Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.05.2023 12:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Vražda Jána Kuciaka: Zsuzsová dostala 25 rokov, Kočner je nevinný! Prečo ho oslobodili?

Rozsudok plný paradoxov! Megaproces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej († 27) spoznal svoje rozuzlenie. Alenu Zsuzsovú okrem tohto skutku uznali za vinnú aj v kauze prípravy vraždy prokurátorov. Vyfasovala trest 25 rokov. O to viac prekvapilo rozhodnutie senátu, ktorý Mariána Kočnera oslobodil spod obžaloby. Ten vo väzení však zostáva za kauzu zmenky, v ktorej ho odsúdili na 19 rokov.

Fotogaléria
18
fotiek v galérii

Oblečený v rifliach, s rúškom na ústach a nie práve v dobrej nálade vchádzal do budovy Špecializovaného trestného súdu Marián Kočner, ktorý si prišiel vypočuť verdikt v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Na otázky novinárov, týkajúce sa očakávaného rozsudku, pred začiatkom pojednávania neodpovedal. Zsuzsová, ktorá v tomto prípade čelila rovnakej obžalobe, požiadala o pojednávanie v jej neprítomnosti. Ešte pred vynesením rozsudku mali strany právo posledného slova. Kto čakal kvetnatú obhajobu obžalovaného Kočnera, tak sa veľmi mýlil. „Počas pojednávania alebo v záverečnej reči som povedal všetko, čo som chcel,“ povedal. Napätie v súdnej sieni sa dalo krájať.

 

Zsuzsová dostala 25 rokov

Ako prvá prišla na rad Alena Zsuszová. Tá mala na rováši podobne ako Kočner aj prípravu vraždy prokurátorov Maroša Žilinku, Petra Šufliarskeho a Daniela Lipšica. V prípade Žilinku a Šufliarskeho uznali Kočnerovu volavku aj jej spolupáchateľa Dušana Kracinu za vinných, pri Danielovi Lipšicovi súd nikoho neodsúdil, pretože sa nepreukázalo, že sa skutok stal.

Rovnako odsudzujúci verdikt odznel aj v prípade objednávky vraždy Jána Kuciaka. „Osobné Kuciakove údaje poskytla Andruskóovi. On ich ďalej posunul vykonávateľom,“ odznelo na súde s tým, že za vraždu Kuciaka dostali vykonávatelia 50-tisíc eur. Doteraz bola Zsuzsová odsúdená na 21 rokov, súd jej trest navýšil na 25 rokov. Zároveň musí zaplatiť Kuciakovcom 160-tisíc eur ako nemajetkovú ujmu. „So zvyškom nároku sa odkazujú na civilný proces,“ uviedla sudkyňa Ružena Sabová. Kuciakovci žiadali pôvodne odškodnenie milión eur.

 

Kočner je nevinný

Po vynesení rozsudku nad Zsuzsovou zrejme málokto v miestnosti pochyboval, že rovnaký ortieľ vynesie sudkyňa aj nad Mariánom Kočnerom. O to prekvapujúcejšie bolo rozhodnutie. „Nebolo dokázané, že skutok spáchal obžalovaný Marián Kočner,“ odznelo v rozsudku k vražde Jána Kuciaka. Súd rozhodnutie o Kočnerovi v prípade objednávky vraždy Jána Kuciaka prijal pomerom 2:1. Rovnako nebola preukázaná ani jeho vina a podiel v príprave vrážd Daniela Lipšica, Petra Šufl iarskeho a Maroša Žilinku. Vinný bol len z nedovoleného ozbrojovania, v tomto smere je však súčasný 19-ročný trest dostačujúci. Prípad sa dostane na Najvyšší súd SR, ktorý bude opätovne rozhodovať

 

Kočner sedí už za zmenky

V kauze tzv. televíznych zmeniek boli obžalovaní podnikateľ Marián Kočner a bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol Rusko. Tí sfalšovali štyri zmenky televízie Markíza a v roku 2016 na ich základe začali od televízie vymáhať 69 miliónov eur. Po 25 pojednávacích dňoch Špecializovaný trestný súd v kauze dvojicu vo februári 2020 odsúdil zhodne na 19 rokov väzenia. Kočner dostal aj finančný trest 10-tisíc eur. Verdikt potvrdil Najvyšší sud v januári 2021. Okrem toho je obvinený v prípade podvodov pri nehnuteľnostiach vo Five Star Residence, zo sledovania novinárov a v kauzách Donovaly a Báč. Vyšetrovanie sa vedie aj v ďalších kauzách.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kuk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli
(ilustračné foto)
Ako v skutočnosti funguje režim inkognito? Nie ste až tak v bezpečí, ako si myslíte!
ilustračné foto
Hlavný ukrajinský veliteľ: Situácia na fronte je ZLÁ! Obsadili Rusi ďalšie územia? Desivé slová o eskalácii
Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?
Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!
(ilustračné foto)
Veľká tragédia na vojenskej základni: Výbuch munície zabil niekoľko vojakov!
Ilustračné foto
Ľahko prehliadnuteľné príznaky tichého zabijaka: Ak pociťujete TOTO, ihneď bežte k doktorovi
Útok na Crocus City Hall sa odohral večer 22. marca. Jeho obeťami sa stalo viac ako 140 ľudí a ďalších vyše 500 ich bolo zranených.
Novinky o teroristickom útoku v Moskve: Ďalší podozrivý?! Súd vydal jasné rozhodnutie
(ilustračné foto)
Napätie na Západnom brehu Jordánu: Izraelské sily zabili Palestínčanov! Sila, čo urobili potom
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Jana Kirschner o nepríjemnom zážitku: Obrovská HANBA! Krik a urážky kvôli... To vážne?
Profesionálna MMA bojovníčka Melissa Balic.
Chlapi slintajú, ženy závidia: Na scéne nová najkrajšia MMA bojovníčka!