vyšetrení sa postupne rozširovalo.

Aktuálne vykonávame celú škálu operácií na prednom segmente oka, vrátane refrakčných excimer-laserových operácií a operácie na okolí oka. Vysokošpecializované elektrofyziologické vyšetrenia sietnice a zrakového nervu dokonca robíme ako jediní na Slovensku.

Naše pracovisko v Bratislave je však predovšetkým lídrom transplantačného oftalmologického programu. Ročne vykonáme až 2/3 všetkých rohovkových transplantácií na Slovensku. Veľký podiel na tomto úspechu má výborne fungujúce očné tkanivové zariadenie (OTZ), ktoré zabezpečuje pre našu kliniku dostatok transplantačného materiálu. Vďaka tomu sme dokázali znížiť čakacie doby na transplantáciu z 1-2 rokov na niekoľko mesiacov, v akútnych prípadoch vieme pacientovi transplantáciu urobiť aj do niekoľko dní, max. 1-2 týždňov.

Otvoriť galériu
Zdroj: Centrum mikrochirurgie oka

Najčastejšími indikáciami na transplantáciu rohovky sú:

Dysfunkcia rohovkového endotelu - poruchy funkcie endotelu ako napríklad bulózna keratopatia,  Fuchsová endotelová dystrofia, zadná polymorfná dystrofia endotelu, prípadne iné typy dystrofie.
Pokročilé štádium ochorenia keratokonus.
Závažné infekcie alebo zranenia rohovky.

Transplantácie rohoviek sme začali vykonávať ako prvé pracovisko na Slovensku v režime bez hospitalizácie ešte v roku 2008. Boli to súčasne aj prvé lamelárne transplantácie, ktoré sa dovtedy na Slovensku vôbec nerobili. Na začiatku sme robili iba niekoľko desiatok operácií ročne, pretože sme boli plne odkázaní na dodávku očných darcovských rohoviek z Českej republiky. Od roku 2019, kedy sme získali povolenie MZ SR na činnosť OTZ dokážene  už robiť stovky transplantácií ročne a aktuálne máme už transplantovaných viac ako 800 pacientov.

Lídrom transplantačného programu v CMO je primár nášho centra a vynikajúci očný chirurg MUDr. Roman Ondreička, ktorý so svojím tímom urobí ročne viac, ako 200 transplantácií. Až 98% z celkového počtu sú najmodernejšie techniky, tzv. lamelárne transplantácie rohovky, vďaka ktorým dosahujeme u pacientov vynikajúce pooperačné výsledky. U každého pacienta sa vždy rozhodujeme pre taký typ transplantácie, ktorý je pre neho vzhľadom na jeho ochorenie najvhodnejší.

Otvoriť galériu
Zdroj: Centrum mikrochirurgie oka

Lamelárne (čiastočné) transplantácie rohoviek majú za úlohu zachovať zdravé tkanivo a vymeniť len nefunkčné (poškodené) vrstvy rohovky. Výhody lamelárnych transplantácií rohoviek sú nesporné. Majú jednoznačne nižšie riziko rejekčných (odvrhovacích) reakcií, rýchlejšiu rekonvalescenciu, rýchlejší a neporovnateľne vyšší návrat zrakových funkcií. Rekonvalescencia je približne 1 až 2 mesačná, pacient má potenciál vidieť na 100 % možností oka a už po 3 týždňoch môže vykonávať všetky činnosti bez obmedzení. V podstate jedinou nevýhodou lamelárnych transplantácií je vysoká náročnosť na erudíciu chirurga a celého transplantačného tímu.

Celkovú (perforujúcu) keratoplastiku vykonávame iba v prípade zdravotnej indikácie, kedy nie je možné lamelárne techniky využiť. Sú to pacienti po úrazoch oka, prípadne po popáleninách oka rôznymi chemickými látkami.

Pred každou operáciou je potrebné, aby sa pacienti objednali na recepcii nášho centra na predoperačné vyšetrenie, ktoré je základom pre stanovenie typu a predbežného termínu operácie.

Centrum mikrochirurgie oka, Gagarinova 7/B, 821 03 Bratislava, 02/4363 5644-46, 0800 222 828, www.cmo.sk.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Peter Pecha
FotoVáš Tip
Markizácky herec sa nezdá: V Dunaji slušný farár, na fialovom koberci Let's Dance... Uf! Má Slovensko nový sexsymbol?
Drvivá väčšina vodičov v Košiciach si nesadla za volant
Autobus sa na Pereši zrazil s nákladným autom: Vodič bezočivo ušiel! Vie už polícia, o koho ide?
Ilustračné foto
Rozhodnuté: Toto už v štátoch EÚ nekúpite! Nezoženiete to ani online
Tragická nehoda neďaleko Šale: Pri zrážke dvoch áut zahynul vodič († 40) a manželský pár
Interiér žiari luxusom.
Foto
Zo slov Olivera Andrásyho mrazí: Pripravuje sa na NAJHORŠIE?!
(ilustračné foto)
Čo sa deje? Zásah stoviek stovky policajtov: Na nohách je celé Nemecko!
Polícia obvinila dvoch mužov, ktorí sprejovaním poškodili budovu v Bratislave.
Foto
Polícia v Bratislave dolapila dvoch mladíkov: Sprejovaním poškodili bytový dom!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Francúzi kvôli OH sťahujú migrantov z táborov: Zdvihne vás zo stoličky, čo robí polícia
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na tlačovej konferencii počas volebnej noci v centrále hnutia.
PS má vyzývu Druckera a vládu: Dôvodom je reedukačné centrum v Bystričanoch
George tušil, že výprava nepôjde úplne hladko.
Foto
Horolezec († 38) zmizol v roku 1924: Tušil, že zomrie? Záhadný list manželke ODHALENÝ
(ilustračné foto)
Foto
Momenty hrôzy za Holíčom: Muž mieril na autá zbraňou! Vydesení cestujúci zalarmovali políciu
Na snímke poslankyňa parlamentu SR Jana Bittó Cigániková (SaS).
SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve: Hovorí o vyhodených peniazoch